Ziua Logo
  Nr. 2889 de vineri, 12 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Constitutia nu permite autonomia Parchetelor
PNA va functiona pe langa Curtea de Casatie
-- Senatul a modificat Legea de functionare a Parchetului National Anticoruptie
Parchetul National Anticoruptie (PNA) functioneaza pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), ca Parchet specializat in combaterea infractiunilor de coruptie, se stabileste in proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta de modificare a legii PNA, votat ieri de plenul Senatului. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Justitiei, Simona Teodoriu, aceasta masura vizeaza punerea in acord cu prevederile noii Constitutii, potrivit carora "Parchetele functioneaza pe langa instantele de judecata, conduc si supravegheaza activitatea de cercetare penala a politiei judiciare". Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a afirmat ca s-a ajuns la aceasta formula deoarece Constitutia nu prevede mentiuni despre autonomia unui Parchet in Romania si, prin urmare, era necesar ca PNA sa fie trecut pe langa o instanta judecatoreasca.
Un alt articol al ordonantei prevede ca rechizitoriile intocmite de procurorii din cadrul serviciilor terioriale ale PNA sunt confirmate de procurorii sefi ai acestor servicii, iar cele intocmite de procurorii sefi ai serviciilor teritoriale, precum si cele intocmite de procurorii din cadrul structurii centrale a PNA sunt confirmate de procurorii sefi ai sectiilor. Cand rechizitoriile sunt intocmite de procurorii sefi ai sectiilor PNA, confirmarea se face de catre procurorul general al acestui Parchet.
Potrivit raportului Comisiei juridice, noua Constitutie prevede ca "arestarea preventiva se dispune de judecator" si, prin urmare, a fost necesara adaptarea articolului cuprins initial in OUG privind PNA. Mai exact, s-au eliminat referirile la ordonantele Parchetului prin care se dispunea arestarea preventiva de catre procurorii PNA, ramanand ca textul sa reglementeze numai confirmarea sau infirmarea rechizitoriilor intocmite de procurorii structurilor acestuia. (Mediafax)
A r h i v a
  CEC SI AVAB PLATESC    
  Dosarul procesului Ceausestilor a disparut    16 comentarii
  Bancile impotriva BNR    
  Cimitirul evreiesc de la Auschwitz a fost profanat    1 comentariu
  Antrenorii nu mai pot fuma in timpul meciurilor    1 comentariu
  Politicienii nu mai pot fi moderatori    
  Deputatii vor sa dea informatii despre banul public contra cost    1 comentariu
  Statistica interceptarilor telefonice    
 Top afisari / comentarii 
 Statistica interceptarilor telefonice (18 afisari)
 Primarul Eugen Plesca, acuzat de inchirieri ilegale (12 afisari)
 Baronul Cucu gajeaza credite cu terenurile statului (12 afisari)
 CEC SI AVAB PLATESC (11 afisari)
 Vase comunicante (8 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00551 sec.