Ziua Logo
  Nr. 2892 de marti, 16 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Program monografic "Soldatii din Salamina"
Fictiunea istorica in discutie la Institutul Cervantes
-- Timp de doua zile, la Institutul Cervantes are loc o serie de evenimente concentrate in jurul aparitiei, la Editura Humanitas, a romanului "Soldatii din Salamina", de Javier Cercas.
Nascut in 1962 la Ibahernando, Cercas a predat la Universitatea din Illinois, iar din 1989 e profesor de literatura spaniola la Gerona. "Soldatii din Salamina" e cel de-al patrulea roman al sau (publicat in 2001) si cel mai bine primit; a obtinut, printre altele, premiul "Que Leer", cel al librarilor, Premiul Orasului Barcelona si cel al Orasului Cartagena. Romanul are in centru imaginea unui personaj celebru al Razboiului Civil spaniol, Rafael Sanchez-Mazas, salvat in ultimul moment din incercuirea republicanilor de un necunoscut. In cautarea acestui anonim pleaca ziaristul Javier Cercas, narator si alter ego al autorului, pentru a-l descoperi, sub numele de Miralles, intr-un azil din Franta, intr-un cuceritor joc al imaginatiei care amesteca realul si fictionalul pentru a dezgropa, de fapt, memoria unei natiuni.
Lansarea versiunii romanesti a cartii a avut loc ieri dupa-amiaza, in Salonul Principal al Institutului, in prezenta autorului, a criticului literar Luis Garcia Jambrina (profesor la Universitatea din Salamanca), a traducatoarei Cornelia Radulescu, directoarei de la Cervantes, Ioana Zlotescu si redactorului Humanitas, Vlad Zografi. Lansarea, al carei punct central urma sa fie o discutie intre scriitorul spaniol si conationalul lui critic, a continuat la sala Elvira Popescu a Institutului Francez, cu proiectia filmului facut anul acesta de David Trueba dupa romanul lui Cercas. In incheiere, era programata o masa rotunda despre "Arta tradarii in ecranizarea romanului "Soldatii din Salamina", la care isi anuntasera participarea Luis Garcia Jambrina, Javier Cercas, criticul de film Magda Mihailescu si directorul Institutului Francez, Jean Marc Colombani, traducerea consecutiva a tuturor acestor intalniri apartinandu-i Ilenei Scipione.
Astazi, de la orele 18.30, Institutul Cervantes gazduieste conferinta lui Jambrina intitulata "Recuperarea memoriei istorice in trei romane postmoderniste spaniole: "Soldados de Salamina" de Javier Cercas, "El nombre de los nuestros" de Lorenzo Silva si "Velodromo de invierno" de Juana Salabert", urmata de o masa rotunda dedicata recuperarii memoriei istorice in literatura romana contemporana la care vor lua parte Mircea Cartarescu, Paul Cernat, Dan C. Mihailescu, Eugen Negrici, Mihai Zamfir si Vlad Zografi. (I.P.)
A r h i v a
  Expozitie de icoane la MTR    
  Muzicieni romani la Paris    
  Parada obiceiurilor de Sarbatori    
  "Blestemul Abatiei"    
  Concert aniversar la SRR    
  AMERICANI IN EUROPA    
  Editie speciala la "Poveste fara sfarsit"    
 Top afisari / comentarii 
 Sef nou la Casa de Sanatate Bucuresti (131 afisari)
 Smartree Romania isi dubleaza veniturile (74 afisari)
 Niste romani in India (32 afisari)
 Crima pe strada Lalelelor din Timisoara (30 afisari)
 Muzicieni romani la Paris (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00764 sec.