Ziua Logo
  Nr. 2889 de vineri, 12 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Anul politic 2003, la bilant
Monopolul PSD
-- Opozitia atentioneaza asupra aliantei dintre guvernanti si PRM
Instaurarea "dominatiei politice a PSD" si pericolul unei posibile aliante intre actualul partid de guvernamant si PRM au fost temele dominante ale discutiilor pe tema "Restrospectivei politice a anului 2003", organizate la Clubul Prometheus din Bucuresti si mediate de analistul politic Cristian Parvulescu. La dezbateri au participat reprezentanti ai PD, PUR si UDMR. Parvulescu a mentionat principalele teme care au dominat acest an: cea a alegerilor anticipate, modificarea sistemului electoral, prevederile privind sistemul partidelor, in special finantarea acestora, remanierea Guvernului, revizuirea Constitutiei, intrarea PSD in Internationala Socialista, adoptarea legislatiei anti-coruptie, recenta "schimbare la fata a liderului PRM", modificarea legilor electorale.
PD denunta dominatia PSD
"Anul 2003 este anul dominatiei politice si economice a PSD in Romania", a afirmat presedintele executiv al PD, Emil Boc. El a dat ca exemplu politizarea institutiilor statului sau migratia alesilor locali spre partidul de guvernamant. In opinia sa, PSD este "un partid stat ce se foloseste de mecanismele statului". Presedintele executiv al PD a mentionat si "manipularea" agendei publice de catre PSD, prin introducerea unor "teme false" - cum ar fi cea a alegerilor anticipate - ce a dus la "deturnarea agendei publice". "Nu ma astept la lucruri miraculoase din partea PSD", a afirmat Boc, referindu-se la eficienta legilor anti-coruptie. La randul sau, vicepresedintele PD Radu Berceanu a avertizat ca PSD nu va incerca sa castige viitoarele alegeri prin mijloacele democratice. Partidul de guvernamant "schimba regulile dupa cum ii convine" si modifica realitati "astfel incat sa-l ajute in alegeri".
Liderii PD au subliniat si excesul de ordonante de urgenta si subordonarea legislativului de catre Executiv. O evaluare a lui Emil Boc arata ca anul acesta au fost emise 121 de ordonante de urgenta si 60 de ordonante simple si, din 350 de legi trimise la Parlament, 315 au fost "legi de aprobare a ordonantelor de urgenta sau ordonante simple".
UDMR saluta D.A.
Reprezentantul UDMR, Kelemen Hunor, precizand ca formatiunea sa "nu se afla la guvernare, ci doar intr-o coalitie legislativa", s-a aratat multumit de legile privind restitutia proprietatilor. El a afirmat ca alianta D.A. dintre PNL si PD este "inceputul unei alternative politice la actuala guvernare". Aceasta formula e "absolut necesara" si constituie "premisele unei alternative politice ce se contureaza", a spus Kelemen Hunor. El a subliniat obiectiile Uniunii la introducerea sistemului de vot uninominal si a repetat ca o asemenea varianta ar dezavantaja UDMR.
PUR: Un an "dezastruos"
"Anul 2003 a fost un an dezastruos", a subliniat liderul PUR Constantin Dudu Ionescu. In opinia sa, anul acesta a demonstrat ca dupa moartea lui Corneliu Coposu, "Ion Iliescu este singurul centru de putere din Romania. "De la institutia Ion Iliescu se trage tot ce se sforareste si misca in Romania", afirma Ionescu. O alta caracteristica a vietii politice romanesti este ca "de 14 ani, clasa politica nu a reusit sa faca un proiect pentru Romania".
Vadim - Marea pacaleala
"Marea pacaleala a anului 2003 este schimbarea la fata a lui Corneliu Vadim Tudor", a declarat Kelemen Hunor. "Nici o formatiune nu-si poate permite sa faca o alianta cu PRM", a afirmat el. "Daca cineva crede ca Vadim Tudor se schimba, se inseala", considera reprezentantul UDMR, apreciind ca "nu se pot face asemenea experimente cu Romania". Radu Berceanu crede ca PSD ar avea in vedere o "formula de criza" post-electorala, de a guverna cu PRM, "un PRM destul de european, civilizat si fara accente extremiste, xenofobe sau de alta natura". Colaborarea tacita intre cele doua formatiuni exista deja, Berceanu dand ca exemplu timpii alocati discutarii motiunilor din Parlament, cedati frecvent PRM de catre partidul de guvernamant. Analistul Cristian Parvulescu este insa de parere ca PSD nu-si va putea permite "luxul" unei aliante cu Partidul Romania Mare, deoarece o asemenea solutie ar compromite relatiile partidului de guvernamant cu Internationala Socialista.
"Cred ca sfarsitul acestui an si inceputul anului viitor va fi o perioada de lupta politica acerba pentru a pastra in limitele obisnuite tot ceea ce inseamna campanie electorala democratica", considera Berceanu. "Daca lucrurile vor derapa, noi trebuie sa fim deosebit de vehementi pentru a aduce situatia pe fagasul normal", a aratat el. In opinia lui Cristian Parvulescu viitoarele alegeri s-ar putea confrunta cu o rata ridicata de absenteism, dat fiind dezinteresul unei mari parti a opiniei publice fata de viata politica.
Ana DINESCU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
comunistii si nationalistii... de fapt ciocoii   de Bumerang
Agenda Casei Regale a Romaniei Vineri 12 Decembrie 2003   de buni
A r h i v a
  Avertisment civic privind votul extremist    4 comentarii
  PD solicita deblocarea CNSAS    
  Pretul razboiului cu presa    
  Motiune privind Consiliul Concurentei    
  Sarbu ii raspunde lui Muresan    
  Stolojan il monitorizeaza pe Iliescu    
  Manevre pesediste, la Senat    
  Corneliu Vadim Tudor cere scuze ziaristilor    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Statistica interceptarilor telefonice (18 afisari)
 Primarul Eugen Plesca, acuzat de inchirieri ilegale (12 afisari)
 Baronul Cucu gajeaza credite cu terenurile statului (12 afisari)
 CEC SI AVAB PLATESC (11 afisari)
 Vase comunicante (8 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01114 sec.