Ziua Logo
  Nr. 2836 de vineri, 10 octombrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Curtea Suprema de Justitie a respins ca inadmisibil un recurs semnat de controversatul Joita Tanase
Ralu Filip plateste pentru dezinformare
-- Ziaristii contesta statutul moral al presedintelui CNA, in urma sentintei CSJ
Curtea Suprema de Justitie a decis: Ralu Filip este bun de plata in cazul denigrarii colegului nostru, Victor Roncea, seful Departamentului de Politica Externa. Pe vremea cand era ziarist, intr-o emisiune televizata de un post national, avandu-l ca invitat principal pe ministrul de Externe de atunci, Petre Roman, Ralu Filip a comis o dezinformare. Discutandu-se despre ecourile din presa ale unei conferinte internationale a fostilor adversari in informatii din tarile NATO si ale Pactului de la Varsovia, Ralu Filip a sustinut ca Victor Roncea, autorul articolului din ZIUA, este "fost ofiter de Securitate".
In procesul de calomnie intentat, Filip s-a aparat sustinand ca a fost de buna credinta si ca se afla in "exercitarea dreptului la informarea opiniei publice". "Informarea" fiind o dezinformare trebuia sanctionata. Ulterior, Filip a dat-o la intors afrimand ca, de fapt, ar fi confundat persoana. Cum nici in intreaga presa romana si nici in efectivele fostei Directii a Securitatii Statului (DSS) nu se afla un alt Victor Roncea, "confuzia" lui Filip nu a avut efect in fata completului de judecata. Mai ales ca acesta a refuzat sa faca o dezmintire publica sustinand ca "statutul sau actual nu ii permite" sa faca acest gest. Si mai ales ca la vremea insurectiei din decembrie 1989, colegul nostru era elev de liceu si nu putea detine un grad chiar atat de mare in DSS. In urma sentintei care il obliga pe Filip sa plateasca si despagubiri morale, presedintele CNA a solicitat ajutorul fostului procuror general al Romaniei, controversatul Tanase Joita, care i-a semnat un recurs in anulare la Curtea Suprema de Justitie.
Consiliul Europei l-a salvat pe Victor Roncea
Culmea, la acest proces, aparatorul lui Ralu Filip a sutinut in pledoaria sa ca in vremurile de azi nu mai constituie o denigrare faptul ca cineva a apartinut Securitatii, fiind deja cunoscut ca numerosi demnitari provin din randurile acesteia. "Argumentul" acesta a fost contestat vehement de aparatorul lui Roncea, avocatul Marcela Marinescu. Amintind potentialele prejudicii aduse imaginii ziarstului, mai ales in domeniul sau, pe plan extern, avocatul Marinescu a evidentiat necesitatea societatii romanesti de azi de a fi curatata de elemente ale sinistrei politii politice. Daca nu mai este grava apartenenta la fostele structuri securiste, de ce a fost infiintat Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), institutie care, printre altele, verifica statutul demnitarilor, a pledat Marcela Marinescu. Avocatul a mai solicitat ca imaginea Romaniei sa nu fie umbrita din nou la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de la Strasbourg, unde s-ar putea ajunge, in care caz tot contribuabilul roman ar plati daunele, si nu vinovatul, respectiv Ralu Filip. Ea a subliniat ca recursul in anulare reprezinta un proces inechitabil, dupa cum este definit de articolul 6 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care din 1993, de la aderarea Romaniei la Consiliul Europei, este norma de drept intern. Tinand cont si de refuzul presedintelui CNA de a dezminti public afirmatia sa denigratoare, procurorul de sedinta a cerut mentinerea obligatiei la despagubiri, repingand recursul in anulare ca inadmisibil.
Luand in considerarea aceasta sentinta a Curtii Supreme de Justitiei ziaristul Victor Roncea a sesizat mai multe organizatii profesionale nationale, europene si americane, care vor solicita contestarea lui Ralu Filip la conducerea organismului de stat CNA, dat fiind incompatibilitatea functiei cu statutul sau moral real.
Luca ILIESCU 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
ZEROUL !   de 
ralu   de titi
dl.Roncea   de Aussie
fata lui ralu   de georgeorge
A r h i v a
  Dosarul "Cuzman" zace la DCP    1 comentariu
  Pedepse majorate in dosarul "Tepro"    
  Diversiunea IGP contra presei    1 comentariu
  Rambursari ilegale de TVA de 44 miliarde lei    1 comentariu
  Jurnalistul Iosif Costinas condus pe ultimul drum    4 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Tarnosirea de la Spinu-Perisani (20 afisari)
 Masacru la sectia de politie a benzinarilor (19 afisari)
 Vasile Gorduz si Silvia Radu - Marele Premiu Prometheus (12 afisari)
 Protest ONU impotriva clonarii umane (11 afisari)
 Jurnalistul Iosif Costinas condus pe ultimul drum (9 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01683 sec.