Ziua Logo
  Nr. 2826 de luni, 29 septembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Conferinta Nationala a alesilor locali
Obiectivul PSD, mobilizarea cetatenilor la urne
-- Misiunea politica a PSD
Conferinta Nationala a primarilor si consilierilor PSD a dezbatut, ieri, la Sala Palatului, pregatirea referendumului de modificare a Constitutiei, seful statului Ion Iliescu fiind prezent personal pentru a marca importanta modificarii Legii fundamentale. In discursul sau, Iliescu a sustinut ca la referendumul din 19 octombrie va vota "pentru Constitutia europeana a Romaniei", i-a indemnat pe toti cetatenii tarii sa faca la fel si le-a spus alesilor PSD sa explice ce inseamna modificarea Constitutiei. El le-a explicat alesilor locali ai PSD ca, in perioada urmatoare, este foarte important dilaogul sustinut cu cetatenii pentru a-i face sa inteleaga substanta democratica a modificarilor aduse Constitutiei, necesitatea acestor modificari si impactul lor asupra viitorului tarii. Presedintele a precizat ca facand posibila folosirea limbii materne in administratie si justitie, a fost oferita celor care nu stapanesc bine limba oficiala "sansa unui tratament egal in fata legii". "In acest fel nu aducem nici o atingere statutului de limba oficiala al limbii romane, dar dam un semnal pozitiv in ceea ce priveste abordarea democratica, in spirit european a drepturilor si identitatii minoritatilor nationale", a apreciat seful statului. Ion Iliescu a mai spus ca renuntarea la obligativitatea stagiului militar nu inseamna ca cetatenii Romaniei nu mai au obligatia constitutionala si datoria morala si patriotica de a-si apara tara. Intrebat daca va avea intalniri si cu alesii locali ai celorlalte partide politice, Iliescu a raspuns: "Daca ma vor chema, ma voi duce".
In discursul sau, Nastase a subliniat ca misiunea politica a PSD va fi aceea de a asigura succesul referendumului care va confirma noua Constitutie a Romaniei. "Este important sa avem o strategie coerenta de informare a cetatenilor si o pregatire tehnica riguroasa a referendumului. In legatura cu cheltuielile privind referendumul, care se vor suporta de bugetul de stat, acestea vor acoperi inclusiv mediatizarea principalelor modificari aduse de legea de revizuire a Constitutiei, sub supravegherea unei comisii de informare publica si transparenta, formata din reprezentanti ai partidelor parlamentare, ai societatii civile si ai Clubului Roman de Presa. Nastase a insistat asupra responsabilitatilor care revin administratiilor locale pentru reusita acestei foarte importante actiuni. Politicile economice si sociale nu sunt sarcini exclusive ale guvernarii, a declarat presedintele PSD, precizand ca, din acest punct de vedere, este necesara o coordonare mai buna intre nivelul local si cel central. Potrivit primului-ministru, tendinta de a considera ca politicile economice si sociale sunt sarcini exclusive ale guvernarii reprezinta, de fapt, o "viziune centralista a Opozitiei", care, sustine acesta, incerca sa focalizeze toate costurile guvernarii doar asupra puterii centrale.
Curatenie in ograda PSD
Liderul PSD Adrian Nastase i-a atentionat pe alesii locali ai PSD ca aceia care "nu dau dovada de autoretinere" si "au o conduita care creeaza probleme" sa-si clarifice situatia, aratand ca, in caz contrar, dupa un timp, vor fi indepartati de conducerea centrala si locala a partidului. Nastase a precizat ca sunt "unii colegi" care nu dau dovada de autoretinere si conduita lor la nivel local creeaza probleme partidului. "Ori isi clarifica problemele, ori va trebui sa intervenim. Nu se poate ca pentru cativa colegi care nu cunosc masura sa platim ca partid", a aratat Nastase. El a spus ca este important ca acesti oameni sa fie tinuti, deocamdata, aproape de partid, dar daca nu-si vor clarifica situatia o sa trebuiasca sa fie indepartati din conducerea locala si centrala. "Daca nu ne facem curatenie in propria ograda o sa fim vulnerabili din cauza unor colegi care nu stiu masura", le-a spus Nastase alesilor locali ai PSD. El a raspuns, astfel, la o interventie, la Conferinta nationala a primarilor si consilierilor PSD, a presedintelui Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Dragnea, care a spus ca trebuie sa abordeze subiectul "baronilor locali". Dragnea a spus ca structuri informative de stat fabrica si transmit informatii despre anumiti lideri locali ai PSD catre premier si conducerea partidului in scopul scaderii credibilitatii liderilor locali si departarea premierului de organizatiile locale.
Reluarea ofensivei impotriva coruptiei: obiectiv pe hartie
Premierul a declarat ca reluarea unei ofensive in forta impotriva coruptiei trebuie sa reprezinte una dintre prioritatile perioadei urmatoare. "Vreau sa dam un semnal foarte clar ca reluam in forta ofensiva impotriva coruptiei", a afrimat liderul social-democrat, care a amintit, in acest context, adoptarea a pachetului legislativ anti-coruptie. Nastase a insistat pentru aplicarea riguroasa a legii, mai ales la nivel local, aratand ca, prin masurile promovate, a fost creat cadrul necesar pentru asigurarea unei reale transparente in privinta averilor demnitarilor, magistratilor si functionarilor publici.
Angajament de partid
La finalul Conferintei Nationale a Primarilor si Consilierilor PSD a fost adoptata o hotarare potrivit careia alesii locali ai partidului au obligatia sa asigure o mobilizare exemplara a cetatenilor la referendumul care va avea loc in data de 19 octombrie 2003, pentru revizuirea Constitutiei Romaniei. Conferinta Nationala a primarilor si consilierilor PSD cere tuturor consilierilor si primarilor PSD sa se implice cu toata responsabilitatea in pregatirea, organizarea si desfasurarea in cele mai bune conditii a referendumului si sa actioneze pentru popularizarea modificarilor aduse Constitutiei. In hotarare se mai solicita alesilor locali ai PSD sa continue, mai hotarat si mai eficient, ofensiva impotriva coruptiei, aplicand intocmai prevederile pachetului legislativ anticoruptie, adoptat de Parlament, precum si celelalte masuri stabilite de Guvern referitoare la cresterea transparentei, reducerea semnificativa a birocratiei si intarirea capacitatii administrative. Hotararea adoptata de catre reprezentantii PSD mai precizeaza ca, pana pe 21 octombrie 2003, vor trebui sa fie elaborate ofertele electorale concrete pentru fiecare judet, municipiu, oras si comuna. Totodata, se cere tuturor alesilor locali ai PSD o angajare totala in procesul de pregatire a alegerilor, indeplinirea criteriilor de performanta stabilite, astfel incat PSD sa castige, detasat, alegerile locale din 2004. Nastase, a precizat, intr-o conferinta de presa, ca aceasta reuniune a fost "o actiune de partid", transportul delegatiilor asigurandu-se prin fondurile de la nivel local ale partidului, iar inchirierea Salii Palatului (locul de desfasurare al actiunii) cu fonduri de la nivel central al partidului.
PNL si PD nu accepta campania electorala in timpul referendumului
Liberalii si democratii au adoptat, in forurile lor de conducere, cate o rezolutie prin care isi indeamna toti membrii sa participe la referendumul national din 19 octombrie pentru revizuirea Constitutiei si sa voteze favorabil modificarile la legea fundamentala. Pe de alta parte, liderii PD si PNL, Traian Basescu si Theodor Stolojan au apreciat ca cetatenii nu ar trebui sa se prezinte la vot daca vor observa ca PSD a transformat acest eveniment intr-un prilej de campanie electorala.
Nastase nu se retrage din fruntea Guvernului
Dupa finalizarea lucrarilor, Nastase a sustinut o conferinta de presa in care a abordat, printre altele, subiectul candidatului la Presedintie din partea PSD. El a precizat din capul locului ca, in cazul in care va candida la Presedintie, nu se va retrage din functia de prim-ministru. "Poate exista unii, care doresc sa-si treaca in CV, pentru o perioada de timp, postul de prim-ministru. Eu le transmit ca nu au de ce sa faca eforturi in acest sens, pentru ca nu am gandit o astfel de strategie", a declarat liderul PSD. "La limita, in cazul in care colegii mei m-ar desemna ca eventual candidat, nu cred ca ar exista o alta formula de a ma prezenta in fata alegatorilor, decat aceea de a spune: "Iata, in calitate de prim ministru, am rezolvat aceste probleme". Ideea de a merge pe bicicleta prin tara si de a ma intalni cu alegatorii pentru a face conversatie despre programul social-democrat al candidatului PSD este absolut utopica", a mai spus seful partidului de guvernamant. El a explicat ca PSD isi va desemna candidatul la presedintie in cadrul unui congres extraordinar, a carui data urmeaza a fi stabilita.
Roxana ANDRONIC 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
urnele cui? ale PSD - ului?   de Marios
Cum votam?   de Un Golan
TITLUL CORECT ESTE "OBIECTIVUL PSD ESTE MOBILIZAREA MILOGILOR LA URNE   de 
A r h i v a
  Autocarul cu delegatia PSD Constanta a facut trei victime    
  UDMR a sesizat Parchetul    2 comentarii
  Politica pentru copii si tineret    
  PUR contesta, PSD raspunde    
  Putin si Bush, despartiti doar de ONU    2 comentarii
  Balcanii de Vest spre NATO    
  Blair aspira la al treilea mandat    
  Ambasadorul Ucrainei se explica    
  Proteste anti-comuniste la Chisinau    
  Romania duce Ucraina la Haga    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Mustapha Essaid a castigat crosul "Loteriei Nationale" (19 afisari)
 Lucian Pintilie (18 afisari)
 Roman Abramovici o sterge englezeste din Rusia (16 afisari)
 "Hotul de inimi" a ajuns Acasa (15 afisari)
 Comisioanele lui Cuzman, spalate prin Mauritius (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01279 sec.