Ziua Logo
  Nr. 2892 de marti, 16 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Irakul cere ajutorul Frantei pentru suveranitate
-- Franta e gata sa stearga o parte din datoria irakiana * Delegatia irakiana a cerut prezenta franceza si a Natiunilor Unite in Irak * Jalal Talabani promite deschiderea pietei irakiene pentru intreprinderile franceze "odata ce suveranitatea va fi recastigata"
Hazardul calendarului face ca prima vizita la Paris a noilor autoritati irakiene sa survina la 24 de ore de la arestarea lui Saddam Hussein, dar si aproape concomitent cu trimisul special al presedintelui Bush, James Baker, insarcinat sa obtina o reducere a datoriei irakiene din partea creditorilor; insarcinare cu atat mai dificila cu cat creditorii cu pricina au fost inlaturati, saptamana trecuta, de catre Pentagon de pe lista statelor invitate sa participe la reconstructia Irakului.
Intre timp, capturarea lui Saddam Hussein a schimbat putin datele problemei. Franta, ca si restul statelor din "tabara pacii" au folosit prilejul pentru a cere accelerarea transferului de suveranitate catre poporul irakian, iar delegatia Guvernului irakian se afla la Paris, unde munca de convingere este mai usor de dus. In mod cert, ceva s-a schimbat si in strategiile presedintelui Bush, care l-a sunat personal pe Jacques Chirac - gen de comunicare extrem de rara in ultimul an.
Delegatia irakiana, condusa de presedintele Guvernului interimar, Abdelaziz al Hakim, a avut ieri intalniri la Quai d'Orsay, la Palatul Elysee si, fapt demn de toata atentia, la MEDEF, sediul patronatului francez, cu reprezentantii intreprinderilor care s-ar putea implica pe piata irakiana.
Dominique de Villepin a anuntat, la incheierea discutiilor, ca Franta ar putea sterge o parte din datoria irakiana inca din 2004 - anunt facut inainte de sosirea lui Jamers Baker care vrea sa spuna foarte clar: este un cadou pe care il facem poporului irakian si nu americanilor! Aceasta reducere a datoriei urmeaza oricum sa se faca in cadrul Clubului de la Paris, care gestioneaza creantele internationale, si a carui Presedintie este detinuta in prezent de catre...Franta!
Oficialii francezi si irakieni au cazut de acord asupra catorva puncte: respectarea integritatii teritoriale a Irakului, transferul cat mai rapid de suveranitate si responsabilitate catre poporul irakian, mobilizarea comunitatii internationale pentru construirea unui Irak liber si democratic.
Delegatia irakiana a cerut chiar o prezenta cat mai activa a Frantei - si a Natiunilor Unite - in Irak ceea ce nu pare tocmai in bunele intentii americane. Fostul presedinte al Guvernului interimar, Jalal Talabani, a afirmat chiar ca in momentul in care Irakul va fi din nou suveran, piata va fi libera si, daca intreprinderile franceze vor face oferte competitive, vor primi contracte pentru reconstructia Irakului. Cu alte cuvinte ajutati-ne sa redevenim independenti si noi va dam contracte! "Franta si Irakul trebuie sa aiba o relatie puternica. Franta este una dintre primele tari care au insistat asupra transferului de suveranitate cat mai rapid posibil catre poporul irakian" - a afirmat Abdelaziz al-Hakim la incheierea discutiilor de la Quai d'Orsay.
Dominique de Villepin a confirmat ca intreprinderile franceze sunt gata sa intervina in Irak si ca Franta este dispusa sa ajute Irakul in domeniile umanitare - invatamant, sanatate, etc. Concluziile vor fi trase cu siguranta azi, la pranz, cand James Baker urmeaza sa fie primit la Palatul Elysee.
Fair Press 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Cum ? Ce aud ?.......   de Roxana
Iete ma ce chestie   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Romanii, cu un pas mai aproape de Elvetia    2 comentarii
  Germania vrea sa sanctioneze financiar Spania si Polonia    5 comentarii
  Si fiii cresc    
  Clark, martor in procesul Milosevici    
  Lituania risca izolarea    
  Inclestare ruso-cecena in Daghestan    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sef nou la Casa de Sanatate Bucuresti (131 afisari)
 Smartree Romania isi dubleaza veniturile (74 afisari)
 Niste romani in India (32 afisari)
 Crima pe strada Lalelelor din Timisoara (30 afisari)
 Muzicieni romani la Paris (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00843 sec.