Ziua Logo
  Nr. 2893 de miercuri, 17 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
Stiri pe scurt
-- Obligatiuni BRD
Consiliul de Administratie al BRD-Groupe Societe Generale a aprobat, saptamana trecuta, emiterea de obligatiuni pe parcusul anului viitor, se arata intr-un comunicar al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). "Decizia corespunde unui indemn corect adresat de Banca Nationala bancilor comerciale, in ceea ce priveste imbogatirea resurselor, dar si necesitatii unor surse cu maturitate mai lunga", a declarat pentru Mediafax presedintele bancii, Bogdan Baltazar. Potrivit oficialului BRD, obligatiunile vor avea, cel mai probabil, o maturitate de trei ani. Baltazar nu a dorit sa precizeze suma avuta in vedere de CA, dar a spus ca plafonul emisiunilor nu vor ajunge la limita maxima permisa de lege, adica 75% din valoarea capitalului social al bancii. BRD-Groupe Societe Generale a raportat, pentru primele noua luni, un profit net de 1773 miliarde de lei (circa 48,1 milioane euro), in crestere nominala cu aproximativ 8% fata de septembrie 2002, cand acest indicator a atins 1639,9 miliarde de lei. Banca are un capital social de 4181,4 miliarde lei, impartit in actiuni cu o valoare nominala de 3000 lei. (A.M.V.)
Centru IT pentru tineri
Asociatia pentru Promovarea Tinerilor (APT), deschide, in parteneriat cu Microsoft Romania, un centru IT de studiu si documentare adresat in special studentilor si tinerilor someri aflati in cautarea unui loc de munca, a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Cozmin Gusa, persedintele APT. Centrul va fi deschis, in Bucuresti, din aceasta luna, si va raspunde nevoii de informare a acestor categorii dezavantajate din cauza accesului limitat la Internet si la achizitia de PC-uri. "Tinerii vor avea posibilitatea de a accesa gratuit resurse harware, software si Internet pentru a cauta informatiile necesare realizarii unor proiecte de cercetare, pentru a obtine burse de studiu in tara si in strainatate, pentru a aplica pentru diferite slujbe sau pentru dezvoltarea aptitudinilor proprii", a precizat Gusa. De asemenea, APT va oferi tinerilor asistenta in privinta acestor activitati, iar in urmatoarele etape ale programului vor fi organizate cursuri gratuite de utilizare a calculatorului, care se vor desfasura de doua sau trei ori pe saptamana. Centru IT este dotat cu 15 computere Fujitsu Siemens P4 conectate permanent la Internet si cu doua imprimante Kyocera Mita. In momentul in care APT a aplicat la Microsoft pentru obtinerea unui grant in vederea realizarii acestui proiect, investitia estimata era de 100.000 de dolari, contributia Microsoft fiind de 50.000 de dolari. Centrul IT va fi deschis cinci ore pe zi la sediul APT din strada Maltopol, nr. 23, et. 3, sector 1, accesul facandu-se pe baza legitimatiei de student sau a unei adeverinte care sa ateste statutul de somer. (Meda BORCESCU)
Piata de Gros cu bani germani
Institutul de Credit pentru Reconstructie al Germaniei (KfW) va acorda Romaniei un imprumut in valoare de 2,56 milioane de euro pentru construirea unei piete de gros la Timisoara. Potrivit unui comunicat de presa, imprumutul Guvernului Federal este acordat pe o perioada de 23 de ani cu o dobanda maxima de 3%. Piata va fi deschisa la inceputul sezonului 2005. Proiectul are doua componente: construirea Pietei de Gros si modernizarea actualei piete Iosefin din Timisoara pentru transformarea acesteia intr-o piata en-detail. "Construirea Pietei de Gros va imbunatati conditiile de infrastructura in vederea crearii unui sistem de comercializare a legumelor si fructelor competitiv si conform cu standardele UE", se precizeaza in comunicat. Guvernul Federal a sprijinit si construirea unei Piete de Gros in Bucuresti. (A.G.C.)
Finantare americana
Agentia pentru Comert si Dezvoltare a Statelor Unite (USTDA) va acorda companiei nationale "CFR" S.A. un credit nerambursabil de 250.000 de dolari pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind modalitatile de modernizare a sistemelor de control al circulatiei trenurilor in Romania. Proiectul va permite, in cazul in care concluziile studiului vor fi pozitive, introducerea unui sistem de control al circulatiei feroviare cu un mecanism mai precis de localizare a trenurilor de calatori si de marfa. Studiul va fi intocmit de grupul Seneca din Washington. Ministrul Transporturilor, Miron Mitrea, si directorul Agentiei pentru Comert si Dezvoltare a SUA, Thelma J. Askey, au semnat ieri, la Palatul Victoria, acordul de imprumut dintre cele doua parti. Askey a afirmat, la sfarsitul ceremoniei, ca USTDA a decis sa acorde Romaniei titlul de "Tara a anului 2003", ca urmare a modului favorabil in care au decurs relatiile de colaborare. (C.P.)
A r h i v a
  Convorbiri telefonice mai ieftine in 2004    
  CEFTA merge mai departe    
  Ajutoarele de stat ilegale vor trebui returnate    
  Firma de taximetrie de pe Otopeni va fi aleasa in ianuarie    
  Gerovital, namol si masaj thailandez    
  Finantele asteapta conditii mai bune de imprumut    
 Top afisari / comentarii 
 Gerald Gorduna a fost pus in libertate (68 afisari)
 Gripa a ucis trei sugari in spitalele din Bacau (38 afisari)
 Absolventii de stomatologie ar putea intra in rezidentiat fara concurs (22 afisari)
 Poze noi cu dictatorul intr-un subsol din Iasi (18 afisari)
 "Bulgare de zapada", cel mai periculos drog (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00934 sec.