Ziua Logo
  Nr. 2883 de vineri, 5 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Gaura de 70 de miliarde la Unita Asigurari
-- Dupa Metropol si Grup AS, se prefigureaza un nou faliment intre firmele de asigurari * Comisia de Supraveghere a Asigurarilor monitorizeaza atent societatea * Ministerul Finantelor a inceput executarea silita a unor filiale ale Unita Asigurari * Unita Turism inregistreaza si ea pierderi de miliarde * Escrocheriile lui Goschy vor ajunge pe mana PNA
Dupa escrocheriile SAFI si FNI, precum si dupa falimentul societatilor de asigurari Metropol si Grup AS, Unita Asigurari se afla in "coma financiara". Datele economico-financiare oficiale demonstreaza ca ZIUA a avut dreptate cand a prevestit declinul si posibilul faliment al firmei Unita Asigurari. Societatile tip bidon Unita Asigurari si Unita Turism create de securistul Josef Goschy merg in pierdere in ultimii ani. Raportul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru anul 2002 informeaza asupra situatiei financiare dezastruoase de la Unita Asigurari. In anexa 8 a raportului este mentionat faptul ca pentru anul financiar 2002, Unita Asigurari a inregistrat pierderi de 70 miliarde de lei, ceea ce inseamna aproximativ 42% din capitalul social. Pe langa acestea, Unita Asigurari nu a lichidat peste 32% din dosarele de dauna, fiind datoare asiguratilor cu zeci de miliarde de lei. Pierderi majore in anul 2002 a inregistrat si societatea de asigurari Metropol, careia ulterior i-a fost ridicata autorizatia de functionare, iar in prezent este in stare de faliment. Probabilitatea ca Unita Asigurari sa falimenteze, comparativ cu situatia in care s-au aflat Metropol si Grup AS, este foarte mare. Acest lucru este intarit si de statisticile oficiale intocmite de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, care arata ca solvabilitatea Unita pentru asigurarile generale este de doar 2,49, una foarte mica, comparabila cu cea a Metropol si Grup As, societati falimentare in acest moment. Reamintim faptul ca in anul 2003 Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a obligat Unita Asigurari sa intocmeasca si sa aplice un plan de redresare financiara. In urma unor controale au fost descoperite nereguli in ceea ce priveste intocmirea raportarilor contabile, precum si nerespectarea normelor legale privind lichiditatea. Acest lucru inseamna practic incapacitatea de plata, de despagubire a Unita, fapt demonstrat si de restantele pe care societatea le are fata de asigurati. Practic, lipsa lichiditatilor, solvabilitatea redusa, pierderile financiare de 70 de miliarde, pierderea celor 25 de hoteluri care au costat milioane de dolari nu inseamna decat pasi siguri spre faliment.
Incep procedurile de executare silita
Declinul financiar al Unita Asigurari este confirmat si de site-ul oficial al Mnisterului Finantelor, care a anuntat inceperea procedurilor de executare silita a unor sucursale ale societatii pentru datoriile neachitate catre bugetul de stat. Mai mult, conform datelor oficiale prezentate pe acest site, rezulta faptul ca securistul Josef Goschy incearca sa musamalizeze situatia dezastruoasa de la Unita Asigurari prin neraportarea datelor economice la administratiile financiare din luna martie 2003. Ascunderea colapsului financiar existent la Unita Asigurari nu inseamna decat prelungirea agoniei, doar pentru a se mai putea strange bani de la populatie in campania RCA de la sfarsitul acestui an.
Cheltuieli cu 50% mai mari decat cifra de afaceri
Unita Turism, societate patronata de acelasi Josef Goschy, a inregistrat in ultimii ani pierderi financiare de peste 13 miliarde de lei, firma avand cheltuieli mai mari cu peste 50% decat cifra de afaceri. In aceste conditii se pune intrebarea de unde au existat banii pentru achizitionarea mai multor hoteluri, in conditiile in care Unita Turism merge numai in pierdere. Exista posibilitatea ca banii pentru achizitionarea hotelurilor sa provina din banii asiguratilor, acest lucru fiind de fapt motivul falimentarii Unita Asigurari. Reamintim ca din miliardele de lei incasate de la asigurati au fost cumparate mai multe societati hoteliere care au fost trecute ulterior din proprietatea Unita Asigurari in proprietatea lui Josef Goschy, fara a se plati catre firma de asigurari nici un leu. Valoarea activelor este de peste 250 miliarde de lei, bani care au intrat din buzunarul asiguratilor in proprietatea securistului Goschy. In schimb, asiguratii stau la rand pentru a-si recupera miliarde de lei, despagubiri cuvenite conform politelor de asigurare, bani pe care Unita Asigurari nu-i mai are.
ZIUA va informa oficial Parchetul National Anticoruptie, pentru a cerceta existenta unor fapte penale la Unita Asigurari si Unita Turism. Este necesar ca PNA sa faca lumina in acest caz, chiar daca o parte din banii asiguratilor a fost folosita la campaniile electorale ale anumitor partide.
Ovidiu NEMTANU - ZIUA de Iasi 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
UNITA-ALT FNI?   de Florinsa
A r h i v a
  Profesorul Mihai Lucan acuzat de trafic de organe    
  Botos anunta recurs in batalia cu APADOR-CH    
  Muresan contraataca    
  Ziarist batut la Timisoara    
  Oseminte umane descoperite la Alba Iulia    
  Nereguli la Biroul Pasapoarte Iasi    
  Gaina jr., absolvit de patru ani de inchisoare    
  Alerta cu bomba la Ambasadele Americii si Romaniei din Buenos Aires    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Profesorul Mihai Lucan acuzat de trafic de organe (210 afisari)
 Cine este Larry Watts? (53 afisari)
 Gaina jr., absolvit de patru ani de inchisoare (13 afisari)
 "Los Canos" revin la "Surprize" (13 afisari)
 Legea 10 se lungeste pana in 2015 (10 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00996 sec.