Ziua Logo
  Nr. 2893 de miercuri, 17 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Sky News amendat pentru dezinformare
-- Postul britanic de televiziune a difuzat un documentar realizat intr-un port britanic, pretinzand ca era de fapt din Irak * Autorul James Forlong s-a sinucis
Televiziunea britanica Sky News a primit o amenda de 50.000 de lire sterline pentru ca a difuzat un material filmat intr-un port britanic prezentandu-l ca fiind realizat in Irak, transmite The Guardian. Autoritatea britanica in domeniul audiovizualului, Independent Television Commission (ITC), a emis amenda, apreciind ca reporterul Sky News James Forlong, a incalcat regulile informarii corecte.
Reportajul acestuia din 21 martie 2003 descria lansarea unei rachete de pe un submarin britanic si dadea impresia ca actiunea se petrece in Irak. In iulie, s-a aflat ca imaginile erau de arhiva, iar submarinul era ancorat in docuri.
Forlong, in varsta de 44 de ani, a primit diverse premii jurnalistice si lucrase la Sky timp de zece ani. In urma dezvaluirilor privind falsificarea acestui reportaj el a fost concediat, iar in luna octombrie s-a sinucis.
Forlong era casatorit si avea doi copii. Anterior, el declarase: "A fost o scapare care, pentru mine, este o mare sursa de regret. Nu a existat niciodata intentia constienta de a induce telespectatorii in eroare". Amenda aplicata televiziunii intervine in urma unei anchete ITC, finalizata luna trecuta. "Comisia a ajuns la concluzia ca reportajul nu a fost prezentat cu acuratetea necesara.
Comentariul sugera ca lansarea rachetei facea parte din ostilitatile in plina desfasurare la acea vreme, lucru care nu este adevarat. Publicul se bazeaza pe acuratetea reportajelor de stiri, mai ales in timp de razboi", a declarat purtatorul de cuvant al ITC. Sky News nu a incercat "sa nege sau sa minimalizeze importanta a ceea ce s-a intamplat. Sky s-a bazat pe priceperea si judecata unui reporter cu experienta, ale carui materiale nu fusesera niciodata lipsite de acuratete", a mai precizat acelasi purtator de cuvant. (A.M.)
A r h i v a
  97 de ani de la primul zbor al lui Coanda    
  Justitia scotiana este chemata sa ancheteze moartea printesei Diana    
  Creveti in schimbul unor aeronave    
  Furt de cannabis reclamat la Politie    
  Nicole Kidman din nou singura    
  Ozzy face curte asistentelor    
  Craciun cu cristale Swarovski    
  Coincidenta platita cu inchisoare    
  Winona Ryder, o condamnata exemplara    
  Stiri pe scurt    
  Meteo    
 Top afisari / comentarii 
 Gerald Gorduna a fost pus in libertate (68 afisari)
 Gripa a ucis trei sugari in spitalele din Bacau (38 afisari)
 Absolventii de stomatologie ar putea intra in rezidentiat fara concurs (22 afisari)
 Poze noi cu dictatorul intr-un subsol din Iasi (18 afisari)
 "Bulgare de zapada", cel mai periculos drog (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00912 sec.