Ziua Logo
  Nr. 2847 de joi, 23 octombrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
"Le Monde", despre coruptie si referendum
Sub titlul "Coruptie. Premierul roman destituie trei responsabili politici", Mirel Bran explica cititorilor ziarului "Le Monde" ca Adrian Nastase s-a debarasat de trei personaje importante ale echipei sale, masura luata sub presiunea Uniunii Europene - precizeaza autorul articolului. Se pare ca seful guvernului a inteles in sfarsit cat este de importanta pentru Romania lupta impotriva coruptiei, in perspectiva eventualei aderari la Uniunea Europeana in 2007. Printre cei in cauza se afla ministrul Integrarii Europene, Hildegard Puwak, acuzata ca a deturnat 150.000 de euro in favoarea unei societati girate de fiul si de sotul sau, si ministrul sanatatii, Mircea Beuran, care a plagiat doua carti de medicina publicate in Franta. Demiterea cea mai spectaculoasa este insa cea a lui Serban Mihailescu, secretarul general al Guvernului. Doi consilieri ai sai au fost acuzati ca au cerut bacsis in numele sau, asa ca Mihailescu a trebuit sa plece. Faptul ca a fost decorat cu Legiunea de Onoare, in 2002, nu a fost de-ajuns ca sa-l salveze. Premierul Nastase spera acum ca Guvernul pe care il conduce sa poata aparea la Bruxelles ca un executiv renovat, capabil sa faca fata pericolului extremist in Romania.
O alta miza importanta pentru liderii de la Bucuresti, continua "Le Monde", era adoptarea prin referendum a unei noi constitutii, alcatuita dupa model european. In seara de 18 octombrie, numai 14% din alegatori participasera la vot, ceea ce a starnit panica in randul autoritatilor. Ele se temeau ca scrutinul va fi anulat din cauza participarii insuficiente. In acest caz, Executivul ar fi fost discreditat si aderarea la Uniunea Europeana compromisa - explica Mirel Bran. Duminica dimineata, primul-ministru a cerut posturilor de radio si de televiziune sa se "mobilizeze" pentru a-i convinge pe romani sa mearga sa voteze. Miracolul a avut loc seara, cu cateva ore inainte de inchiderea birourilor de votare. La ora 15.00, votasera numai 34% din romani. Cu numai 5 ore mai tarziu, se anunta oficial o participare de 57%, suficienta pentru ca noua Constitutie sa fie validata. In favoarea ei au votat 90% din romani.
Guvernul nu a precupetit nici un efort pentru a convinge populatia. Preotii ortodocsi s-au transformat in agenti electorali dupa slujba. Agentia Nationala a Padurilor le-a promis taranilor lemne de foc pentru iarna, decizie pe care legea o pedepseste cu cinci ani de inchisoare. Unii primari au organizat tombole, iar altii au dat fiecarui alegator cate o pereche de sosete. Fiindca romanii nu se aratau prea entuziasti, autoritatile au hotarat sa le iasa in intampinare. Au inceput sa circule pe strazi si in piete urne mobile in cautare de alegatori. De fapt, sustine "Le Monde", cei mai multi romani vor sa intre in Uniunea Europeana, dar ar fi dorit sa dea un avertisment Guvernului, pe care il considera incapabil sa puna capat coruptiei generalizate.
Exista riscul ca unii alegatori sa se apropie de partidul extremist Romania Mare, singurul care a cerut boicotarea referendumului. Liderul sau, Vadim Tudor, care a obtinut o treime din voturi la alegerile prezidentiale din anul 2000, iese bine din acest referendum validat atat de greu. Discursul sau impotriva coruptiei face din el un candidat redutabil la alegerile de anul viitor - incheie Mirel Bran in "Le Monde". (RADOR)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Neh, uite ca amu prostira si occidentul bolsevicii...   de Stitch
A r h i v a
  Kievul ameninta Moscova cu Natiunile Unite    2 comentarii
  Rusia respinge pretentiile Ucrainei    
  Papa isi pierde vocea    1 comentariu
  Irakul spera la donatii si o reducere a datoriilor    
  Romania se intoarce in Consiliul de Securitate    
  ONU interzice Zidul israelian din Teritorii    
  Israelul: Zidul e un gard    
  Nastase anunta alta remaniere    8 comentarii
  Promotorii Tinutului Secuiesc solicita punctul de vedere al Guvernului    
  Sechelariu si consilierii la Parchet    
  Boc i-a trimis lui Mischie un manual de "Cultura civica"    
  PRM cere ancheta    
  Prefectul de Buzau acuzat de mitocanie    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Stirir pe scurt (102 afisari)
 Sculptura pentru un viitor muzeu (28 afisari)
 Spaga ferata (15 afisari)
 Catana a debutat la Metropolitan Opera (14 afisari)
 Pusti judecat pentru un pistol cu apa (13 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01839 sec.