Ziua Logo
  Nr. 2893 de miercuri, 17 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Judecata lui Saddam
-- UE si ONU doresc "un proces echitabil" * Varianta pedepsei capitale imparte lumea in doua tabere
Ieri, la trei zile dupa spectaculoasa capturare a lui Saddam Hussein, comunitatea internationala era divizata in privinta solutiei judiciare ce ar trebui aplicata in cazul fostului presedinte irakian. Prima mare dilema se refera la instanta optima de judecata, parerile osciland intre un tribunal irakian si unul international. Cea de-a doua este legata de luarea sau in in considerare a pedepsei capitale. Presedintele in exercitiu al Consiliului guvernamental tranzitoriu de la Bagdad, Abdel Aziz Hakim, aflat in vizita la Paris, a anuntat ca Saddam Hussein va fi judecat de Tribunalul penal recent infiintat de Consiliu, riscand pedeapsa cu moartea. Din instanta vor putea face parte consilieri, diverse personalitati internationale, a explicat Hakim, citat de Yahoo News. Presedintele american, George W. Bush, atentionase luni ca procesul trebuie sa corespunda normelor judiciare internationale. SUA vor coopera cu Irakul pentru a gasi formula optima pentru judecarea lui Saddam Hussein conform unei proceduri supuse "controlului international", a declarat seful Casei Albe. Bush a refuzat sa se pronunte in privinta pedepsei capitale. "Am propriile opinii in legatura cu modalitatea in care ar trebui tratat, dar nu sunt cetatean irakian, iar cei care trebuie sa decida in aceasta privinta sunt irakienii". Acet aspect ar putea constitui amorsa unor tensiuni intre SUA si aliatii lor europeni in conflictul irakian, respectiv Marea Britanie, Spania si Italia. Tony Blair a reiterat, luni, opozitia "din principiu" a tarii sale, fata de pedeapsa capitala, admitand, insa, si el, ca ultimul cuvant le revine irakienilor. Secretarul general al ONU, Kofi Annan, este impotriva pedepsei cu moartea. "Daca ni se va cere, noi suntem in masura sa discutam, insa chestiunea nu este pentru moment pe masa", a declarat el presei. Annan a repetat ca este "esential si absolut vital" ca fostul sef de stat irakian, "acuzat de crime abominabile, dintre care violari sistematice ale drepturilor omului si legii umanitare internationale", sa raspunda in fata Justitiei.
Tarile atacate in trecut de Irak ar dori un proces in fata unei jurisdictii internationale. Iranul cere ca fostul lider al Bagdadului sa raspunda pentru crimele comise impotriva propriilor sai compatrioti, de origine kurda sau iraniana. Israelul il acuza pentru "evidenta crima de razboi" de a fi lansat rachete pe teritoriul Tarii Sfinte in timpul primului razboi din Golf.
Conform numarului de ieri al cotidianului Washington Post, irakienii ar dori ca procesul sa inceapa in primavara, in fata unui tribunal irakian, sprijinit, eventual de experti straini, tribunal care sa functioneze dupa legea irakiana dar si dupa normele de drept international. Sora fostului presedinte pledeaza pentru un proces echitabil, in fata curtii de justitie de la Haga, in prezenta unor avocati arabi si straini.
Turnat de o garda de corp
Persoana care a dezvaluit fortelor americane unde se ascundea Saddam Hussein este una dintre garzile de corp ale fostului presedinte, informeaza site-ul postului american de televiziune ABC. Oficiali din cadrul serviciilor de spionaj au precizat ca informatorul nu va primi recompensa de 25 de milioane de dolari stabilita pentru capturarea lui Saddam. Fortele americane dadusera in urmarire aceasta garda de corp inca din luna iulie.
Informatorul, care face parte din tribul din care provine Saddam, a fost arestat vinerea la Bagdad. Ulterior, el a fost trimis la Tikrit pentru a fi interogat. "Unii dintre ofiterii cu care am colaborat in zona Tikrit au aflat ca garda de corp detinea informatii despre locul unde se ascundea Saddam Hussein", a continuat Hickey. "Informatorul nu l-a predat pe Saddam de bunavoie, astfel ca nu ii vom plati recompensa", a explicat un alt oficial militar american.
Demonstratii pro-Saddam
Nostalgici ai dictatorului au inceput manifestarile de solidaritate. Ieri dimineata, 250 de studenti au manifestat, la Tikrit fieful sunnit al fostului presedinte. Ei au parasit salile de curs, scandand: "Cu sufletul si sangele nostru, ne vom sacrifica pentru tine, Saddam" sau "Intregul Irak elogiaza gloria lui Saddam Hussein". Tot ieri, la Mosul, 1000 de studenti au demonstrat purtand portrete ale lui Saddam Hussein si banderole cu inscrisuri de genul: "Da, da, liderului" sau "Irakul va ramane liber". Un politist irakian a fost ucis si un altul grav ranit de tirurile survenite pe fondul manifestatiei. Asupra celor doua victime s-a tras dintr-o masina in fata universitatii. Alti patru membri ai unei forte de ordine create dupa caderea regimului au fost raniti de manifestanti care au aruncat cu pietre, au mentionat surse locale.
"Avocatul diavolului"
Avocaul turc Atinc Gultekin, din orasul Izmir (vestul Turciei), s-a oferit sa asigure apararea fostului stapan absolut al Bagdadului, depunand o cerere in acest sens pe langa Ambasada Irakului la Ankara. El a acuzat SUA ca incearca sa faca un "spectacol" din viitorul proces si s-a pronuntat pentru judecarea lui Saddam Hussein in Irak. Gultekin s-a oferit si ca aparator al drepturilor fostului presedinte irakian, pentru a putea fi judecat "conform dreptului international si fara presiuni politice americane". Guvernul de la Stockholm este dispus sa-l primeasca pe Saddam Hussein sa-si ispaseasca pedeapsa intr-o inchisoare suedeza, daca i se va solicia acest lucru, a declarat premierul suedez Goran Persson, intr-un interviu publicat in editia de ieri a cotidianului Svenska Dagbladet, citat de Reuters. Concomitent cu dezbaterile in plan diplomatic, pe teren continua violentele. Trupele americane au ucis, luni seara, 11 persoane care incercau sa comita un atac, la Samarra, localitate situata in vestul Irakului.
Ileana CORNEA 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Offtopic - Numai pentru adulti   de toni
Ce ? Sadam in Suedia ?   de arcul de triumf
A r h i v a
  Saddam nu trebuia tratat "ca o vita"    9 comentarii
  Ciampi l-a lasat "livid" pe Berlusconi cu legea presei    
  Datoriile Irakului rediscutate    
  Spania si Polonia platesc factura esecului de la Bruxelles    2 comentarii
  La Chisinau s-au reluat manifestatiile anti-rusificare    1 comentariu
  Halliburton are o noua misiune in Irak: 222 de milioane de USD    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Gerald Gorduna a fost pus in libertate (68 afisari)
 Gripa a ucis trei sugari in spitalele din Bacau (38 afisari)
 Absolventii de stomatologie ar putea intra in rezidentiat fara concurs (22 afisari)
 Poze noi cu dictatorul intr-un subsol din Iasi (18 afisari)
 "Bulgare de zapada", cel mai periculos drog (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01048 sec.