Ziua Logo
  Nr. 2893 de miercuri, 17 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Mohamed Al Fayed nu se da batut
Justitia scotiana este chemata sa ancheteze moartea printesei Diana
-- O prima cerere de acest fel a fost respinsa anul trecut * Miliardarul egiptean crede ca moartea fiului sau, Dodi, si a lui Lady Di nu a fost intamplatoare
Mohamed Al Fayed a lansat, in urma cu doua zile, un apel catre justitia scotiana pentru initierea unei anchete publice privind moartea fiului sau, Dodi, si a printesei Diana, in 1997, estimand ca accidentul in care si-au pierdut viata cei doi a fost o crima deghizata, transmite AFP, preluat de Mediafax.
Cereri similare adresate justitiei franceze si britanice au fost respinse deja. Miliardarul de origine egipteana s-a adresat justitiei scotiene deoarece poseda o proprietate in Scotia. In aprilie, anul trecut, un judecator scotian a respins o prima cerere a lui Al Fayed, motivand ca accidentul a avut loc in Franta. Avocatii miliardarului au lansat, luni dimineata, un apel la aceasta decizie, bazandu-se pe articolul 2 al Conventiei europene a drepturilor omului, care da dreptul rudelor persoanelor decedate in mod violent la o ancheta aprofundata. Putin inainte de a sosi la tribunal, Al Fayed a reafirmat ca fiul sau si printesa de Wales au fost victimele unei crime. "Cea mai frumoasa femeie din lume a fost ucisa impreuna cu fiul meu", a declarat el jurnalistilor. "Ma lupt de sase ani sa demonstrez acest lucru si intrevad o lumina, este posibil sa se faca dreptate". Omul de afaceri a explicat ca doreste o ancheta publica "pentru tara si pentru oamenii obisnuiti". "85% dintre britanici cred ca Diana a fost ucisa impreuna cu fiul meu", a afirmat miliardarul, aratand un articol de ziar care cita un sondaj recent. "Nu sunt eu singurul".
Ipoteza complotului
Intr-un interviu cu radio BBC, Al Fayed a reafirmat ca fiul sau si printesa Diana au fost victimele unui complot pus la cale de "serviciile de informatii britanice". In cursul primei zile de audieri, avocatii miliardarului au afirmat ca cei doi fusesera supravegheati de serviciile de informatii americane sau britanice in cele cateva saptamani ce au precedat moartea lor la Paris. Avocatii se sprijineau pe declaratiiile unui fost agent MI5 (serviciu de informatii externe), Richard Tomlinson. Acesta a confirmat ca Diana era supravegheata de serviciile de siguranta britanice in Franta si ca MI6 (serviciu de informatii interne) platea "un informator vechi" la hotelul Ritz de la Paris. Tomlinson a sugerat ca acest informator ar fi putut fi chiar soferul care conducea limuzina in momentul accidentului, mort si el in urma impactului. In cadrul anchetei a iesit la lumina faptul ca acesta avea "13 conturi bancare diferite la Paris, totalizand suma de 1,2 milioane de franci, ceea ce ar putea sugera ca mai avea o slujba", a afirmat avocatul lui Al Fayed. El a mai subliniat retragerea din dosarul de instructie a unor elemente privind existenta unui Fiat Uno si a unei motociclete care urmareau Mercedesul in care se gaseau Diana si Dodi Al Fayed inainte de accident. Potrivit avocatului, Tomlinson ar mai fi vorbit despre existenta unui "flash orbitor" in tunel, inainte de accident si prezenta unui alt vehicul, a carui implicare aminteste de scenariul unei tentative de asasinat a lui Slobodan Milosevic, in 1992. Avocatul s-a mai declarat surprins ca, potrivit raportului oficial, nici una dintre cele zece camere care filmau traficul nu a functionat, cum nu a functionat nici radarul instalat la intrarea in tunel, desi un sofer fusese amendat pentru exces de viteza cu numai 15 minute inainte, dupa o informatie data de aparatul respectiv.
George TARATA 
A r h i v a
  97 de ani de la primul zbor al lui Coanda    
  Creveti in schimbul unor aeronave    
  Furt de cannabis reclamat la Politie    
  Nicole Kidman din nou singura    
  Ozzy face curte asistentelor    
  Sky News amendat pentru dezinformare    
  Craciun cu cristale Swarovski    
  Coincidenta platita cu inchisoare    
  Winona Ryder, o condamnata exemplara    
  Stiri pe scurt    
  Meteo    
 Top afisari / comentarii 
 Gerald Gorduna a fost pus in libertate (68 afisari)
 Gripa a ucis trei sugari in spitalele din Bacau (38 afisari)
 Absolventii de stomatologie ar putea intra in rezidentiat fara concurs (22 afisari)
 Poze noi cu dictatorul intr-un subsol din Iasi (18 afisari)
 "Bulgare de zapada", cel mai periculos drog (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00927 sec.