Ziua Logo
  Nr. 2889 de vineri, 12 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Liberalul Puiu Hasotti dezvaluie cenzura pe care Biroul Permanent al Camerei o pregateste presei
Deputatii vor sa dea informatii despre banul public contra cost
-- "Rog secretarul general sa faca o grila de costuri", se precizeaza in stenograma pe care deputatul PNL a dat-o publicitatii * Cererea ii apartine deputatului PRM Vasilescu * El nu a fost contrazis de colegii PSD si PRM din Biroul Permanent * "Noi nu suntem obligati sa facem statistici", e de parere presedintele Valer Dorneanu * Ziaristul e pe post de "prost" cu "fantezie infinita" in opinia secretarului general al Camerei, Mihai Unghianu
Ziaristii au aflat ieri ce gandesc membrii Biroului Permanent al Camerei Deputatilor despre ei si cum inteleg parlamentarii sa respecte Legea privind accesul la informatiile publice. Pretentiile ziaristilor au fost catalogate ca fiind aberante, iar informatiile solicitate de la Biroul Permanent cerute de unele publicatii, privind achizitiile institutiei sau deplasarile parlamentarilor din bani publici, ar trebui sa fie furnizate contra cost. Aceasta concluzie reiese din stenograma sedintei Biroului Permanent din 10 decembrie pe care liberalul Puiu Hasotti, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, a pus-o ieri la dispozitia presei. Gestul sau i-a deranjat pe reprezentantii puterii care l-au chemat la ordine pe Hasotti, pe motiv ca stenograma nu este publica. "Pana in acest moment, noi nu am hotarat in Biroul Permanent ca stenogramele discutiilor sunt publice. Puiu Hasotti, ca vicepresedinte al Camerei Deputatilor, si-a luat acest drept si va da explicatiile necesare Biroului Permanent. Nu discutam despre sanctiuni, ci despre explicatii", a declarat ieri secretarul institutiei, deputatul PSD Tudor Mohora.
Un razboi mai vechi
Razboiul dintre Puiu Hasotti si restul Biroului Permanent este mai vechi, liberalul fiind deseori certat ca ofera pentru informare ziaristilor mapa sedintelor, in ciuda faptului ca Tudor Mohora tine o conferinta de presa saptamanala, despre deciziile institutiei. La ultimul briefing al lui Mohora, Hasotti a asistat special pentru a vedea daca acesta ascunde intentia Biroului de a majora indemnizatiile de protocol ale conducerii Camerei cu 31%. Cum Mohora nu a spus nimic despre acest subiect, deputatul PNL i-a atras atentia ca a omis ceva si a dat toate datele in locul lui despre ce este vorba. Mohora s-a aparat spunand ca nu s-a votat nimic. Hasotti a promis ca va da ziaristilor stenograma si ieri s-a tinut de cuvant. Referindu-se la gestul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, a spus doar ca "i se pare ca ziaristii obisnuiesc sa surprinda oamenii politici in pozitii incomode si sa-i faca sa vorbeasca atunci cand nu au nici un comentariu. Deci nu am nici un comentariu. Apreciez mult presa si socotesc ca toate informatiile care v-au fost date de secretarul Camerei Tudor Mohora sunt suficiente". Mohora a apreciat ca actiunea lui Hasotti de a difuza stenograma sedintei Biroului "face parte dintr-o ofensiva a colegilor din opozitie de a se prezenta ca singurii aparatori ai prevederilor acestei legi".
Stenograma
Prezentam fragmente din aceasta stenograma, potrivit careia membrii conducerii Camerei au apreciat ca legea transparentei nu-i obliga sa faca sinteze cu deplasarile deputatilor in strainatate, absente etc.
Deputatul, ca institutie
Deputatul PRM Nicolae Vasilescu: "...deputatul este in sine o institutie si sunt informatii pe care eu, ca deputat, le dau sau nu le dau presei si-mi asum raspunderea pe treaba asta. Eu nu sunt de acord ca cineva de la presa sa faca o hartie catre Parlament, sa se spuna de cate ori a plecat deputatul X de-a lungul anului, pentru ca atunci nu mai este o problema a institutiei, sa ma ierte domnul Hasotti, este o problema a deputatului. (...) Deputatii si senatorii au anumite drepturi, au inclusiv dreptul la imagine, inclusiv dreptul de a detine informatii, pentru ca de aceea este conferinta de presa si dau ceea ce vor dansii sa dea presei. Nu este normal ca institutia la care eu lucrez - Parlamentul Romaniei - sa-mi faca mie sinteze ori de cate ori am intervenit eu la microfon, de cate ori m-am dus eu in teritoriu sau nu. Este raspunderea fata de cetateni pe care o am eu, ca parlamentar. Nu este normal ca aceasta institutie sa-mi faca mie calcule.
Nu trebuie sa cadem in capcana
Deputatul PSD Tudor Mohora: (...) In legatura cu hotararea Biroului Permanent (...) a fost discutata nu o data si a fost discutata nu in sensul ca, domnule, noi trebuie sa dam acum absolut tot ce-i trece cuiva prin cap in legatura cu informatiile pe care le cere de la Camera Deputatilor, pentru ca sunt lucruri si traznite, vreau sa spun, care ni se cer, ci sa gasim un sistem de aplicare a acestei legi care sa ne faciliteze o informare corecta, onesta fata de cetateni, tinand tocmai de faptul ca este ban public. Nu trebuie sa cadem in capcana, si sa nu intelegem, ca unele dintre solicitarile fie ale unui ziarist, poate sa fie si ale unui cetatean, ascund in substrat si intentia de a manipula niste informatii pentru a pune intr-o lumina nefavorabila anumiti deputati.
Deputatul PRM Nicolae Vasilescu: (...) Si eu fac propunerea ca, daca se doreste vreo sinteza a informatiilor la care dansii au acces, rog secretarul general sa faca o grila de costuri si contra cost facem si sinteze, asa cum face orice institutie. Nu suntem noi obligati sa facem sinteze gratis pentru nimeni. Deci, inclusiv sinteze contra cost.
Mai multi angajati
Secretarul general al Camerei Deputatilor, Mihai Unghianu: (...) Stiti cum este, in timp ce inteligenta este finita, fantezia prostului este infinita. Noi nu putem sa facem fata la absolut toate aceste solicitari, dar va spun de aberatiile cu care ne confruntam.
Deputatul PSD Tudor Mohora: (...) Dar, oricum, ceea ce a spus acum domnul Unghianu este absolut pertinent si, daca vreti, emblematic fata de fantezia pe care o are cineva. Deci, noi putem sa spunem cat s-a cheltuit pentru reparatiile masinilor, pentru ca este un capitol prevazut in structura bugetului. Dar sa incepem pe bucati, cat s-a cheltuit pe un birou, pe fiecare...
Presedintele Camerei Deputatilor Valer Dorneanu: Noi nu suntem obligati sa facem statisticile pe care le inventeaza ei (ziaristii-n.r.). (...) La un moment dat am primit de la cineva care se interesa de organizatia judeteana Cluj sa spuna toti deputatii de Cluj cate indemnizatii au primit, cate deplasari au facut in strainatate, cate absente au avut, cate absente au avut in plen. Deci, daca noi o sa fim pusi in situatia sau daca raspundem unor asemenea cereri trebuie sa angajam triplul salariatilor pe care-l avem.
Deputatul PNL Puiu Hasotti: Un ziarist si orice cetatean poate intreba absolut orice in legatura cu cheltuirea fie si a unui leu, intr-o circumscriptie electorala, pentru un deputat. Da, poate cere cat a cheltuit Parlamentul pentru deputatii din cirumscriptia electorala X. Nu cred ca noi putem invoca ca nu avem personal, ca nu se poate aia sau nu se poate ailalta.
Vicepresedintele Camerei Deputatilor, deputatul PRM Corneliu Ciontu: Eu, intotdeauna, am fost adeptul ca atunci cand s-a sarit peste cal, intr-un ziar sau altul sau la un post TV, Camera sa riposteze prompt. Dar, nu s-a intamplat acest lucru! Si de aceea am ajuns unde am ajuns. Ca, daca intr-o zi o sa ne trezim ca un parlamentar a fost linsat, sa nu ne miram, pentru ca se creeaza o psihoza ca toate necazurile cu care se confrunta populatia este datorita Parlamentului. Tocmai datorita slabiciunii birourilor parlamentare care au fost pana acum". (B.PAUN)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Pai asa ar trebui...   de marianpiti
A r h i v a
  CEC SI AVAB PLATESC    
  Dosarul procesului Ceausestilor a disparut    16 comentarii
  Bancile impotriva BNR    
  Cimitirul evreiesc de la Auschwitz a fost profanat    1 comentariu
  Antrenorii nu mai pot fuma in timpul meciurilor    1 comentariu
  Politicienii nu mai pot fi moderatori    
  Statistica interceptarilor telefonice    
  PNA va functiona pe langa Curtea de Casatie    
 Top afisari / comentarii 
 Statistica interceptarilor telefonice (18 afisari)
 Primarul Eugen Plesca, acuzat de inchirieri ilegale (12 afisari)
 Baronul Cucu gajeaza credite cu terenurile statului (12 afisari)
 CEC SI AVAB PLATESC (11 afisari)
 Vase comunicante (8 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01137 sec.