Ziua Logo
  Nr. 2893 de miercuri, 17 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Primarii impotriva evaziunii fiscale
-- Din cele circa 25.000 de taxiuri care circula prin Bucuresti, doar 60% functioneaza legal * Numeroase spatii comerciale, in special din piete, functioneaza la limita legalitatii sau dincolo de aceasta * Securizarea abonamentelor RATB ar putea rezolva problemele acestei companii
Primari Sectoarelor 1, 2, 3 si 6, noul prefect al Capitalei si alti reprezentanti ai autoritatilor s-au intalnit ieri, la un seminar organizat de Compania Nationala "Imprimeria Nationala" SA (CNIN) si cotidianul Adevarul, pentru a gasi solutii privind majorarea incasarilor la bugetele locale prin politici de securizare si monitorizare. La acest capitol controversat se pare ca primaria condusa de Dan Darabont sta cel mai bine. La cele cinci puncte de incasare a taxelor si impozitelor din sector s-a reusit incasarea la bugetul local - pana la data de 9 decembrie 2003 - a sumei de 403,7 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 90,28% din total si cu 105,2 miliarde de lei mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.
60% dintre operatorii de taxi functioneaza ilegal
Din cei 25.000 de operatori de taxi care isi desfasoara activitatea in Capitala, doar 8500 detin licente, iar 1500 folosesc licente temporare, care sunt eliberate, chipurile, pe timpul diverselor sarbatori. Restul sunt evazionisti, politia si organele de urmarire fiscala nefiind capabile sa controleze fenomenul. In fata acestei situatii, CNIN a propus confectionarea unor legitimatii speciale si a unor autocolante ce nu pot fi falsificate. Acestea din urma ar urma sa fie aplicate pe parbriz, astfel incat cine nu poseda respectivul insemn sa poata fi lesne amendat. De asemenea, cetatenii vor putea stii, inainte de imbarcarea intr-un taxi, daca acesta functioneaza sau nu legal. De remarcat este faptul ca toti primarii de sectoare prezenti la seminar, impreuna cu prefectul Ovidiu Grecea, au agreat aceasta propunere.
Tiganii vor ramane fara "obiectul muncii" in piete
Un alt tip de autorizatie de functionare, confectionata tot de "Imprimeria Nationala", avand elemente de securizare ce impiedica falsificarea acestora, ar putea fi eliberate de primariile de sector pentru a le inlocui pe cele vechi. Acest lucru este necesar deoarece organele de control nu gasesc in spatiile comerciale decat copii xerox aproape ilizibile si de multe ori ale unor foste autorizatii, lipite cine stie pe unde, copii ce pot fi foarte usor falsificate. Masura ar putea fi benefica si in cazul producatorilor particulari. Pe langa autorizatia de producator, acestia vor avea asupra lor doar dovada eliberata de catre primarie, inseriata si monitorizata de catre CNIN, ceea ce va descuraja activitatea de intermediere si monopolizare a comertului din piete practicata de numeroasele grupuri de tigani si va reduce evaziunea fiscala.
Recent, CNIN a castigat licitatia privind confectionarea si monitorizarea noilor abonamente pentru transportul in comun de suprafata, care aduc RATB venituri de miliarde de lei pe an. O alta propunere ar fi aceea ca, prin intermediul bonurilor valorice de masa, sa se poata cumpara si legitimatii pentru transportul in comun. Prin intermediul acestei masuri, in mai multe tari din Europa si America de Sud, incasarile companiilor de transport au crescut in mod spectaculos, iar unele companii au evitat falimentul in ultimul moment, avand posibilitatea scaderii respectivelor tarife.
Dan COSTE 
A r h i v a
  Cine intarzie bugetul Capitalei raspunde penal    
  AVAB executa datornicii la fondul de sanatate    
  Gripa a ucis trei sugari in spitalele din Bacau    
  Absolventii de stomatologie ar putea intra in rezidentiat fara concurs    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Gerald Gorduna a fost pus in libertate (68 afisari)
 Gripa a ucis trei sugari in spitalele din Bacau (38 afisari)
 Absolventii de stomatologie ar putea intra in rezidentiat fara concurs (22 afisari)
 Poze noi cu dictatorul intr-un subsol din Iasi (18 afisari)
 "Bulgare de zapada", cel mai periculos drog (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00892 sec.