Ziua Logo
  Nr. 2885 de luni, 8 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Literara
Fenomenul Nichita Stanescu
In 1973, in colectia Biblioteca pentru toti aparea o antologie din poezia lui Nichita Stanescu (Starea cuvintelor), ce marca deplina consacrare a poetului. Tirajul cartii -18.130 de exemplare - ni se pare astazi fabulos, insa scriitorul isi cucerise definitiv publicul. "Ingerul blond" cu darul prieteniei daruia - la propriu - poeme cunoscutilor si celor mai putin cunoscuti, scrise uneori pe servetele sau pe marginea ziarelor in cafenele, cu o spontaneitate care intretinea mitul inspiratiei divine dar si propriul mit; publica in revistele scolilor din provincie ori in gazetele scoase de te miri care uzina, asa incat Nichita Stanescu devenise pentru contemporanii lui chiar intruparea Poetului, iar pentru critici - simbolul unei generatii si chiar al poeziei noastre posbelice, fiind propus pentru Nobel.
Autorul Necuvintelor a prins, cum se spune, momentul, dar ca orice mare scriitor a participat la crearea acelui moment si, de ce nu, la crearea unei noi sensibilitati.Chiar daca marea masa a celor care il citeau nu l-au inteles asa cum trebuie, poetul a fost macar intuit in noutatea lui de catre contemporani, caci, pana la urma, cui concedem ca ar putea convinge irational daca nu poeziei.
Primele volume ale scriitorului au provocat mirarea contrariata a criticilor. Creand "obiecte" poetice noi, "reconditionandu-le" pe cele anterioare, dislocand sintaxa, inventand cuvinte si "necuvinte", jucandu-se candid sau chiar frivol cu versul ori punandu-l sa rasune de bucuria de a trai dar si de tragismul fiintei intr-un fel de "rasu-plansu", Nichita Stanescu s-a facut acceptat si iubit neconditionat in randul publicului. Si aceasta in ciuda faptului ca versurile sale trebuie sa fi parut cititorilor din anii '60 la fel de stranii precum peisajele fara umbra din tablourile oniriste sau suprarealiste, ori precum ceasurile care se "scurgeau" deformate ca o esarfa sau ca o picatura de apa in panzele lui Dali. Dar daca picturilor ciudate ale lui Dali inca li se puteau da explicatii, la poetul roman metafora nu avea deseori nici o "logica" sau, daca vrem, singura ei logica era aceea a poeziei.
Cazul Nichita Stanescu a depasit prin amploare si semnificatii cadrul literar si chiar cel general-cultural; a fost un fenomen social. In aceasta saptamana, cand il comemoram pe Nichita, mai multe emisiuni literare ale postului RADIO ROMANIA CULTURAL ii sunt dedicate: sambata, 13 dec. - Calendar (08.15), Poezie romaneasca (12.00-12.10), Poezie universala (23.50-24.00), iar duminica, 14 dec. - rubrica "Patrimoniu sonor" a Revistei literare Radio (12.10-13.00).
A r h i v a
  Peisaj cu Echinox    
  MIHAI SORA    
  Maniheismul; dispretuirea regulilor    
  Ziua Literara va recomanda    
  diligenta cu luneta    
  Marin Mincu    
  Gabriel COSOVEANU    
  52. Filosof, tanar si gentilom. Varsta: 87!    
  Lucian Perta Parodii    
  MIHAI SORA    
  MUGUR GROSU    
 Top afisari / comentarii 
 Scandalul VIRUCORT (70 afisari)
 Ziua Literara va recomanda (26 afisari)
 diligenta cu luneta (19 afisari)
 DDB Romania a gandit pozitiv cea de-a 13-a editie a DaKINO (15 afisari)
 Final de rezidentiat (14 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00781 sec.