Ziua Logo
  Nr. 2826 de luni, 29 septembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Discursuri in oglinda
Putin si Bush, despartiti doar de ONU
-- Seful de la Casa Alba incearca sa imblanzeasca Parisul si Moscova
Dupa intalnirea de la Camp David, presedintele american, George W. Bush, si cel rus, Vladimir Putin, au sustinut doua scurte alocutiuni in care au prezentat liniile de forta ale discutiilor desfasurate in cadrul summitului. Va prezentam in continuare, comparativ, principalele luari de pozitii ale celor doi lideri, in probleme de interes international, cu asemanarile, nuantarile si diferentele lor. Presedintele american, insotit de sotia sa, Laura, a inceput ieri un turneu european, in scopul imbunatatirii imaginii SUA in Europa. Ieri, era asteptat la Paris, iar marti la Moscova.
Combaterea terorismului
George W. Bush: "Trebuie sa ne opunem teroristilor oriunde acestia creeaza haos si distrugere, inclusiv in Cecenia. Pentru solutionarea acestui conflict este nevoie de incetarea terorismului, de respectarea drepturilor omului si de un aranjament politic care sa duca la alegeri libere si corecte".
Vladimir Putin: "Lupta impotriva terorismului trebuie sa fie una dintre prioritatile cooperarii noastre. (...) Nu actionam doar ca parteneri strategici, ci si ca aliati. Agentiile noastre intretin un dialog deschis si profesional pentru a gasi raspunsuri la intreaga gama de probleme, inclusiv cea a tentativelor organizatiilor teroriste de a comite noi acte teroriste si a avea acces la arme de distrugere in masa".
ONU, Irak si Afganistan
George W. Bush: "Am discutat cu presedintele Putin despre extinderea cooperarii noastre in Irak si Afganistan. (...) am cazut de acord ca America, Rusia si intreaga lume vor beneficia de stabilitatea si libertatea acestor natiuni, intrucat natiunile libere si stabile nu cultiva ideologii ale crimei, si nu ameninta oamenii. (...) guvernele noastre vor continua sa lucreze impreuna in acest aspect foarte important, legat de libertate si pace". In discursul sustinut la ONU saptamana trecuta, liderul american s-a pronuntat pentru colaborarea cu Natiunile Unite si crearea unei coalitii de tari care sa construiasca "un Irak democratic si stabil".
Vladimir Putin: "Tarile noastre, ca si comunitatea internationala, au un tel comun: asigurarea unei normalizari cat mai rapide a situatiei din Irak. Un rol foarte important (in reglementarea situatiei din Irak- n.red.) trebuie sa il ocupe Consiliul provizoriu de guvernare a Irakului, alaturi de reprezentantul special al secretarului general al ONU". "Rusia sustine ca lumea este un sistem multipolar, in care "ONU trebuie sa ramana central, lucru deosebit de actual si important pentru solutionarea situatiilor conflictuale", dupa cum s-a exprimat saptamana trecuta presedintele Putin la Adunarea Generala a ONU.
Coreea de Nord
George W. Bush: "Cerem cu fermitate Coreei de Nord sa puna capat complet, verificabil si ireversibil, programului sau nuclear".
Vladimir Putin: "Prioritatea este deblocarea situatiei din jurul Peninsulei Coreene si crearea unei atmosfere favorabile pentru un dialog constructiv. Rusia considera ca asigurarea unui regim de neproliferare nucleara ar trebui insotita de extinderea garantiilor de securitate catre Coreea de Nord".
Iran
George W. Bush: "Cerem Iranului sa-si respecte toate obligatiile din tratatul de neproliferare nucleara".
Vladimir Putin: "Suntem convinsi ca am trimis un mesaj clar si respectuos Iranului in legatura cu necesitatea continuarii si extinderii cooperarii sale cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA)". (D.E.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Conferinta de presa a celor doi "tari" ai lumii....   de zexe
Tufisul   de popescu
A r h i v a
  Obiectivul PSD, mobilizarea cetatenilor la urne    3 comentarii
  Autocarul cu delegatia PSD Constanta a facut trei victime    
  UDMR a sesizat Parchetul    2 comentarii
  Politica pentru copii si tineret    
  PUR contesta, PSD raspunde    
  Balcanii de Vest spre NATO    
  Blair aspira la al treilea mandat    
  Ambasadorul Ucrainei se explica    
  Proteste anti-comuniste la Chisinau    
  Romania duce Ucraina la Haga    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Mustapha Essaid a castigat crosul "Loteriei Nationale" (19 afisari)
 Lucian Pintilie (18 afisari)
 Roman Abramovici o sterge englezeste din Rusia (16 afisari)
 "Hotul de inimi" a ajuns Acasa (15 afisari)
 Comisioanele lui Cuzman, spalate prin Mauritius (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00839 sec.