Ziua Logo
  Nr. 2892 de marti, 16 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Liber la reconstituire
-- Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a decis declansarea procedurii de refacere a dosarului prin care sotii Ceausescu au fost condamnati la moarte * Tribunalul solicita documente ziarului ZIUA, Directiei Instantelor Militare si Sectiei Parchetelor Militare
Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a judecat azi sesizarea presedintelui instantei privind reconstituirea dosarului penal prin care sotii Elena si Nicolae Ceausescu au fost condamnati la moarte in decembrie 1989, de un tribunal militar exceptional, ordonat de Ion Iliescu. Potrivit generalului Ion Panaitescu, presedintele Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti, in arhiva instantei nu a fost niciodata inregistrat dosarul Ceausestilor, cu exceptia unui mandat de ducere la indeplinire a sentintei capitale. Din 1994 si pana in prezent au fost numeroase cazurile in care diverse institutii au solicitat acest dosar si carora nu li s-a putut oferi decat explicatia disparitiei lui.
"Repauzati intru Domnul"
Completul de judecata condus de generalul Ion Panaitescu a decis in cauza nr. 417/2003 declansarea procedurii de reconstituire a actelor din dosar, in baza prevederilor art. 508 - 512 din codul de procedura penala, care obliga la refacerea oricarui dosar disparut din arhiva, prin toate mijloacele de proba posibile. La apelul partilor, Ion Panaitescu a fost incurcat in privinta alegerii unei calitati pentru Ceausesti: "Nici nu stiu cum sa le spun, inculpati nu mai e cazul, probabil repauzati intru Domnul". Luand act de dezvaluirile cotidianului ZIUA - care a anuntat ca detine o copie a dosarului 1/1989 al sotilor Ceausescu - instanta militara a decis, prin incheiere, efectuarea a trei adrese speciale, de solicitare de informatii. Una catre ziarul ZIUA pentru comunicarea copiei dosarului pe care a anuntat ca-l detine, una catre Directia Instantelor Militare, care a confirmat ca se afla in posesia copiei minutei si sentintei de condamnare la moarte a celor doi dictatori si una catre Sectia Parchetelor Militare, pentru comunicarea actelor ramase in dosarul de urma, care a stat la baza rechizitoriului din 24 decembrie 1989 intocmit de procurorul militar Dan Voinea.
Urmatorul termen a fost stabilit pentru data de 16 ianuarie 2004, data la care se va hotari daca dosarul de reconstituire a fost completat in totalitate sau este necesara indeplinirea altor proceduri pentru refacerea acestuia.
ZIUA a predat o parte din acte
Reporterii ZIUA au inmanat ieri presedintelui TMTB o parte din documentele care au alcatuit dosarul nr. 1/1989 al sotilor Ceausescu, urmand ca in zilele urmatoare sa transmita si restul actelor detinute. Generalul Ion Panaitescu ne-a declarat ca documentele predate vor fi confruntate cu autorii lor, pentru ca acestia sa-si recunoasca sau nu scrisul. Panaitescu a marturisit ca refacerea dosarului nu are nici un scop ulterior, in sensul ca cineva din instanta militara sa incerce o continuare sau sanctionare a ilegalitatilor din dosar. Seful TMTB a precizat ca dupa completarea dosarului, acesta va fi public si va putea fi consultat de catre orice persoana interesata, in special de ziaristi, conform regulamentului de functionare al instantelor judecatoresti, care prezuma interesul in cazul presei. (Razvan SAVALIUC)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Refacerea dosarului "Ceausescu"   de DORINEL
A r h i v a
  Operatiunea "Ghepardul"    
  Asasin retinut dupa o urma de pantof    
  Crima pe strada Lalelelor din Timisoara    1 comentariu
  Dosarul "Chitac-Braia", amanat pentru iunie 2004    
  IPJ Timis se misca incet in cazul Ino Ardelean    
  Judecat pentru ca lua bani pentru o presupusa mita    
  "SECURITATEA si EVREII" volumul II:    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sef nou la Casa de Sanatate Bucuresti (131 afisari)
 Smartree Romania isi dubleaza veniturile (74 afisari)
 Niste romani in India (32 afisari)
 Crima pe strada Lalelelor din Timisoara (30 afisari)
 Muzicieni romani la Paris (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00815 sec.