Ziua Logo
  Nr. 2892 de marti, 16 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Pomana finala
-- Pe ultima suta de metri, Guvernul imparte scutiri de datorii si ajutoare de urgenta * Trei companii din domeniul transporturilor au fost iertate de plata sumei de 2675 miliarde de lei la buget * De anul viitor, acordarea unor asemenea ajutoare de stat va fi mult mai strict reglementata
Guvernul a hotatat, recent, acordarea unor inlesniri fiscale pentru o serie de companii din transport si pentru societatea Tractorul Brasov. In cazul companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor este vorba de iertari de datorii in valoare de aproximativ 80 de milioane de dolari. Uzina brasoveana Tractorul, cumparata, recent, de italienii de la Landini, va primi din partea Autoritatii pentru Privatizare un imprumut pentru plata consumului de energie electrica si gaze naturale aferent perioadei iulie - septembrie 2003. Si asta in conditiile in care, incepand de anul viitor, astfel de ajutoare de stat nu vor mai putea fi acordate decat in conditii foarte stricte: o data la zece ani, pentru restructurare sau operare si numai cu notificarea prealabila a Consiliului Concurentei.
Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA si societatile "CFR Calatori" SA si Metrorex SA vor fi scutite de la plata unor obligatii bugetare aferente anului 2003, in suma totala de 2685 de miliarde de lei (circa 80 de milioane de dolari). Guvernul a decis, printr-o hotarare aprobata in ultima sedinta, ca obligatiile celor trei companii catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si bugetul asigurarilor pentru somaj, aferente exercitiului financiar al anului 2003, vor fi anulate, in limita unui plafon de 2.685.057 de milioane de lei. Astfel, "CFR" SA va beneficia de scutirea la plata a obligatiilor bugetare in limita unui plafon de 1.467 de miliarde de lei, iar pentru "CFR Calatori" SA si Metrorex SA se vor sterge datorii in limita unui plafon de 1019 miliarde de lei, respectiv de 198 de miliarde de lei. Traian Panait, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, a declarat ieri ca aceasta facilitate reprezinta o modalitate de subventionare a transportului.
Conducerile societatilor "CFR Calatori" si Metrorex afirma, la randul lor, ca masura decisa de Executiv le va permite sa incheie fara pierderi exercitiul financiar aferent anului 2003. "Aceasta suma se va inscrie ca plus in bilantul anului 2003, in conditiile in care aceste obligatii se vor sterge", a declarat, pentru Mediafax, Valentin Bota, directorul general al "CFR Calatori".
Tractorul primeste bani de la stat ca sa-si achite restantele
Autoritatea pentru Privatizare va imprumuta societatea Tractorul Brasov pentru plata consumului de energie electrica si gaze naturale aferent perioadei 1 iulie - 30 septembrie 2003. Potrivit unei hotarari care a fost aprobata, recent, de Guvern, imprumuturile vor fi acordate pe o perioada de cinci ani, cu un termen de gratie cuprins intre sase luni si un an. Sumele acordate sub forma de imprumut pentru plata utilitatilor vor fi virate direct in contul societatilor furnizoare de utilitati fata de care Tractorul Brasov are datorii. Datoriile restante pentru perioada mentionata vor fi stabilite de o comisie formata din reprezentanti ai APAPS, Ministerului Economiei si Comertului, Ministerului Finantelor Publice, precum si ai furnizorilor de utilitati. Procesul-verbal incheiat va cuprinde si datoriile neachitate ale Tractorul catre Distrigaz Sud, care depasesc 41 de miliarde de lei. La sfarsitul lunii septembrie, Tractorul Brasov a fost cumparata de compania italiana Landini. Prin Ordonanta de privatizare a uzinei, Guvernul a decis ca APAPS poate acorda acestei societati imprumuturi pentru plata consumului de energie electrica si gaze naturale aferent perioadei cuprinse intre 1 iulie 2003 si data transferului dreptului de proprietate, dar nu mai tarziu de 30 septembrie 2003. (C.P.; A.G.C.)
A r h i v a
  Carantina in spitale    
  Sef nou la Casa de Sanatate Bucuresti    
  Firmele-pirat au cucerit soselele judetului Hunedoara    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sef nou la Casa de Sanatate Bucuresti (131 afisari)
 Smartree Romania isi dubleaza veniturile (74 afisari)
 Niste romani in India (32 afisari)
 Crima pe strada Lalelelor din Timisoara (30 afisari)
 Muzicieni romani la Paris (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00884 sec.