Ziua Logo
  Nr. 2885 de luni, 8 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Un raid american a ucis noua copii in Afganistan
-- Bombardamentul viza ascunzatoarea unui presupus terorist, al carui cadavru a fost gasit la locul sinistrului * Declaratiile americanilor difera de cele ale afganilor * Anchetatorii coalitiei cauta vinovatii
Un raid al aviatiei americane, intreprins, sambata dimineata, in sud-estul Afganistanului, in vederea lichidarii unui "cunoscut terorist" s-a soldat cu moartea a noua copii afgani si a ucigasului cautat. Conform declaratiilor maiorului american Christopher E. West, sambata, la ora locala 10:30, un avion de lupta al USA, de tip A-10, a bombardat o zona situata la sud de orasul Ghazni, desemnat de anumite surse ca ascunzatoarea teroristului cautat. Imediat dupa bombardament, fortele de infanterie ale coalitiei au inceput, la sol, operatiunea de cautare a cadavrului tintei vizate. Acesta a fost intr-adevar gasit, insa infanteristii au descoperit ca, in apropiere, zaceau si corpurile neinsufletite a noua copii. Tot din declaratiile maiorului West rezulta ca respectivul "cunoscut terorist" era suspectat de uciderea a doi imigranti, care munceau la reconstructia soselei Kabul-Kandahar. Responsabilul militar american nu a furnizat detalii privind identitatea sau nationalitatea celor doi angajati. Conform marturiilor unor locuitori din zona, se pare ca era vorba despre doi ingineri indieni, rapiti, in timp ce munceau, de presupusi talibani.
Americanii au ordonat o ancheta
Armata americana a trimis la fata locului o echipa speciala de anchetatori, cu mandatul de a stabili cine poarta responsabilitatea pentru aceasta tragedie. Fortele coalitiei "vor face tot posibilul pentru a ajuta familiile acestor victime nevinovate si pentru a determina circumstantele care au condus la moartea unor persoane civile", a asigurat maiorul West, citat de agentia Yahoo France. In numele militarilor sai, responsabilul militar american a declarat: "Deplangem pierderea oricarei vieti nevinovate si ne ghidam dupa reguli de lupta foarte stricte, pentru a evita, in special, incidente de acest gen si a putea, in acelasi timp, sa continuam urmarirea teroristilor, care ameninta viitorul Afganistanului".
Aviatia SUA "nu stia ca sunt copii in zona"
Trupele americane au cules, timp destul de indelungat, numeroase informatii privitoare la suspectul vizat, inainte de a localiza ascunzatoarea acestuia, intr-o regiune rurala izolata. Tot West a asigurat ca, in proximitatea ascunzatorii suspectului, care a constituit tinta bombardamentului, se aflau mai multe alte locuinte, dintre care nici una nu a fost avariata. "Cand am lansat atacul nu aveam cunostinta de faptul ca, in apropierea obiectivului vizat, se aflau copii. Nu putem spune exact ceea ce s-a intamplat inainte de a afla rezultatele anchetei initiate", s-a justificat acelasi West.
Diferita de cea a maiorului american, declaratia lui Jawaud Khan, secretarul guvernatorului provinciei Ghazni, se refera tot la 10 victime - opt copii si doi adulti, cu precizarea ca printre acestea nu figura si tinta vizata. In opinia lui Khan, tinta raidului, al carui nume nu a fost precizat de sursele americane, ar fi fost Mollah Wazir, un personaj destul de important in ierarhia talibana pe plan local. "Americanii au vrut sa-l bombardeze pe Mollah Wazir, dar au bombardat alta casa", a conchis afganul, adaugand ca oamenii sunt panicati si nu inteleg de ce satul lor a fost bombardat de americani. Desi maiorul West nu precizase denumirea asezarii rurale bombardate, un purtator de cuvant al guvernatorului din Ghzani a declarat ca atacul a fost lansat asupra satului Atla.
Ileana CORNEA 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Akimote!!!!   de andrada harns
Noapte buna,copii!   de Dr.Harakiri
Dureaza...   de marianpiti
Baieti,hai s-o luam metodic...   de Dr.Harakiri
bietii copii...   de geek-a-contra
Asta e blogoslovirea JudoCana si se imparte fara discriminare---s-a presupus ca micutzii peste 15-20 de ani ar fi put   de Alice
A r h i v a
  Ciuvica il ataca pe Dancu    1 comentariu
  Saptamana decisiva la UE    
  PNA preia un imobil revendicat in instanta    
  Geoana promite ca va repatria osemintele lui Balcescu    2 comentarii
  Directorul Drumuri si Poduri Craiova, arestat pentru coruptie    3 comentarii
  Scandalul VIRUCORT    3 comentarii
  ONU aminteste de atacuri similare    
  Palestinienii propun o pace cu gloante    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Scandalul VIRUCORT (70 afisari)
 Ziua Literara va recomanda (26 afisari)
 diligenta cu luneta (19 afisari)
 DDB Romania a gandit pozitiv cea de-a 13-a editie a DaKINO (15 afisari)
 Final de rezidentiat (14 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00888 sec.