Ziua Logo
  Nr. 2826 de luni, 29 septembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Balcanii de Vest spre NATO
-- Bruce Jackson: Reformele, un proces continuu
Serbia-Muntenegru si Bosnia-Hertegovina ar putea fi primite in curand in sistemul instituit de Carta Adriaticii, din care fac parte in prezent Macedonia, Albania si Croatia, si al carei scop este de a accelera integrarea euro-atlantica a acestei tari. Aceasta posibilitate, precum si alte detalii privind intensificarea cooperarii regionale in Balcanii de Vest au fost discutate sambata, la Ohrid, in Macedonia, in cadrul conferintei internationale cu tema "Implementarea Cartei Adriaticii". La conferinta au participat reprezentanti ai tarilor din zona, reprezentanti americani, ministrul roman de Externe, Mircea Geoana, membri ai unor organizatii neguvernamentale si think-thank-uri europene si americane cu preocupari in acest spatiu, cum ar fi presedintele Comitetului SUA pentru NATO si reprezentantul "Project on Transitional Democracies", Bruce Jackson, istoricul Misha Glenny, expertul european Alexander Rondos.
Carta Adriaticii a fost creata pe 2 mai 2003, la initiativa Statelor Unite, in scopul sprijinirii demersurilor euro-atlantice ale tarilor din regiune. In mesajul trimis participantilor la conferinta, secretarul de stat american, Colin Powell, a subliniat ca desi tara sa continua sprijinul pentru reformele si schimbarile din Balcanii de Vest, tarile din acest spatiu sunt cele care trebuie sa finalizeze aceste procese. Acest mesaj a fost de altfel leitmotivul mai multor interventii la conferinta. Carl Bildt, fost ministru suedez de Externe si emisar pentru Balcani a aratat si el ca regiunea beneficiaza de sustinerea comunitatii internationale, dar ca "statele insele" trebuie sa se implice in derularea si finalizarea efectiva a reformelor. "Balcanii reprezinta un loc vulnerabil intr-o lume foarte periculoasa", a afirmat Bildt sambata intr-o scurta intalnire cu presa.
Seful Comitetului SUA pentru NATO, Bruce Jackson, a salutat prezenta ministrului roman de externe, Mircea Geoana, la conferinta internationala. "Suntem incantati de prezenta ministrului Geoana pentru ca ceea ce incearca statele membre ale Cartei Adriaticii este sa se integreze intr-un sistem mai cuprinzator al Europei de Sud-Est", a apreciat Bruce Jackson.
Intrebat daca SUA sunt multumite de ritmul reformelor in cadrul serviciilor secrete romane si bulgare, in contextul recentei numiri in postul de consilier al premierului bulgar a unui fost membru al serviciilor secrete comuniste, Bruce Jackson a evitat sa dea un raspuns clar, limitandu-se sa mentioneze ca reformele democratice reprezinta un proces "continuu" chiar si in tarile membre ale Aliantei.
Ministrul roman de Externe, Mircea Geoana, care a participat in cadrul conferintei la o discutie pe tema sistemului de securitate adriatic, a declarat ca Romania este "responsabila" si are "obligatia" de a ajuta aceste tari din regiune.
Ana DINESCU, Ohrid 
A r h i v a
  Obiectivul PSD, mobilizarea cetatenilor la urne    3 comentarii
  Autocarul cu delegatia PSD Constanta a facut trei victime    
  UDMR a sesizat Parchetul    2 comentarii
  Politica pentru copii si tineret    
  PUR contesta, PSD raspunde    
  Putin si Bush, despartiti doar de ONU    2 comentarii
  Blair aspira la al treilea mandat    
  Ambasadorul Ucrainei se explica    
  Proteste anti-comuniste la Chisinau    
  Romania duce Ucraina la Haga    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Mustapha Essaid a castigat crosul "Loteriei Nationale" (19 afisari)
 Lucian Pintilie (18 afisari)
 Roman Abramovici o sterge englezeste din Rusia (16 afisari)
 "Hotul de inimi" a ajuns Acasa (15 afisari)
 Comisioanele lui Cuzman, spalate prin Mauritius (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00861 sec.