Ziua Logo
  Nr. 2892 de marti, 16 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Dolarul s-a apreciat putin
-- Moneda americana a castigat ieri 0,8% in fata euro * Temerile legate de economia americana nu permit insa o ascensiune de durata
Dolarul s-a apreciat fata de principalele monede, ieri, dupa ce trupele americane l-au capturat pe fostul presedinte irakian Saddam Hussein, la sfarsitul saptamanii trecute, dar analistii avertizeaza ca ascensiunea va fi de scurta durata, din cauza temerilor legate de economia Statelor Unite. Potrivit Reuters, cursul de schimb a fost stabilit la 1,2191 dolari pe unitate, echivaland cu o depreciere de 0,8% pentru moneda euro, comparativ cu nivelul de la inchiderea sedintei precedente. Dolarul a urcat la o paritate de 108,39 yeni pe unitate, in primele ore de tranzactii bursiere din Asia. Ulterior, insa, cotatia a coborat la 108,06 yeni, in crestere cu 0,2% fata de nivelul stabilit la inchiderea sedintei de vineri de la New York.
"Daca ne gandim bine, capturarea lui Saddam Hussein nu inseamna in mod neaparat ca terorismul va fi anihilat cu desavarsire sau ca va anula deficitul de cont curent din Statele Unite", a subliniat Tomoko Fujii, analist la Nikko Citigroup.
Desi arestarea fostului presedinte irakian a generat initial un val de achizitii de moneda americana, multi operatori bursieri si-au exprimat scepticismul cu privire la sansele de relansare pe termen lung a cursului dolarului. "Arestarea lui Saddam nu va schimba semnificativ situatia de pe piata valutara, pentru ca vanzarile de dolari de pana acum nu au fost provocate de faptul ca fostul presedinte nu a fost prins", a explicat Tohru Sasaki, de la JP Morgan Chase. Zembei Mizoguchi, oficial in Ministerul nipon al Finantelor, a apreciat, ieri, ca succesul Armatei americane va contribui la diminuarea riscurilor globale de securitate si va incuraja investitorii sa se concentreze asupra elementelor economice fundamentale care caracterizeaza economia americana. Insa operatorii bursieri atrag atentia asupra factorilor care nu sunt anulati o data cu arestarea lui Saddam Hussein: tensiunile legate de situatia din Irak, riscurile geopolitice continue din regiune, precum si deficitul comercial american, situat la un nivel ridicat. "Arestarea lui Saddam va atrage numeroase schimbari in Irak. Se pune intrebarea daca aceste schimbari vor fi favorabile sau nu dolarului, pentru ca exista ambele posibilitati", a apreciat Tohru Sasaki. (E.I.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Dolarul trebuie sa mai scada.   de folclorist
A r h i v a
  Trombonistul    14 comentarii
  Puwak foloseste banii publici pentru partid    2 comentarii
  Bakschikistan, noul nume al Europei de Est    21 comentarii
  Powell operat de cancer    
  Saddam, salvat de americani    6 comentarii
  Dictatorul amenintat cu executia    
  Inca doua atentate la Bagdad    
  Iliescu i-a scris lui Bush    
 Top afisari / comentarii 
 Sef nou la Casa de Sanatate Bucuresti (131 afisari)
 Smartree Romania isi dubleaza veniturile (74 afisari)
 Niste romani in India (32 afisari)
 Crima pe strada Lalelelor din Timisoara (30 afisari)
 Muzicieni romani la Paris (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00782 sec.