Ziua Logo
  Nr. 2889 de vineri, 12 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Salariile bugetarilor cresc cu 12% in 2004
-- Majorarea va avea loc in doua etape, in lunile ianuarie si octombrie * De masura vor beneficia 800.000 de persoane, costurile fiind estimate la 6500 de miliarde de lei
Bugetarii vor lua in 2004 mai multi bani. Guvernul a decis ieri printr-o ordonanta de urgenta majorarea in doua transe a salariilor, prin indexarea cu sase la suta la 1 ianuarie si cu inca sase la suta la inceputul lunii octombrie. "Prima indexare se va aplica la valoarea salariului din luna decembrie 2003, iar cea de-a doua la salariul de la sfarsitul lunii septembrie. Influentele financiare aferente acestei masuri, care va influenta circa 800.000 persoane, sunt estimate la suma de 6500 miliarde lei", a declarat ieri ministrul delegat pentru relatia cu partenerii sociali, Marian Sarbu.
Sarbu a precizat ca personalul bugetar poate beneficia, pe langa majorarile salariale acordate prin indexare, de o crestere salariala prin evaluarea performantelor profesionale individuale realizate in anul 2003, cu respectarea incadrarii in nivelul alocatiilor bugetare aprobate pentru cheltuielile cu salariile prevazute pentru anul 2004. "Ordonatorii de credite pot acorda prime lunare in limita a doi la suta din cheltuielile cu salariile aferente personalului contractual", a explicat Sarbu. Intrebat care va fi sporul acordat pentru efectuarea orelor suplimentare, ministrul a mentionat ca acesta este de 75 la suta: "Toate aceste ore suplimentare, daca nu sunt compensate in urmatoarele 30 de zile libere, salariatii vor beneficia de un spor la salariu de 75 la suta, in functie de numarul de ore suplimentare lucrate", a precizat Marian Sarbu. Initial, majorarea de care a vorbit Sarbu trebuia sa se realizeze printr-un proiect de lege, transformat ieri, la sedinta de Guvern, intr-o ordonanta de urgenta.
Salariul minim brut se majoreaza cu 300.000 de lei
O alta veste buna de la Guvern este decizia de a se majora salariul minim brut pe tara, incepand cu 1 ianuarie, de la 2.500.000 lei la 2.800.000 pentru un program complet de lucru de 172 ore pe luna, conform unei Hotarari adoptate tot in sedinta de ieri. "Salariul minim brut creste in acest fel cu 12 la suta, ceea ce asigura o majorare peste valoarea prognozata a inflatiei in anul viitor. Se estimeaza ca aceasta masura va afecta circa 1,3 milioane angajati, dintre care 1,26 milioane in unitati cu capital majoritar privat si 37.000 in institutii bugetare. Cheltuiala suplimentara cu forta de munca la Bugetul de stat este estimata la aproape 170 miliarde lei la nivelul intregului an 2004", a explicat ministrul.
Conform legii, stabilirea de salarii sub nivelul de 2,8 milioane lei pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi intre 10 si 20 de milioane lei.
Bogdana PAUN 
A r h i v a
  Redistribuire la rezidentiat    
  Hotelul Mara pentru pensionari    
  Bugetul Capitalei rectificat    
  Trasee RATB modificate    
  O calatorie in timp, la Cairo    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Statistica interceptarilor telefonice (18 afisari)
 Primarul Eugen Plesca, acuzat de inchirieri ilegale (12 afisari)
 Baronul Cucu gajeaza credite cu terenurile statului (12 afisari)
 CEC SI AVAB PLATESC (11 afisari)
 Vase comunicante (8 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00885 sec.