Ziua Logo
  Nr. 2897 de luni, 22 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Se redeschide Muzeul Colectiilor de Arta
-- Colectia Garabet Avachian
Corpul A al Muzeului Colectiilor de Arta (MCA) din Bucuresti va fi redat circuitului cultural maine, intr-un cadru festiv la care participa si premierul Adrian Nastase, iar pentru public miercuri. Dupa ce a fost inchis pentru lucrari de consolidare, restaurare si reamenajare, MCA, gazduit in fostul Palat Romanit, gazduieste 14 colectii expuse in corpul de cladire dinspre Calea Grivitei, in corpurile B si C (partea centrala si de nord) lucrarile continua, anunta reprezentantii institutiei. Odata cu restaurarea intra in circuitul muzeal si pivnitele. Cele trei incaperi boltite constituie un spatiu optim pentru organizarea lapidariului, unde sunt expuse pietre de mormant, pisanii, coloane monumentale si baze de coloana, piese valoroase din punct de vedere istoric, documentar, dar si artistic, ilustrand maiestria mesterilor pietrari din Tara Romaneasca in timpul voievozilor Neagoe Basarab, Matei Basarab, Serban Cantacuzino, Constantin Brancoveanu, Nicolae Alexandru si Constantin Mavrocordat. MCA, constituit ca sectie a Muzeului National de Arta al Romaniei, a fost inaugurat oficial pe 21 august 1978, cu menirea de a reuni intr-un singur asezamant colectiile particulare devenite publice. Patrimoniul MCA numara 12.000 de lucrari de arta, fiecare colectie variind intre patru si 1100 piese. Opere de pictura, sculptura, grafica, arta decorativa si populara reflecta diversitatea colectiilor de arta romaneasca, europeana si orientala.
Colectionarul a fost profesor de vioara la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti. Donatia facuta de sotia sa, Mariana Sabina Avachian, cuprinde 1103 obiecte de arta, din domenii variate. Marea pasiune a lui Avachian a fost Theodor Pallady, dar a achizitionat si lucrari de Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Abcar Baltazar, Dimitrie Ghiata, Alexandru Ciucurencu.
Colectia fratii Beatrice si Hrandt Avakian
Alcatuite independent, colectiile celor doi frati denota o predilectie comuna pentru arta orientala. Beatrice Avakian a fost pasionata de bijuterie, miniatura de lemn si fildes, broderie, cristal de Boemia, pictura, iar Hrandt Avakian era atras de mici statuete din bronz, piese arheologice, sticlarie romana, textile si ceramica. In ipostaza sa de pictor, lucrarile lui Hrandt Avakian sunt, de asemenea, un punct de interes al colectiei.
Colectia Aznavorian si Sfintescu
Colectia avocatului Hurmuz Aznavorian, Donatia Rodica Aznavorian Sfintescu si Claudiu Sfintescu. Jurist si om politic, colectia lui Hurmuz Aznavorian insuma peste 300 de lucrari si era una dintre cele mai ample si exigent construite. Dintre aceastea, 36 de lucrari au fost donate de fiica sa si sotul acesteia, ele evidentiind preferintele in materie de pictura romaneasca - portretul facut de Nicolae Grigorescu sotiei colectionarului, lucrari de Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Francisc Sirato si Alexandru Ciucurencu.
Colectia Clara si Anatol E. Baconsky
Donatia facuta muzeului de catre Letitia Amarascu (sora Clarei Baconsky) include 21 de lucrari de pictura, grafica si icoane pe sticla. Panzele lui Stefan Dimitrescu si Dimitrie Ghiata, ale lui Lucian Grigorescu sau Iosif Iser ilustreaza cateva dintre tendintele semnificative ale picturii romanesti in deceniile patru-sapte ale veacului trecut.
Colectia Marcu Beza - Hortensia si Vasile G Beza
Colectia sciitorului, criticului literar, istoricului si diplomatului Marcu Beza, donata de catre fratele sau, Vasile George Beza, si de sotia acestuia Hortensia, este compusa din 373 de piese si reflecta preocuparile si calatoriile acestui diplomat.
Colectia Celine Emilian
Alcatuita din 44 de lucrari ale sculptoritei Celine Emilian, colectia are un caracter monografic. Domeniul sau predilect este reprezentat prin cateva portrete de domnite si jupanite, care vadesc influente folclorice.
Colectia Elena, Maria si dr. Iosif N. Dona
Focalizata pe arta romaneasca, colectia constituie o istorie vizuala concentrata a plasticii de la mijlocul secolului al XIX-lea pana la mijlocul secolului XX. Este bogata in picturi de Grigorescu, Luchian, Tonitza, Pallady.
Colectia dr. Sandu Lieblich
Medic si publicist, Sandu Lieblich a detinut o valoroasa colectie de pictura si grafica romaneasca (50 de piese), donata de catre Aurel Lieblich, fratele colectionarului. Centrul de interes il constituie creatiile lui Marcel Iancu.
Colectia dr. Petrescu si prof. Petrescu
In sectiunea de pictura a colectiei, atentia este focalizata de cateva portrete apartinand unor artisti anonimi, activi in Tarile Romane in secolul al XIX-lea.
Colectia dr. Sorin Schachter
Absolvent al Institutului de Medicina "Carol Davila" din Bucuresti, Sorin Schachter a fost atras indeosebi de arta romaneasca contemporana. Inainte de a emigra in Israel a donat trei lucrari peisagistice: doua de Ghiata si o acuarela de Nutzi Acontz.
Colectia Sica Alexandrescu
Personalitate a artei scenice, Sica Alexandrescu a donat, prin intermediul sotiei, Aurelia Alexandrescu, patru lucrari: Petrascu (Borcanul cu pensule), Tonitza (Nud vazut din spate), Pallady (Natura statica cu anemone) si Iosif Iser (Arlechin si dansatoare).
Colectia de arta comparata Slatineanu
In prezent, aceasta insumeaza peste 400 de obiecte create in spatiul romanesc, occidental si oriental. Sintagma ,"colectie de arta comparata" subliniaza intentia donatorilor de a releva specificitatea creatiei artistice romanesti in context universal.
Colectia Stefanescu - col. Preda
Se remarca preferinta pentru artele decorative. Colectionarii au manifestat un interes special pentru creatia artistilor romani care si-au desfasurat activitatea cu precadere in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.
Colectia Taru
Colectia cuprinde 152 de piese, dintre care 38 de lucrari de Eugen Taru, pictura si grafica de maestri ai artei romanesti, icoane pe lemn si pe sticla, precum si obiecte de arta extrem-orientala. Donatia cuprinde uleiuri semnate de cunoscuti pictori romani, precum Andreescu, Luchian, Petrascu, Pallady, Tonitza, Iser, Sirato. (L.D.)
A r h i v a
  "Teatrul Inexistent" exista de cinci ani    
  Monografia artistei Elena Uta Chelaru    
  Cioran si Bucurestiul interbelic pe CD multimedia    
  Jonathan Scheele premiat de Antena Satelor    
  A aparut Revista de Comert si Industrie    
  Gospel la Viena    
  Zece ani in "mlastina" lui Grosu    
  Stiri pe scurt    
  VIZITATORII    
  Zece zile de filme la pachet    
 Top afisari / comentarii 
 Tun de 500 de miliarde de lei la Allianz Tiriac (275 afisari)
 Se redeschide Muzeul Colectiilor de Arta (58 afisari)
 LIVIU APETROAIE (44 afisari)
 Gheorghe Craciun (40 afisari)
 Stiri pe scurt (26 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01362 sec.