Ziua Logo
  Nr. 2820 de luni, 22 septembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Literara
NAZUINTA SPRE UNIVERSALITATE
Nu putine sunt incercarile exegetice de amplasare a personalitatii si operei lui Dimitrie Cantemir intr-o tipologie spiritual-culturala. Putem vorbi de un Cantemir apartinand spatiului oriental de cultura? Daca avem in vedere preocuparile sale de turcologie si orientalistica, ori Istoria cresterii si descresterii Portii Otomane, atunci ar trebui sa raspundem afirmativ. Poate fi amplasat Cantemir in spatiul occidental de cultura? Indubitabil, corespondenta cu Leibniz, redactarea in latina a lucrarii Descrierea Moldovei, alegerea ca membru al Academiei din Berlin, elementele renascentiste, iluministe si chiar baroce prezente in opera intemeind un astfel de punct de vedere.
Apartine Cantemir spatiului bizantin de cultura, dominat de grecitate si ortodoxie? Raspunsul, de asemenea, este afirmativ.
Putem vorbi despre un Cantemir apartinand culturii romane? Intrebarea este, in mod evident, retorica. Putem vorbi de orginalitate in creatia filosofica si logica a lui Dimitrie Cantemir sau este doar un comentator al textelor clasice? In ce masura gandirea lui Cantemir satisface exigentele actuale ale gandirii filosofice? Simplu exprimat: De ce are astazi nevoie gandirea filosofica de Cantemir? Si, mai ales, care sunt beneficiile intelectuale pe care publicul cultivat le-ar putea dobandi din lectura lucrarilor filosofice cantemiriene? Sunt intrebari la care va incerca sa raspunda academicianul Alexandru Surdu, seful Sectiei de Filosofie, Teologie, Psihologie si Pedagogie a Academiei Romane, in emisiunea "Planeta Radio � Izvoare de filosofie" realizata de Constantin Aslam. La 330 de ani de la nasterea si a 280 de ani de la moartea lui Dimitrie Cantemir, RADIO ROMANIA CULTURAL va invita sa urmariti aceasta emisiune sambata, 27 septembrie, de la ora 17:00.
A r h i v a
  Alex. Stefanescu si balta literara sau despre cum ar trebui sa ne bucuram cu totii de frumusetea literaturii    
  MARIAN ILEA    
  Pe ce lume traim?    
  Ion MURGEANU    
  Ziua Literara va recomanda    
  LAVINIA MOTOC    
  Frigul din inima cuvintelor    
  Rafinata salbaticie a lui Leo Butnaru    
  Grisa Gherghei    
  Niculina OPREA    
  Fragmente in premiera din volumul "Bricabrac",in curs de aparitie    
 Top afisari / comentarii 
 Ion MURGEANU (50 afisari)
 Petre Roman se intoarce (27 afisari)
 Cuzman a pus botnita Parchetului si Politiei (24 afisari)
 Gorila alba va muri de cancer (22 afisari)
 Fragmente in premiera din volumul "Bricabrac",in curs de aparitie (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00727 sec.