Ziua Logo
  Nr. 2826 de luni, 29 septembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Presedintele CNEAA sustine aparitia unor consortii universitare
-- Profesorul Ioan Mihailescu considera ca, in prezent, reteaua de invatamant superior din Romania este supradimensionata
Rectorul Universitatii Bucuresti si presedinte al Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare (CNEAA), Ioan Mihailescu, sustine ca reteaua de invatamant superior din Romania este supradimensionata, anul acesta fiind mai multe universitati de stat si particulare care au avut probleme in a-si acoperi cifra de scolarizare. Sunt mai multe universitati, si de stat si particulare, care s-au confruntat in acest an cu dificultati in acoperirea cifrei de scolarizare. Reteaua de invatamant superior din Romania, deja cu un an in urma, si anul acesta, si anul viitor poate mai evident, va fi in dificultate de a recruta studentii, numarul minim necesar pentru o functionare eficienta," a afirmat acesta.
Rectorul Universitatii Bucuresti sustine ca cea mai fezabila solutie pentru Romania este crearea de consortii universitare care sa permita a gestiune a fluxului de studenti, o procedura de admitere unitara, favorizand proximitatea intre domiciliu si universitate pentru a scadea presiunea asupra admiterii. "Consortiul ar permite si o rationalizare a programelor de studii incat pe o arie geografica restransa sa nu se multiplice sau sa fie oferite, chiar in aceeasi localitate - ma refer in invatamantul public - aceleasi programe de studiu. Costurile administrarii ar scadea pentru ca o serie de activitati ar fi realizate in comun, cum ar fi gestiunea serviciilor pentru studenti, bazele sportive, serviciile culturale, pe care o universitate nu si le poate permite de una singura. Este o tendinta fireasca care este impusa si de faptul ca educatia este nevoita sa se impuna regulilor de piata. Educatia este una din cele mai atractive piete. La nivel mondial, educatia este pe locul 5 ca piata, ca cifra de afaceri. Se pare ca pozitia ei va creste in clasament, devenind tot mai atractiva si atunci regulile pietei se vor instaura si in domeniul educatiei", a afirmat Ioan Mihailescu.
Universitatile mici sunt amenintate de disparitie
El sustine ca "este o solutie si in fata concurentei internationale. Aceasta este si directia politica data de Uniunea Europeana , indeosebi de nucleul cel mai dinamic al acesteia, Franta si Germania de creare a unor structuri, fie ele economice, stiintifice, culturale sau educationale capabile sa intre in competitie cu structurile similare din Statele Unite". Potrivit acestuia, pozitia rectorilor de la marile universitati in aceasta problema este convergenta, afirmand totodata ca "avem si universitati mai mici ca dimensiuni si mai tinere ca existenta unde orgoliile locale sunt dominante si au o reactie de respingere. Cei ce vor lua decizia sa ramana independenti, autonomi si fara asociere au sanse mult mai mici de supravietuire." "Consortiul ar garanta si universitatilor mai mici ca rang un anumit numar de studenti, anumite programe pentru ca fluxurile de studenti vor fi dirijate astfel incat sa se evite multiplicarile inutile de programe pentru ca, pentru o zona, iau ca exemplu Bucuresti si zona Munteniei - Constanta, Ploiesti, Targoviste, Pitesti, - nu e nevoie de facultati de Chiimie, Fizica si de Teologie la fiecare sau programe de masterat", a precizat profesorul Mihailescu.
Mihaela JITEA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
inscrieri   de bill
A r h i v a
  Studentii sunt obligati sa crediteze statul    3 comentarii
  Codul Muncii nu "incurca" munca la negru    2 comentarii
  "Print & Advertising Show" si-a inchis portile    
  CFR SA va investi 10 milioane de dolari pentru securizarea trecerilor de cale ferata    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Mustapha Essaid a castigat crosul "Loteriei Nationale" (19 afisari)
 Lucian Pintilie (18 afisari)
 Roman Abramovici o sterge englezeste din Rusia (16 afisari)
 "Hotul de inimi" a ajuns Acasa (15 afisari)
 Comisioanele lui Cuzman, spalate prin Mauritius (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00840 sec.