Ziua Logo
  Nr. 2892 de marti, 16 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania in vizorul partidelor
Politicienii resping autonomia pe criterii etnice
-- Emil Boc: radicalii maghiari au trecut in penal
Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a fost infiintat la sfarsitul saptamanii trecute la Cluj, scopul sau fiind obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc. Presedintele Consiliului, episcopul reformat Laszlo Tokes, a declarat cu aceasta ocazie ca: "Modificarea hotarului este singura solutie pentru autonomie, singura corectie a Trianonului". Tokes a acuzat actuala conducere a UDMR de responsabilitate fata de situatia grava a maghiarimii. "Maghiarii din Transilvania doresc sa se integreze in Europa ca o comunitate autonoma, ducand cu ei adevarata lor valoare comunitara", se afirma in proclamatia Consiliului. Aceste demersuri au starnit critici dure din partea clasei politice romanesti. (A.D.)
Presedintele PD Cluj, Emil Boc, considera ca "radicalii maghiari au trecut din domeniul politicului in domeniul penalului" si ca manifestarile de tipul constituirii Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania pot fi un precedent periculos, transmite Mediafax. Potrivit unui comunicat al deputatului Boc, PD Cluj condamna ideile autonomiste lansate in cadrul sedintei de infiintare a Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), care a avut loc sambata la Cluj-Napoca. Deputatul Emil Boc a apreciat ca "manifestarile de acest fel pot constitui un precedent periculos si pot distruge climatul de toleranta construit in Transilvania pe parcursul celor 14 ani de democratie".
Lupta cu arma in mana, argumentul CNMT
Emil Boc considera deosebit de grava mai ales afirmatia unor participanti la sedinta CNMT potrivit careia "cei care au luptat cu arma in mana au obtinut mult mai reprede ce au vrut". Emil Boc arata ca sustinatorii acestei idei se pun singuri in afara legii si a Constitutiei, care interzice "indemnurile la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala (...) incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta" (art. 30 alin. 7). PD Cluj solicita autoritatilor statului sa monitorizeze actiunile in cadrul carora se vehiculeaza idei separatiste si sa sanctioneze potrivit legii excesele de tipul celor inregistrate cu ocazia sedintei CNMT. Emil Boc a mai aratat ca revendicarile exprimate in cadrul sedintei CNMT sunt nejustificate, in conditiile in care Constitutia Romaniei cuprinde probabil cele mai inalte standarde in materie de respectare a drepturilor minoritatilor, precum garantarea reprezentarii in Parlament a tuturor minoritatilor, prevedere care nu se mai regaseste in nici o Constitutie din Europa sau chiar din lume.
PSD impotriva iredentismului maghiar
PSD respinge categoric orice fel de tentativa de a instaura autonomia pe criterii etnice, asa cum doreste Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), a declarat ieri purtatorul de cuvant al partidului, Bogdan Niculescu-Duvaz. "Suntem pentru autonomia comunitatilor locale si pentru principiul subsidiaritatii", a aratat Duvaz. Potrivit unui comunicat de presa al PSD, constituirea Consiliului si declaratiile facute de presedintele acestui organism, Tokes Laszlo, reprezinta manifestari extrem de agresive si periculoase ale iredentismului maghiar pe teritoriul Romaniei. Partidul de la putere a cerut organelor abilitate sa declanseze de urgenta masurile legale de contracarare si prevenire a unor asemenea actiuni ce pun in pericol integritatea teritoriala. "PSD apreciaza ca este necesar ca si Guvernul ungar sa intreprinda masurile firesti impotriva celor care fac propaganda revizionista si indeamna la lupta interetnica armata", se mai spune in comunicat. Partidul de guvernamant a apreciat ca infiintarea CNMT si alegerea lui Laszlo Tokes ca presedinte este o incercare de a submina credibilitatea UDMR. "PSD considera necesar ca, prin mijloace diplomatice sa fie informate instantele Consiliului Europei si Uniunii Europene cu privire la aceste provocari ale iredentistilor maghiari. PSD va inainta, in acelasi timp, un protest Parlamentului de la Budapesta privind modul in care reprezentanti de frunte ai FIDESZ se implica in mod inadmisibil in viata politica din Romania", se mai spune in comunicat.
Plangere penala
Primarul Clujului, Gheorghe Funar, a depus ieri o plangere penala la Parchetul Inaltei Curti de Justitie si Casatie impotriva celor 373 de delegati care au participat, sambata, la Cluj-Napoca, la adunarea de constituire a CNMT, informeaza Mediafax. Funar le cere procurorilor sa declanseze cercetarile si spera ca acestia sa dea o rezolutie de incepere a urmaririi penale impotriva participantilor care se fac vinovati, in opinia sa, de savarsirea mai multor infractiuni, precum propaganda in favoarea statului totalitar, actiuni impotriva ordinii constitutionale, asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Gheorghe Funar a propus Consiliului Local Cluj-Napoca si adoptarea unei hotarari de condamnare a adunarii de constituire a CNMT.
Roxana ANDRONIC Anca HRIBAN 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
sa vina federalitzarea   de santa
Exaltaltatului Jan Dinu !   de karanar
MAGHIARIA ameninta ROMANIA !!   de jan dinu
A r h i v a
  Parc al reconcilierii la Arad    1 comentariu
  Crestin-democratii au dat semnalul unificarii    
  Cutia milei, un esec    1 comentariu
  Candidati PNTCD la locale    
  D.A. cere distantarea PSD de PRM    
  Iliescu multumeste timisorenilor    
  Pacaliciul Agathon    
  Alianta PNL-PD castiga un sfert de tara    2 comentarii
  PSD insista: Iliescu la Senat    
 Top afisari / comentarii 
 Sef nou la Casa de Sanatate Bucuresti (131 afisari)
 Smartree Romania isi dubleaza veniturile (74 afisari)
 Niste romani in India (32 afisari)
 Crima pe strada Lalelelor din Timisoara (30 afisari)
 Muzicieni romani la Paris (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01018 sec.