Ziua Logo
  Nr. 2889 de vineri, 12 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
Curentul se scumpeste cu pana la 10%
-- Noile tarife vor intra in vigoare de la 1 ianuarie * Saptamana viitoare se decide si pretul la gaze
Tarifele la energie electrica ar putea fi majorate, de la 1 ianuarie 2004, cu maxim 10%, o decizie finala nefiind inca adoptata, au declarat surse din Ministerul Economiei si Comertului (MEC). "Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) va decide, in sedinta de miercuri, in urma analizelor, asupra oportunitatii unei majorari a tarifelor la energie, precum si asupra datei de aplicare, daca va fi cazul", a declarat Ion Lungu, presedintele ANRE. El a adaugat ca o eventuala majorare a tarifelor este cauzata, in primul rand, de pierderile acumulate de Hidroelectrica din cauza secetei, care, conform datelor INMH, va continua si anul viitor. "O alta cauza se refera la pierderile societatii Termoelectrica in urma cheltuielilor financiare suplimentare efectuate in urma incasarilor reduse, in special la energia termica. In plus, au crescut preturile combustibililor si al transportului", a adaugat Ion Lungu.
Reamintim, ultima modificare a tarifelor la energie electrica a avut loc la 1 septembrie, cand acestea au fost majorate cu 17,5%.
De altfel, majorarea tarifelor la energie electrica si termica a fost asumata de Guvern prin acordul cu FMI. Conform raportului echipei Fondului realizat la cea de-a patra evaluare a acordului stand-by, "sistemul energetic sufera la toate nivelurile de o indisciplina a platilor. Rata agregata a incasarilor principalilor producatori de agent termic a ramas dezamagitor de scazuta, sub 80%". Specialistii FMI amintesc faptul ca preturile sunt reglementate de Guvern, care acorda subventii in valoare de 0,66% din PIB (circa 330 de milioane de euro) producatorilor si gospodariilor cu venituri mici.
Pretul efectiv al energiei electrice (ca medie anuala) era proiectat de Guvern sa fie de 36,3 dolar/Mwh, prin masurile convenite cu FMI acesta ar trebui sa ajunga la 41,9 dolari/Mwh, iar cu masuri suplimentare, conform recomandarilor Fondului, sa ajunga la 46,9 dolari/Mwh. De remarcat, acestea sunt tarife medii, populatia, la fel ca si agentii economici platind, de fapt, un pret mult mai mare pentru curentul electric. Pretul la consumatorii casnici este, in prezent, de circa 50 dolari/Mwh.
In ceea ce priveste tariful la gaze naturale, surse din cadrul MEC ne-au declarat ca o decizie in acest sens urmeaza sa fie luata, cel mai probabil, saptamana viitoare. "Sunt unele neconcordante intre punctul de vedere al specialistilor Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) si al expertilor FMI. ANRGN propune o majorare a tarifelor, pentru intreg anul 2004 de 15%, prima majorare a tarifelor urmand sa aiba loc in luna aprilie", au declarat sursele citate. Pe de alta parte, conform raportului, FMI recomanda ca, dupa ce pretul gazelor a ajuns, pentru populatie, la aproximativ 122 dolari/1000 mc, anul viitor sa creasca la 136 dolari/1000 mc, pentru ca, pana in 2007, sa se alinieze preturilor de import.
In scrisoarea suplimentara la acordul stand-by, autoritatile romane afirma ca, vor "anunta pana la sfarsitul anului 2003 graficul pentru ajustarile viitoare la pretul gazelor naturale.
Gabi MOROIANU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Lovitura de stat in 89, iar acum lovitura dupa lovitura asupra romanului/ Iliescu reales ... SOS... SOS ... SOS ...   de tomi01_2000
A r h i v a
  Moody's ne creste notele    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Statistica interceptarilor telefonice (18 afisari)
 Primarul Eugen Plesca, acuzat de inchirieri ilegale (12 afisari)
 Baronul Cucu gajeaza credite cu terenurile statului (12 afisari)
 CEC SI AVAB PLATESC (11 afisari)
 Vase comunicante (8 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00790 sec.