Ziua Logo
  Nr. 2826 de luni, 29 septembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
-- CIA deconspirata
CIA a cerut Departamentului Justitiei al SUA sa investigheze daca oficiali ai administratiei Bush au incalcat legea dezvaluind identitatea unui agent operativ al serviciilor secrete americane, a declarat un oficial de la Washington, cita de New York Times. Agentul este sotia fostului trimis in Irak, Joseph C. Wilson, care si-a exprimat in mod public scepticismul fata de politicile administratiei Bush in Irak si fata de programul de inarmare al regimului de la Bagdad. Dupa ce Wilson si-a exprimat in public punctele de vedere critice, sotia sa a fost identificata de catre jurnalistul Robert Novak drept agent operativ al CIA, care a sustinut ca detine informatia de la oficiali ai administratiei de la Washington. Un oficial guvernamental, citat de NY Times, a declarat ca George Tenet, seful CIA, a considerat ca aceasta situatie reprezinta o incalcare a normelor de securitate si a cerut Departamentului Justitiei sa investigheze cazul. (A.D.)
America amenintata pe apa
Departamentul de Stat al SUA a actualizat avertismentele privind posibile atentate Al -Queda, amintind americanilor din toata lumea sa ramana vigilenti si adaugand un avertisment fata de un potential atac asupra intereselor navale, relateaza Reuters. Intr-un buletin periodic al Departamentului se arata ca administratia ramane "profund preocupata" de securitatea americanilor din afara granitelor si ca Al-Queda pregateste noi atacuri asupra intereselor americane. (A.D.)
Teheranul se apara
Iranul refuza sa renunte la "dreptul sau" la tehnologie nucleara si la procesul de imbogatire a uraniului, a informat, ieri, diplomatia de la Teheran. "Nu incercam sa producem arme de distrugere in masa, iar activitatile noastre in domeniul nuclear sunt transparente", a adaugat Assefi, ca raspuns la declaratiile formulate sambata de presedintii american si rus, reuniti pentru un summit la Camp David. Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), apreciind ca Iranul ar putea folosi uraniul in scopuri militare, a cerut autoritatilor de la Teheran, in data de 12 septembrie, sa suspende activitatile de imbogatire a uraniului. (D.E.)
SUA inca trimit trupe in Irak
Trupele americane au descoperit, sambata, in apropiere de Tikrit, o ascunzatoare de armament de mari dimensiuni. S-au gasit 23 de rachete sol-aer de productie ruseasca, peste 450 de kilograme de explozibili, grenade, lansatoare de grenade, rachete, mortiere si obuze de mortier. La Bagdad, pe baza indiciilor primite de la unii informatori, politia irakiana a gasit un depozit ilegal de armament de mai mici dimensiuni. Sfarsitul saptamanii a fost marcat de noi violente pe teritoriul irakian. Sambata, in centrul Bagdadului, trei rachete au fost lansate, in directia complexului de cladiri ce cuprinde hotelul Al-Rashid, controlat de SUA, si un centru de conventii, noteaza Rompres. Conform surselor militare si martorilor oculari, nu s-au inregistrat victime. Pentagonul a anuntat trimiterea in Irak a inca 10.000 de militari, vineri, la scurt timp dupa ce conducerea armatei americane le-a oferit celor peste 130.000 de soldati aflati deja de mult timp in Irak dreptul de a pleca in permisii de doua saptamani, in SUA sau in Europa, in cadrul unui program intitulat R&R (recreere si recuperare). (D.E.)
Nou guvern palestinian
Yasser Arafat a intrunit in biroul sau de la Ramallah Consiliul Central Fatah, care a aprobat, in unanimitate, noul guvern palestinian al lui Ahmed Qorei (Abu Mazen). Guvernul, format din 24 de ministri, cuprinde 14 nume noi care nu au mai detinut functii ministeriale in guvernele anterioare. Cea mai spectaculoasa miscare este numirea generalului Nasser Yussuf ministru de Interne. Mohamed Dahlan, fostul responsabil cu securitatea, nu detine nici un portofoliu. Salem Fahed si Nabil Shaat, ministrul Finantelor si, respectiv, de Externe, si-au mentinut functiile. "Va rezista acest guvern"? - se intreaba toti comentatorii politici. "Va reusi Ahmed Qorei sa-i struneasca pe militantii Hamas si ai Jihadului islamic, suparati pe premierul palestinian ca nu au fost consultati cand s-a constituit noul guvern"? (Tesu SOLOMOVICI)
Trei ani de Intifada
Brigazile Martirilor al-Aqsa, o grupare armata afiliata miscarii Al Fatah a lui Yasser Arafat, a anuntat ieri, cu ocazia celei de-a treia aniversari a Intifadei, ca va "continua rezistenta" anti-israeliana. Intifada a fost declansata pe 28 septembrie 2000, in semn de protest fata de vizita intreprinsa de actualul premier, Ariel Sharon, la Esplanada Moscheelor, loc sfant venerat atat de evrei cat si de musulmani. "Rezistenta este singurul limbaj pe care il intelege dusmanul si totodata singura modalitate de a elibera Palestina de sub ocupatie", se arata intr-un comunicat al Brigazilor, citat de Rompres. In declaratie se mai afirma ca "poporul palestinian isi intoarce spatele la uneltirile care continua sa fie puse la cale de catre sionisti si de prietenii lor americani impotriva noului Guvern palestinian, cu misiunea de a pune capat Intifadei si de a-i prigoni pe luptatorii ei".(I.C.)
A r h i v a
  Obiectivul PSD, mobilizarea cetatenilor la urne    3 comentarii
  Autocarul cu delegatia PSD Constanta a facut trei victime    
  UDMR a sesizat Parchetul    2 comentarii
  Politica pentru copii si tineret    
  PUR contesta, PSD raspunde    
  Putin si Bush, despartiti doar de ONU    2 comentarii
  Balcanii de Vest spre NATO    
  Blair aspira la al treilea mandat    
  Ambasadorul Ucrainei se explica    
  Proteste anti-comuniste la Chisinau    
  Romania duce Ucraina la Haga    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Mustapha Essaid a castigat crosul "Loteriei Nationale" (19 afisari)
 Lucian Pintilie (18 afisari)
 Roman Abramovici o sterge englezeste din Rusia (16 afisari)
 "Hotul de inimi" a ajuns Acasa (15 afisari)
 Comisioanele lui Cuzman, spalate prin Mauritius (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01008 sec.