Ziua Logo
  Nr. 2885 de luni, 8 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
De la corespondentul nostru la Moscova, Laurentiu CONSTANTINIU
Alegerile din Rusia: nici o problema pentru Putere
-- Putin a avut o noapte grea: i-a fatat cateaua
Dupa o campanie fara nimic special din punctul de vedere al mesajelor electorale prezentate de partidele politice, in Rusia a venit si ziua alegerilor. Ieri, 7 decembrie, aproape 109 milioane de rusi cu drept de vot si-au desemnat reprezentantii in viitoarea Duma de Stat. Nu reprezinta nici un secret pentru nimeni numele partidului care va detine cele mai multe locuri in viitoarea Duma. Edinaia Rossiia (Rusia Unita), partidul puterii, beneficiind de popularitatea ridicata a presedintelui Putin, a abordat cu incredere aceste alegeri. Un element de noutate din strategia partidului puterii a fost absenta sa de la dezbaterile care au avut loc in timpul campaniei electorale. Sub motivul ca "nu avem timp de vorbe pentru ca trebuie sa muncim", liderii partidului puterii au ignorat cu desavarsire dezbaterile televizate. Astfel, partidele din opozitie au criticat puterea in absenta ei, insa fara a influenta in vreun fel marea masa a sustinatorilor presedintelui.
Presedintele rus, intr-o stare "combativa"
Putin si sotia sa au votat dimineata, la ora locala 09:30, la circumscriptia electorala de la Institutul de Fizica si Chimie, din apropierea Universitatii de Stat "M. Lomonosov". La iesirea din incinta de votare, presedintele a declarat ca: "Alegerile de astazi (ieri - n. red.) reprezinta cea mai importanta actiune din agenda sa", adaugand ca in programul duminical mai figura inca o actiune cu un caracter, insa, "personal". Completandu-si sotul, Ludmila Putina a dezvaluit ziaristilor "Asta noapte, cateaua labrador a lui Vladimir Vladimirovici (Putin, L.C.) a fatat opt catelusi: sase negri si doi patati. De aceea, nu am prea putut dormi".
Intrebat care este starea sa, Vladimir Putin a raspuns: "Buna. Combativa". Cand unul dintre jurnalisti a intrebat cu cine a votat, Vladimir Putin a raspuns, prevalandu-se de prevederile Legii electorale: "Daca va raspund, cred ca s-ar putea interpretata ca propaganda electorala si, de aceea, prefer sa ma abtin".
Ceilalti lideri ai partidului puterii, Boris Grizlov, actualul ministru de Interne si Serghei Soigu, ministrul pentru Situatiile de Urgenta, au votat tot foarte devreme, incercand prin aceasta sa se constituie in exemple pentru alegatori.
Sefii principalelor partide de opozitie - Boris Nemtov, Uniunea Fortelor de Dreapta, Grigorii Iavlinski, Iabloko, V. Jirinovski, Partidul Liberal-Democrat, Ghenadii Ziuganov, Partidul Comunist, au votat in a doua parte a zilei.
Moscovitii au chiulit pe capete
Potrivit lui Aleksandr Vesniakov, presedintele Comisiei Centrale pentru Alegeri, in prima parte a zilei "nu au fost observate nereguli in procesul de votare sau incalcari ale legii". In regiunile din Estul Indepartat al Rusiei, alegerile au luat sfarsit, data fiind diferenta de fus orar in raport cu Moscova. Potrivit datelor preliminare, media de participare la vot este de 40 la suta, asemanatoare celei de la alegerile din 1999. Printre cele mai "harnice" regiuni s-a aflat Ciuhotka, al carei guvernator este proprietarul clubului Chelsea, Roman Abramovici, nu mai putin de 60 la suta dintre locuitori prezentandu-se la vot.
In Moscova, pana la ora locala 14:00 votasera doar 13 la suta din populatie, moscovitii dovendindu-se mai lenesi, in comparatie cu cei din provincie. Printre cei mai activi alegatori s-au aflat pensionarii, care au votat "pentru a sprijini Guvernul, in actiunea de instituire a ordinii in tara". In aceeasi ordine de idei se inscrie si declaratia primului presedinte la Rusiei, Boris Eltin, care a afirmat ca trebuie sprijiniti "oamenii tineri". Si se poate ghici cu usurinta, ca actualul presedinte este unul dintre ei.
Campania electorala s-a desfasurat pe fondul Afacerii Yukos, a razboiului dintre V. Putin si oligarhi si, nu in ultimul rand, al atacurilor partidului puterii indreptate impotriva celui mai important adversar al sau: Partidul Comunist.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Astept cu mare nerabdare prima bataie cu Jirinovski in Parlament !   de ionion
A r h i v a
  Manifestatii la Roma impotriva reformei pensiilor    
  Rumsfeld si-a inspectat trupele din Irak    1 comentariu
  Provocarea tehnologiei digitale in mass-media europene    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Scandalul VIRUCORT (70 afisari)
 Ziua Literara va recomanda (26 afisari)
 diligenta cu luneta (19 afisari)
 DDB Romania a gandit pozitiv cea de-a 13-a editie a DaKINO (15 afisari)
 Final de rezidentiat (14 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00882 sec.