Ziua Logo
  Nr. 2826 de luni, 29 septembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Corespondenta din Roma, de la Claudia STANILA
Italia a ramas in bezna timp de sase ore
-- Singurii italieni scutiti de neplaceri au fost locuitorii Sardiniei * Un milion de romani au sarbatorit in intuneric mult asteptata "noapte alba", ocazie cu care Capitala trebuia sa fie luminata "a giorno" * Situatia a inceput sa se normalizeze la primele ore ale diminetii * O posibila cauza a penei ar fi furtunile din Franta
Sambata noaptea, in jurul orei 02:00, cand la Roma se serba "noaptea alba", o pana de curent a cufundat in bezna intreaga Italie. In capitala peninsulara, la festivitatile "noptii albe", inspirate de manifestarea pariziana omonima de anul trecut, s-au reunit peste de un milion de persoane.
Primarul Romei, Walter Veltroni, l-a avut ca invitat la aceasta sarbatoare, pe omologul sau parizian, Bertrand Delanoi. Noaptea de sambata spre duminica a fost declarata, in mod oficial, zi. Toate muzeele orasului, barurile, restaurantele, magazinele si cinematografele din Roma au ramas deschise iar transportul in comun a functionat gratuit toata noaptea. Pietele orasului au functionat ca scene in aer liber, oferind localnicilor si turistilor prestatii artistice de toate genurile. Uriasa serbare s-a incheiat la primele raze ale soarelui.
Pana de curent a temperat efervescenta sarbatorii, facandu-i pe italieni sa-si canalizeze atentia spre informatiile furnizate de mass media. Astfel au aflat, dintr-un comunicat difuzat de compania nationala de electricitate ACEA, ca pana de curent a afectat intreaga tara, cu exceptia Insulei Sardinia. Aproximativ 30.000 de persoane au ramas blocate in 110 garnituri de metrou. Scarile rulante s-au blocat. Functionarea spitalelor a putut fi asigurata cu energia furnizata de generatoarele de rezerva. Tot astfel s-a procedat in cazul altor institutii de importanta nationala, respectiv politia, prefecturile, cazarmile, pompierii. Televiziunea publica RAI Uno si-a intrerupt programul nocturn obisnuit, pentru a tine populatia la curent cu evolutia acestei situatii neobisnuite. Crainicii au facut apel la populatie sa limiteze, pe cat posibil, folosirea telefoanelor, pentru a evita saturarea retelei. De asemenea, s-a solicitat evitarea deplasarilor cu automobilul, avand in vedere ca sistemele de semaforizare nu functionau.
Berlusconi s-a laudat degeaba
Micile ecrane au prezetat imagini ale Romei in obscuritate aproape totala, oameni orbecaind prin galeriile de metrou sau intinsi pe sol. Bezna a cuprins si Bazilica Sf. Petru de la Vatican.
La ora 07:00, serviciile de protectie civila au fost convocate la Prefectura din Roma, iar fortele de ordine au fost plasate in stare de alerta. Desi italienii erau cuprinsi de panica si atmosfera in intreaga tara putea fi caracterizata, intr-un cuvant, drept haotica, nu s-a inregistrat nici un eveniment neplacut. La primele ore ale diminetii, furnizarea de energie electrica incepea sa se restabileasca, progresiv. Curentul a revenit intai la Venetia si in nordul tarii. In jurul orei 08:00, situatia intra in normal in regiunile Milano si Torino, pricipalii poli ai economiei italiene. Romanii au mai avut de asteptat pana ieri la pranz.
Reteaua de Transport Electric RTE a explicat ca doua linii de inalta tensiune, care asigura legatura dintre retelele energetice italiana si franceza, au fost intrerupte, pentru scurt timp, la ora locala 03:25, din cauza furtunilor inregistrate in zona. RTE a declansat o ancheta pentru a stabili cauzele avariei, care a afectat, timp de o ora si orsul elvetian Geneva.
Italia se mai confruntase cu o intrerupere de curent in luna iunie, cand, din cauza caniculei, utilizarea excesiva a aparatelor de aer conditionat a dus la o suprasolicitare a sistemului electric. Interesant este ca, in august, cand s-a inregistrat uriasa pana de electricitate in SUA si Canada, premierul italian, Silvio Berlusconi, declarase, cu convingere, ca in Italia nu s-ar putea intampla asa ceva. Si totusi, s-a intamplat.
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Centrale nucleare   de MIRELA
Aiurea!   de ???
A r h i v a
  Demagogi    21 comentarii
  PD-PNL, o alternativa la PSD    1 comentariu
  Comisioanele lui Cuzman, spalate prin Mauritius    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mustapha Essaid a castigat crosul "Loteriei Nationale" (19 afisari)
 Lucian Pintilie (18 afisari)
 Roman Abramovici o sterge englezeste din Rusia (16 afisari)
 "Hotul de inimi" a ajuns Acasa (15 afisari)
 Comisioanele lui Cuzman, spalate prin Mauritius (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00853 sec.