Ziua Logo
  Nr. 2826 de luni, 29 septembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
PD-PNL, o alternativa la PSD
-- Alianta PNL-PD a fost votata cu o larga majoritate * Noua constructie politica se pregateste sa guverneze
Liberalii si democratii au parafat ieri protocolul de constituire a Aliantei Dreptate si Adevar PNL-PD, dupa ce reprezentantii celor doua partide, intruniti, separat, la nivelul forurilor supreme de conducere, si-au dat acordul asupra realizarii acestei constructii politice. Protocolul a fost insusit, in unanimitate, de membrii Consiliului National de Coordonare al PD si de o larga majoritate - cinci voturi "contra" si trei abtineri - la nivelul Congresului PNL. Documentul a devenit parte a statutelor ambelor partide, prevederile acestuia fiind obligatorii, deopotriva, pentru membrii PNL si PD. Consfintirea intelegerii s-a produs in Sala Unirii din Palatul Parlamentului, in uralele a peste o mie de liberali si democrati participanti la un miting comun. Alianta si-a propus sa castige viitoarele alegeri locale, parlamentare si prezidentiale, sa guverneze eficient Romania si sa o integreze in Uniunea Europeana.
S-a infaptuit unificarea liberala
Pentru PNL, evenimentul de ieri nu a fost a fost singular in istoria sfarsitului de saptamana. El a fost prefatat, sambata, de sarbatorirea "in familie" a incheierii unificarii liberale in cadrul unui congres de fuziune cu PNL-Campeanu, formatiune care s-a dizolvat in PNL. Daca momentul fuziunii cu partidul lui Campeanu i-a gasit pe liberali uniti in cuget si declaratii, manifestarea dedicata constituirii Aliantei a consemnat cateva critici, venite din partea celor care sustineau ca "sambata ne-am insurat, insa dumnica ne-am maritat". Dintre acestia, Crin Antonescu si Ludovic Orban au criticat realizarea aliantei cu PD, afirmand ca liberalii trebuiau sa se impuna si sa conduca alianta. "Cum a fost posibil ca in negocieri noi nici macar sa nu incercam sa valorificam cateva lucruri pentru PNL?", a intrebat, retoric, Crin Antonescu, subliniind ca liberalii au dublu in sondaje fata de PD si meritau pozitia de "vioara intai" in concertul aliantei. La randul sau, Ludovic Orban a precizat ca nu este un adversar al aliantei, insa aceasta "trebuia sa se faca in momentul cel mai favorabil, iar PNL sa o conduca". Referindu-se la Theodor Stolojan, Orban a apreciat ca acesta "trebuie sa-si faca bagajele si sa paraseasca PNL". "Cu directia Cotroceni, evident, pentru ca demonstreaza ca pune mai presus interesele romanilor decat pe cele ale membrilor PNL", a adaugat Orban. Desi au criticat decizia infratirii cu democratii, Orban si Antonescu au promis ca vor fi "soldati disciplinati", respectand decizia majoritatii.
Stolojan: Alianta corespunde intereselor romanilor
Majoritatea delegatilor a salutat alianta cu PD, subliniind necesitatea acesteia in contextul in care singuri nu ar putea castiga viitoarele alegeri. Printre acestia s-au numarat vicepresedintii Calin Popescu Tariceanu, Mona Musca si Gheorghe Flutur, unii membri ai Biroului Executiv, cum ar fi Adrian Iorgulescu, Cristian Boureanu si Eugen Nicolaescu, fostul lider al partidului, Valeriu Stoica si, bineinteles, presedintele Theodor Stolojan. "Alianta corespunde cerintelor romanilor, le da speranta ca viata lor va fi mai buna, ca poate fi invinsa minciuna, coruptia si hotia patronate de aceasta oligarhie pesedista", a subliniat Stolojan. "Trebuie sa ne purtam ca si cum am fi un singur partid politic", a completat Valeriu Stoica.
Separat la locale, impreuna la generale
La aceeasi ora, acelasi mesaj il transmitea si Traian Basescu democratilor sai. Liderul PD a amintit ca primul principiu care sta la baza aliantei este ca aceasta trebuie sa actioneze ca o structura politica unitara, fara insa ca documentul care reglementeaza functionarea ei sa influenteze in vreo forma viata interna a fiecarui partid. Cu toate acestea, in cazul guvernarii, deciziile aliantei "devin obligatorii pentru ambele partide, nu invers", a subliniat Basescu. El a aratat ca nici unul dintre documentele care stau la baza constituirii aliantei nu face "repartitii pe functii", creand astfel posibilitatea fiecarui partid sa devina in interiorul aliantei putere politica, in principal ca urmare a rezultatelor pe care fiecare formatiune le va obtine in alegerile locale. La acest scrutin partidele se vor prezenta cu liste separate, urmand ca la alegerile legislative sa fie intocmite liste comune si, de asemenea, sa existe un candidat comun la Presedintia Romaniei, stabilit pe baza analizelor sociologice, a explicat Basescu.
Consiliul de Conducere, in curs de constituire
In conferinta de presa ce a urmat mitingului comun, cei doi lideri - Stolojan si Basescu, au adus precizari suplimentare cu privire la noua constructie. Presedintele liberal a declarat ca Alianta este deschisa la colaborarea post-electorala cu alte partide, cu exceptia PSD si PRM. El a mai adaugat ca, deocamdata, este exclusa orice colaborare cu UDMR, "pentru ca aceasta formatiune face barter, troc politic cu PSD". Nici unul dintre cei doi lideri nu a precizat pentru ce functie va candida la viitoarele alegeri, amintind ca "protocolul nu rezerva functii cuiva, ci stabileste prioritati si obiective". In final, Basescu si Stolojan au anuntat ca partidele lor isi vor desemna, in urmatoarele zile, reprezentantii in Consiliul de Conducere al Aliantei. Conform intelegerii, purtatorul de cuvant va fi desemnat de partidul cu cei mai multi parlamentari, adica de PNL.
Ovidiu BANCHES 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
stati ghinisor !   de Tractorist
A r h i v a
  Demagogi    21 comentarii
  Comisioanele lui Cuzman, spalate prin Mauritius    6 comentarii
  Italia a ramas in bezna timp de sase ore    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mustapha Essaid a castigat crosul "Loteriei Nationale" (19 afisari)
 Lucian Pintilie (18 afisari)
 Roman Abramovici o sterge englezeste din Rusia (16 afisari)
 "Hotul de inimi" a ajuns Acasa (15 afisari)
 Comisioanele lui Cuzman, spalate prin Mauritius (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01030 sec.