Ziua Logo
  Nr. 2893 de miercuri, 17 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Nerusinarea lui Mischie si Savu
Baronii PSD se dau exemplu de corectitudine
-- Prototipul politicianului PSD
Junii PSD au primit luni seara, la sediul Tineretului Social Democrat (TSD) din Bucuresti, vizita a doi "baroni" locali: Nicolae Mischie si Gheorghe Savu, lideri de organizatii, presedinti de Consilii Judetene in Gorj, respectiv Ialomita. Cei doi maestri in marketing electoral neconventional au fost chemati pentru a impartasi tinerilor cate ceva din vasta lor experienta de spornici adunatori de voturi. Intrebarile le-a pus seful TSD, Victor Ponta: "Care este modelul de politician pe care il recomandati tinerilor? Formam tineri politicieni care sa adune voturi, sau tineri care sa aiba o relatie buna cu presa?". A doua problema nu a fost ridicata intamplator, razboiul lui Mischie si Savu cu ziaristii fiind de notorietate. La dezbatere au luat parte si doi gazetari - Adrian Ursu (Adevarul) si Liviu Mihaiu (Academia Catavencu).
Pentru ca tinerii social-democrati sa inteleaga mai bine care este prototipul politicianului de succes, Mischie si Savu si-au facut autocaracterizarea. "Sunt un model ca actiune, de vointa, ca om. Nu cred ca este un tanar din judet care sa nu vada acest lucru in persoana profesorului Mischie", este parerea baronului de Gorj despre el insusi. Mischie a sustinut ca nu sunt multi oameni in judet care sa aiba cinstea si corectitudinea sa. Alta calitate marturisita a fost bunatatea. Mischie a aratat ca prin afacerea cu tipografia, pusa pe picioare din fonduri PHARE, "a dat de mancare" la 27 de persoane. Seriozitate, actiune, dinamism si cunoasterea realitatii - acestea trebuie sa fie, potrivit lui Mischie, caracteristicile unui tanar politician. "Trebuie sa faci electoratul sa-si insuseasca punctul tau de vedere si sa te sustina", a adaugat Mischie.
Relatia cu omul, cheia succesului
La randul sau, Gheorghe Savu a afirmat ca se simte onorat de titulatura de baron local: "Mass-media ma califica printre baroni, este o cinste, ma bucura si ma onoreaza aceasta calitate, pentru ca vita mea nu este nobila, ci provin din tarani. Daca rangul de taran a ajuns la rang de baron, ma bucura si astept doua legislaturi sa ajung la rangul de principe al administratiei. Imi mai trebuie opt ani si cred ca voi reusi". In opinia lui Savu, un baron este un om care se ocupa de "curtea teritoriala, administrativa". La fel ca Mischie, liderul ialomitean considera ca "relatia cu omul" reprezinta cheia succesului in politica si administratie.
Argumentele lui Mischie si Savu
Atat Mischie, cat si Savu, au gasit explicatii pentru criticile ce le-au fost aduse de-a lungul timpului, in ziare. Cei doi au respins acuzatiile privind manipularea electoratului prin metode nedemocratice, recurgand la presiuni si santaj. "Nici nu este posibil sa taiem si sa spanzuram. Legea nu ne permite sa folosim pixul dupa cum vrem noi. "Feuda" nu este in mainile noastre", a spus Savu, fiind aprobat de Mischie. Baronul de la Gorj a admis, insa, ca "trebuie sa fie comunitatea strunita, cat de cat", iar "in timpul campaniei se folosesc metodele menite sa-si asigure succesul". Presa a fost pusa la colt. Savu a reclamat "nestiinta ziaristului care nu stie ce inseamna SAPARD", iar Mischie a apreciat ca in mediul rural nu se poate vorbi de reprezentanti ai presei "priceputi". El a afirmat ca nu il intereseaza daca presa il critica, ci ca aceasta sa "scrie si despre realitatile pe care le constata".
Reteta pentru Parlament
In privinta viitorului lor in politica, Savu si Mischie au spus ca nu isi fac griji. In opinia lor, notorietatea dobandita le asigura un suport electoral atat de puternic incat ar putea candida cu succes chiar si pentru un post de senator, in conditiile votului uninominal. Daca isi doresc sa ajunga la valoarea lor, tinerii PSD trebuie sa "puna umarul" si sa cunoasca situatia din teren. Mischie si-a amintit de ideile presedintelui Iliescu, potrivit carora un om nu intra in politica daca nu cunoaste zona in care vrea sa intre. "Daca treci pe strada si nu te intreaba nimeni de vorba nu ai ce sa cauti sa candidezi", a spus Mischie. El a adaugat ca nici cei care fac pe "gomosii" si "le este lene sa stea de vorba cu oamenii si sa puna mana pe oameni" nu au ce cauta in politica. Tinerii PSD au ascultat cuminti sfaturile, si, parand lamuriti pe deplin, nu au pus nici o intrebare.
Ovidiu BANCHES 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
baronii...   de peri
Armistitiu de solstitiu: Cheltuieli de protocol   de Viorel
A r h i v a
  Deputatul Kerekes cere demisia ministrului Justitiei    
  UDMR impotriva PSD    2 comentarii
  Opozitia ungara respinge criticile PSD    
  Parlamentul, ghiseul Guvernului    
  "Nu va jucati cu sistemul de vot!"    2 comentarii
  Sette Giorni i-a premiat pe Nastase si Berlusconi    
  Iliescu sare la Nastase    
  Calendarul alegerilor va fi stabilit in ianuarie    
  Puwak aparata de Duvaz    
  Initiativa 2003 acuza Parchetul de politizare    
 Top afisari / comentarii 
 Gerald Gorduna a fost pus in libertate (68 afisari)
 Gripa a ucis trei sugari in spitalele din Bacau (38 afisari)
 Absolventii de stomatologie ar putea intra in rezidentiat fara concurs (22 afisari)
 Poze noi cu dictatorul intr-un subsol din Iasi (18 afisari)
 "Bulgare de zapada", cel mai periculos drog (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00766 sec.