Ziua Logo
  Nr. 2892 de marti, 16 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Saddam, salvat de americani
-- Dictatorul irakian a fost tinut in captivitate timp de trei saptamani, anunta agentia israeliana Debka * Rapitorii au purtat negocieri cu americanii pentru a obtine recompensa de 25 de milioane de dolari * Din motive de imagine, americanii au renuntat la tratative si au organizat operatiunea "Red Dawn" * In momentul scoaterii din asa-zisa ascunzatoare, Saddam parea infometat si batut
Saddam Hussein nu se ascundea, ci era tinut captiv la ferma din Ad Dawar. Potrivit agentiei israeliene Debka, fostul dictator a fost luat prizonier de persoane din anturajul sau, pentru a obtine recompensa de 25 de milioane de dolari. Sechestrarea liderului irakian s-ar fi petrecut in urma cu aproximativ trei saptamani.
Negocierile dintre rapitori si militarii americani au fost intermediate de Jalal Talabani, seful Uniunii Patriotice din Kurdistan. Dupa obtinerea unor indicii suficiente, fortele americane si kurde au renuntat la tratative si au organizat operatiunea "Red Dawn".
Conditii minime de supravietuire
Lungimea si starea parului indica faptul ca Saddam nu mai folosise sampon de cateva saptamani. De asemenea, lungimea barbii dovedeste ca tot de atata timp nu a avut posibilitatea sa se barbiereasca. Groapa in care a fost gasit era primitiva si oferea conditii minime de supravietuire. Saddam Hussein parea infometat si batut. La aceeasi ferma au mai fost retinute alte doua persoane care incercau sa fuga. Mai mult decat atat, groapa era prevazuta cu o singura cale de acces, iar intrarea era blocata si camuflata cu pamant si caramizi. Este clar ca liderul irakian ar fi putut sa iasa de acolo numai daca ar fi fost ajutat de cineva din exterior. Asupra sa a fost gasit un pistol, dar nici urma de echipamente de comunicare. Initial, s-a spus ca mai avea doua arme AKM si o cutie de metal cu 750.000 de dolari. Dar, din declaratiile militarilor care au participat la actiune, a reiesti ca banii si pistoalele mitraliera se aflau in apropierea gropii, intr-o coliba de lut.
Potrivit analistilor agentiei israeliene Debka, toate aceste anomalii indica un singur lucru. Saddam Hussein nu se ascundea, ci era tinut prizonier.
Negocieri pentru recompensa
Dupa difuzarea ultimului sau mesaj audio (16 noiembrie, la Arabiya Tv), cu ocazia Ramadanului, Saddam a fost luat prizonier de apropiati de ai sai. Timp de mai bine de trei saptamani, liderul irakian a fost tinut sub pamant, la ferma din Ad Dawar. Intre timp, rapitorii au inceput sa negocieze cu americanii predarea sa, viu sau mort, in schimbul recompensei in valoare de 25 de milioane de dolari. Tratativele au fost intermediate chiar de seful Uniunii Patriotice din Kurdistan, Jalal Talabani. Avand in vedere circumstantele descrise mai sus, ar putea fi explicata docilitatea manifestata de dictator, descrisa de generalul Ricardo Sanchez ca fiind "resemnare". Nu este exclus ca, in momentul capturarii de catre militarii americani, Saddam sa ii fi privit pe acestia ca pe niste adevarati salvatori.
Prins cu orice pret
Intrebat daca va fi acordata cuiva recompensa, generalul Sanchez a fost foarte evaziv. Nu este exclus ca, in timpul negocierilor, americanii si kurzii sa fi obtinut suficiente indicii legate de locul in care era tinut captiv Saddam. In consecinta au decis sa il prinda singuri, din trei motive principale:
1. Capturarea lui Saddam Hussein devenise deja o problema de mandrie nationala pentru americani. Nu puteau lasa nici un vanator de recompense sa intervina, pentru ca Irakul ar fi fost din nou impanzit de zvonul ca "eroul Saddam" a fost tradat pentru a doua oara de oamenii in care avea incredere.
2. Era vital ca rapitorii sa fie luati pe nepregatite, ca sa fie sigur ca Saddam va fi gasit in viata. Pentru a lua recompensa, tradatorii puteau sa predea doar cadavrul.
3. Pe parcursul celor trei saptamani, cat se presupune ca Saddam Hussein ar fi fost captiv, violentele au scazut in intensitate in regiunea cuprinsa intre Fallujah, Ramadi si Balad, cunoscuta sub numele de Triunghiul Sunnit. In schimb, actiunile de gherila s-au intensificat in nord, la Mosul, si in sud, la Najaf, Nassiriya si Hilla. Era foarte important ca fostul presedinte sa fie capturat inainte ca epicentrul atacurilor sa se mute din nou la Bagdad si in Triunghiul Sunnit.
Zile negre pentru militarii coalitiei
Urmeaza de vazut acum cand si unde va fi adus liderul irakian in fata justitiei. Generalul Sanchez a afirmat ca cercetarile vor dura "atat cat va fi nevoie". Dar, intre timp, ce se va intampla cu actiunile rezistentei? Realitatea ultimelor 48 de ore a demonstrat ca s-au intensificat. Mai mult decat atat, potrivit surselor Debka, serviciile de informatii ale Coalitiei au aflat ca, de putin timp, in Irak a sosit unul dintre cei mai temuti teroristi libanezi, Imad Mughniyeh. Acesta si Ayman Al Zawahiri sunt considerati a fi adevaratii artizani ai atentatelor de la 11 septembrie. Mughniyeh este unul din cei mai cautati teroristi din lume. Se pare ca si-a facut operatie estetica. In urma cu doi ani, in revista Jane's, doi ofiteri ai Mossadului ii faceau urmatoarea descriere: "Ben Laden este un copil in comparatie cu Mughniyeh, care este un psihopat si un geniu al terorismului. L-am studiat si am ajuns la concluzia ca este un psihopat care este motivat de diferite motive care tin de nebunie si de aceea am renuntat sa incercam sa-l mai intelegem". Uciderea celor doi frati ai lui de catre americani l-au motivat si mai mult.
Mughniyeh l-a rapit pe seful operatiunilor CIA din Beirut. Intr-o operatiune comuna CIA si Mossad, o bomba puternica a explodat la intrarea casei liderului spiritual al Hezbolahhului, seicul Muhammad Hussein Fadlallah. Peste 70 de persoane au fost ucise, printre acesta aflandu-se si fratele lui Mughniyeh. Vanat de CIA si Mossad, a fugit in Iran. In ianuarie 1992, israelienii l-au atacat pe unul dintre liderii Hezbolahului, seicul Abas Musawi, in sudul Libanului. Musawi, sotia si copiii lui au fost ucisi. O luna mai tarziu, Mughniyeh s-a razbunat, oamenii lui aruncand in aer Ambasada Israelului din Argentina. Raspunsul acestui atac a venit in decembrie 1994, cand o masina capcana a explodat in sudul Beirutului. Patru persoane au murit, iar una dintre acestea se numea Mughniyeh, dar spre dezamagirea israelienilor care au pus bomba, nu era cel pe care-l cautau. A murit insa celalalt frate al lui, Fuad. Avand in vedere renumele pe care si l-a facut, americanii sunt foarte ingrijorati de posibilitatea ca Mughniyeh sa isi fi mutat baza in sudul Irakului. Mai ales ca, in martie si aprilie 2004, cand se implineste un an de la invadarea Irakului, se asteapta o noua campanie anti-americana.
Marius BATCA 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
comert de arme   de calator
Ce baliverne!   de ovidiuv
Saddam capturat   de DORINEL
FB   de indel
americanii umanitari   de tzandarica
Care vor fi capetele de acuzare?   de FB
A r h i v a
  Trombonistul    14 comentarii
  Puwak foloseste banii publici pentru partid    2 comentarii
  Bakschikistan, noul nume al Europei de Est    21 comentarii
  Powell operat de cancer    
  Dictatorul amenintat cu executia    
  Dolarul s-a apreciat putin    1 comentariu
  Inca doua atentate la Bagdad    
  Iliescu i-a scris lui Bush    
 Top afisari / comentarii 
 Sef nou la Casa de Sanatate Bucuresti (131 afisari)
 Smartree Romania isi dubleaza veniturile (74 afisari)
 Niste romani in India (32 afisari)
 Crima pe strada Lalelelor din Timisoara (30 afisari)
 Muzicieni romani la Paris (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01128 sec.