Ziua Logo
  Nr. 2892 de marti, 16 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Presedintii Romaniei si Confederatiei Elvetiene au semnat desfiintarea vizelor
Romanii, cu un pas mai aproape de Elvetia
-- Dreapta populista ar putea bloca ratificarea in Parlamentul de la Berna
Acordul privind ridicarea obligativitatii vizelor intre Romania si Confederatia Elvetiana a fost semnat ieri de catre presedintii celor doua tari, Ion Iliescu si, respectiv, Pascal Couchepin, la resedinta din Lohn a sefului statului elvetian. Documentul va intra in vigoare la 30 de zile de la ratificarea documentului in Parlamentele celor doua tari. De la acea data, cetatenii romani care vor dori sa viziteze tara cantoanelor, nu vor mai avea nevoie de viza.
Ion Iliescu se afla in vizita oficiala in Confederatia Elvetiana, la invitatia omologului sau elvetian, Pascal Couchepin. Dupa primirea oficiala, la Lohn, si un scurt tete-a-tete prezidential, au urmat convorbiri in plenul celor doua delegatii. Din partea romana au fost prezenti seful diplomatiei, Mircea Geoana, consilierii prezidentiali Corina Cretu si Simona Miculescu, iar din partea elvetiana ministrul Afacerilor Externe, Micheline Calmy-Rey, si ministrul Transporturilor, Comunicatiilor si Mediului, Moritz Leunberger.
Ultimul hop: ratificarea parlamentara
Desi obiectivul prioritar al vizitei, respectiv semnarea, la nivel de sefi de stat, a ridicarii obligativitatii vizelor, a fost atins, romanii vor sta in emotii pana la ratificarea documentului de catre cele doua parlamente. In privinta legislativului de la Bucuresti, acordul e ca si ratificat. Emotiile sunt generate de Berna. Parlamentul i-a ales sau reales, miercurea trecuta, pe cei sapte membri ai Consiliului federal (Guvernul elvetian), iar acestia urmau sa-si repartizeze ulterior portofoliile intre ei, pentru a-si putea prelua atributiunile la 1 ianuarie 2004. Astfel, Christoph Blocher, liderul dreptei populiste, invingatorul ultimelor alegeri, a devenit, duminica, ministru al Justitiei si Politiei. Analistii au calificat intrarea lui Blocher in guvern drept o cotitura istorica spre dreapta pentru Confederatia elvetic. In fruntea justitiei si politiei, Christoph Blocher, un anti-european convins si un partizan al inaspririi controlului imigratiei, se va ocupa in special cu dreptul de azil si cu naturalizarile si va purta negocieri cu Uniunea Europeana asupra extinderii libertatii de circulatie pentru muncitorii din tarile est-europene, care vor adera in 2004 la UE. (I.C.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Iti dai seama...miscarea telurica...romanii cu un pas mai aproape...   de marianpiti
Urs Meyer   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Irakul cere ajutorul Frantei pentru suveranitate    2 comentarii
  Germania vrea sa sanctioneze financiar Spania si Polonia    5 comentarii
  Si fiii cresc    
  Clark, martor in procesul Milosevici    
  Lituania risca izolarea    
  Inclestare ruso-cecena in Daghestan    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sef nou la Casa de Sanatate Bucuresti (131 afisari)
 Smartree Romania isi dubleaza veniturile (74 afisari)
 Niste romani in India (32 afisari)
 Crima pe strada Lalelelor din Timisoara (30 afisari)
 Muzicieni romani la Paris (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00818 sec.