Ziua Logo
  Nr. 2826 de luni, 29 septembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
ZIUA va prezinta documente senzationale legate de transferurile bancare ale Sacalului de la SIF Banat-Crisana
Comisioanele lui Cuzman, spalate prin Mauritius
-- Teroristul financiar spala banii celor noua milioane de actionari prin banca "Barclays Bank PLC", cu sediul in capitala Insulelor Mauritius, Port Louis * Dupa fiecare tranzactie importanta, in urma careia Ioan Cuzman si "locotenentii" sai incaseaza comisioane fabuloase, banii negri sunt transferati in conturi personale * Firmele off-shore folosite pentru aceasta operatiune sunt inregistrate la Registrul Companiilor Off-Shore din Mauritius (Directory of Mauritius Off-Shore Companies - DMOSC) * Ele se numesc Balcanic International Services Ltd., respectiv Balcanic Trading Ltd. * Cuzman are un reprezentant permanent la DMOSC
La sfarsitul saptamanii trecute, ZIUA anunta dezvaluiri terifiante despre conturile bancare din strainatate ale presedintelui SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman. Aratam ca reporterii ZIUA au intrat in posesia unor documente incendiare legate de "suveica" prin care teroristul financiar din Arad si-a transferat milioane de dolari in conturi personale. Banii rezultati din urma afacerilor murdare din Romania sunt depozitati in afara granitelor pentru ca nici o autoritate sa nu-i poata bloca vreodata si, eventual, acoperi prejudiciile create de "haita Sacalului". Majoritatea tranzactiilor s-au efectuat printr-o serie de firme off-shore inregistrate in paradisul fiscal Mauritius, iar o parte din operatiile bancare s-au efectuat prin "Barclays Bank PLC".
Circuitul financiar la care a recurs Cuzman consta in transferarea comisioanelor ilegale in conturile firmelor off-shore, dupa care, imediat, sumele sunt varsate in conturi personale, atat ale teroristului financiar, cat si ale celorlalte personaje implicate in afacerile coordonate de el. Printre acestea se gasesc membri ai Consiliului de Administratie si Executivului SIF Banat-Crisana, dar si o serie de politiceni, atat din randul partidelor aflate la Putere, cat si din formatiunile politice din opozitie. Pentru ca urma tranzactiilor sa se piarda, deseori banii investitorilor si comisioanele au fost plimbate astfel prin conturile a mai multor firme obscure, infiintate in tarile din paradisul fiscal. Cele mai importante tranzactii s-au efectuat prin doua firme off-shore inregistrate la Registrul Companiilor Off-Shore din Mauritius (Directory of Mauritius Off-Shore Companies) si se numesc "Balcanic International Services Ltd.", respectiv "Balcanic Trading Ltd". ZIUA publica astazi in facsimil proba uneia dintre aceste operatiuni de spalare a banilor. Acest document, dar si altele pe care le detinem vor fi puse si la dispozitia procurorilor din cadrul Parchetului National Anticoruptie, care s-au autosesizat cu privire la fraudele patronate de Ioan Cuzman. In plus, vom publica si depozitia unui fost subaltern al Sacalului. De frica presedintelui SIF Banat-Crisana, el ne-a cerut cu insistenta sa-i pastram anonimatul, iar ZIUA intelege sa-l apere de eventualele repercusiuni.
Anterior, pentru a fi siguri ca nu este o cursa intinsa de Cuzman, am facut o serie de verificari, din care a reiesit ca sursa noastra a ocupat intr-adevar o functie importanta in cadrul SIF Banat-Crisana si a avut acces la datele si informatiile pe care ni le-a prezentat.
Eliminat pentru ca a sesizat "Tunul de aluminiu"
In continuare redam stenograma inregistrarii cu acesta: "As dori sa incep fara sa-mi dezvalui identitatea, deoarece imi este frica. Am o familie de crescut, iar puterea lui Cuzman depaseste orice limita. El poate interveni, practic, oriunde, de la politie pana la mafiile banatene si poate crea neplaceri atat mie cat si familiei mele. Am fost dat afara din SIF Banat-Crisana in principal pentru un raport pe care l-am intocmit cu privire la vanzarea actiunilor CONEF. Am demonstrat ca prin vanzarea acestora (nota red. - ZIUA a dezvaluit in numarul de martea trecuta afacerea CONEF, sub titlul "Tunul de aluminiu"), actionarii Societatii de Investitie vor fi prejudiciati pe termen lung. Desi am demonstrat acest lucru, tranzactia s-a derulat, iar investitorii au pierdut sume importante, pierderi care se vor resimti in fiecare sfarsit de an, odata cu calcularea dividendelor. Este adevarat, SIF Banat-Crisana a castigat o suma importanta fata de cele investite in aceste actiuni, dar contravine tuturor regulilor practicate in investitii financiare, sa vinzi parti sociale pe care le detii cand ele aduc un profit consistent. Prin pastrarea investitiei, actionarii, ani la rand, ar fi avut de castigat mult mai mult decat diferenta de la suma de achizitie si suma de vanzare. Este foarte clar ca tranzactia a fost efectuata pentru un castig care nu va ajunge niciodata in buzunarele actionarilor. Trebuie sa precizez ca in cadrul SIF am ocupat o functie de conducere din esalonul doi.
In acest context am avut acces la foarte multe informatii legate de afacerile din Societate, cele de serviciu, dar si la cele personale ale conducerii. Prin afaceri personale inteleg cele derulate prin firmele celor din conducere - Consiliu de Admininstratie si Executiv, dar si afacerile SIF-lui de unde se primesc comisioane de ordinul sutelor de mii de dolari".
"Piramidele" din paradisurile fiscale
"In presa s-a scris despre afacerile murdare ale lui Cuzman si prietenii acestuia, dar nu s-a pomenit nici un cuvant despre modalitatea prin care ei reusesc sa intre, fara riscuri majore, in posesia comisioanelor incasate din afaceri de genul CONEF, GAZ VEST si altele. In acest sens va pot spune ca banii nu intra direct in vreun cont al lor, ci sunt plimbati printr-o serie de firme, atat in tara cat si in strainatate. Iata cum functioneaza sistemul inventat de presedintele Cuzman: dupa negocierea pretului tranzactiei si al comisionului, sumele care ii revin lui si partenerilor sai sunt transferate in mai multe conturi ale unor firme mici si dependente de cei din conducerea SIF, dupa care ajung in contul unei firme off-shore a acestora. Chiar si dupa aceasta operatiune, sumele sunt plimbate din cont in cont, iar in final ajung, conform procentajelor stabilite anterior, in conturi personale deschise la banci obscure, majoritatea functionand in tari insulare din Oceanul Pacific si Indian.
Aceste amanunte le stiu, pentru ca de multe ori am vazut cecuri si ordine de plata completate pe numele firmelor off-shore si ale unor oameni din conducerea SIF. La doua-trei saptamani dupa cate o tranzactie importanta apareau aceste documente bancare prin birourile conducerii, iar dupa alte doua trei saptamani conducerea SIF Banat-Crisana pleca pe rand in deplasari in strainatate in vacante exotice. Ei pot nega aceste lucruri, dar exista dovezi, deconturile din contabilitatea Societatii, dar si pasapoartele care au fost stampilate la frontiere. Cat privesc sumele transferate prin cecuri si ordine de plati pot sa va spun ca - din ce am vazut eu - erau unele cu valoare mai mare de 200.000 de dolari. Cele mai multe valorau cateva zeci de mii de dolari. Cuzman detine mai multe firme off-shore, unele le-am inregistrat personal, on-line, iar viramentul pentru taxele necesare infiintarii se efectua din conturi deschise la Banca Barclays Bank PLC din Port Louis (capitala Insulei Mauritius - n.r). Costul acestor inregistrari a fost in jur de 1000-1200 de dolari".
Dharmesk Naik, pionul din Mauritius
Declaratia socanta a fostului subaltern a lui Cuzman este probata de documente. Martorul faradelegilor lui Cuzman ne-a prezentat date concrete despre firmele infiintate prin "schema" pe care a descris-o mai sus. Doua dintre acestea sunt "Balcanic International Services Ltd." si "Balcanic Trading Ltd". Cuzman are si un reprezentant pentru efectuarea unor operatiuni financiare in cadrul acestor firme. Acesta se numeste Dharmesk Naik si este angajat al Registrului Companiilor Off-Shore din Mauritius (Directory of Mauritius Off-Shore Companies - DMOSC). Naik se ocupa, in schimbul unor sume de bani consistente, care se achita catre DMOSC, de corespondenta firmei, dispune tranzactii, plati, avand drept de semnatura in numele Sacalului.
(va urma)
Laszlo KALLAI 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
omul sincer   de Cosor
Cuzman   de 
Cuzman   de 
TOTUL este legal in RO.   de Legal
Par a fi operatiuni legale   de TataMare
Va pierdeti timpul aiurea. Asta e caz de scaunul electric.   de Time=Money
A r h i v a
  Demagogi    21 comentarii
  PD-PNL, o alternativa la PSD    1 comentariu
  Italia a ramas in bezna timp de sase ore    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mustapha Essaid a castigat crosul "Loteriei Nationale" (19 afisari)
 Lucian Pintilie (18 afisari)
 Roman Abramovici o sterge englezeste din Rusia (16 afisari)
 "Hotul de inimi" a ajuns Acasa (15 afisari)
 Comisioanele lui Cuzman, spalate prin Mauritius (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02277 sec.