Ziua Logo
  Nr. 2893 de miercuri, 17 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Taina accidentului din 5 noiembrie 1992, de la Taalim, s-a spulberat
Adevarul despre "Zorile rosii"
-- Cinci membri ai comando-ului sefului Statului Major al Armatei Israeliane au murit in timpul repetitiei unei misiuni care avea ca scop asasinarea lui Saddam
In pofida conducerii armatei israeliene, ziaristul Salom Yerusalmi, de la cotidianul ebraic "Maariv" a dezvaluit ieri taina groaznicului accident petrecut in zorii zilei de 5 noiembrie 1992, la Taalim. De 11 ani se lupta ziaristul cu cenzura militara ca sa-i permita sa publice adevarul. Tot ce se stia era ca la Taalim, o unitate de elita a armatei israeliene ("Saieret Hamatkal"- Comando-ul sefului Statului Major al Tahalului) a suferit pierderi grele in timpul unui exercitiu militar: cinci morti. Acum, nu mai exista secrete.
Unda verde in operatiunea "Sahar Adom"
Trauma israelienilor din perioada "Razboiului din Golful Persic" de la inceputul anului 1991 a fost adanca si dureroasa. Cea mai puternica armata din acea parte de lume a fost impiedicata sa riposteze, in vreme ce Saddam lansa racheta dupa racheta asupra oraselor israeliene. Milioane de evrei se refugiasera in adaposturi, cu masti de gaze pe fete, viata tarii era paralizata. Teama ca vreuna din cele 42 de rachete lansate de irakieni asupra Israelului ar putea exploda cu o incarcatura neconventionala, a determinat conducerea politica si militara sa pregateasca riposta nucleara. Cel putin asa telegrafiau de la Ierusalim corespondentii de presa straini. George Bush-tatal, presedintele de atunci al Statelor Unite, le-a impus insa israelienilor sa nu intervina. Israelienii au jurat sa se razbune. Imediat dupa incheierea razboiului, serviciile secrete reunite, civile si militare, au intocmit un plan secret, ("Sahar Adom"-Zorii Rosii), cu scopul lichidarii lui Saddam Hussein.
Prim-ministrul Itzhac Shamir a dat unda verde si proiectul a inceput sa prinda viata. A fost alcatuita o unitate de elita, cu cei mai buni luptatori din armata si serviciile secrete. Intr-un loc izolat, in cel mai desavarsit secret, comando-ul se antrena in conditii asemanatoare terenului irakian, acolo unde avea sa se desfasoare actiunea. In 1992, dupa alegerea generalului Itzhac Rabin ca prim-ministru si numirea generalului Ehud Barak in fruntea Statului Major al Armatei israeliene, pregatirile pentru lansarea atacului in Irak s-au accelerat. Mossadul s-a obligat sa-l descopere pe adevaratul Saddam din numeroasele sosii care bruiau realitatea irakiana, si sa-l localizeze la momentul oportun.
Asasinat la inmormantare
Momentul cel mai lesnicios a fost detectat pentru martie 1992 cand Mossadul a aflat ca adevaratul Saddam va participa la inmormantarea unchiului sau, la cimitirul din satul natal, de langa Tikrit. O unitate de comando parasutata la 12 km de cimitir trebuia sa-l repereze pe Saddam din multimea oamenilor care participau la inmormantare, si sa traga asupra sa cinci rachete sofisticate, special construite pentru aceasta actiune. Dupa luni de antrenamente, comando-ul a fost mobilizat pentru repetitia generala. Intreaga conducere politica si militara a tarii a participat la acest exercitiu militar final. Cinci soldati s-au asezat in jurul unei gropi, asa cum ar fi trebuit sa stea Saddam si fiii sai. Locotenentul Nimrod Lodmar a tintit cu sange rece asupra lor racheta si a apasat pe tragaci. Spre stupoarea tuturor celor prezenti, racheta a explodat si i-a ucis pe toti cei cinci luptatori-comando. Comisia de ancheta a stabilit responsabilitati si a propus pedepse. Dar nenorocirea avusese loc si nimeni nu mai putea sa dea roata evenimentelor inapoi. Actiunea "Zorile rosii" a fost anulata. Daca ar fi avut loc si Saddam ar fi fost asasinat, istoria Orientului Mijlociu arata altfel. Conducerea armatei a insistat ca groaznicul accident sa nu fie dat publicitatii. Au circulat zvonuri, au existat presupuneri. Abia astazi aflam adevarul!
Tesu SOLOMOVICI 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
ASA e   de neverul again
au tras cu munitie reala? la un exercitiu cu militari drept tinta?   de geek-a-contra
A r h i v a
  Poze noi cu dictatorul intr-un subsol din Iasi    
  Ministerul Public acuzat ca a incalcat viata privata a cetatenilor    
  Activitatea SIPA va fi limitata    
 Top afisari / comentarii 
 Gerald Gorduna a fost pus in libertate (68 afisari)
 Gripa a ucis trei sugari in spitalele din Bacau (38 afisari)
 Absolventii de stomatologie ar putea intra in rezidentiat fara concurs (22 afisari)
 Poze noi cu dictatorul intr-un subsol din Iasi (18 afisari)
 "Bulgare de zapada", cel mai periculos drog (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00948 sec.