Ziua Logo
  Nr. 2814 de luni, 15 septembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
CUZMAN-SACALUL
-- "Mohicanii" lui Cuzman
IOAN CUZMAN are diploma de doctor in economie, este lector la Universitatea de Vest "Vasile Goldis", fiind respectat de aradeni si extrem de temut in lumea finantelor pentru simplul fapt ca ocupa scaunul de presedinte al SIF Banat-Crisana de peste sase ani;
IOAN CUZMAN este de fapt CUZMAN-SACALUL, nici mai mult nici mai putin decat un terorist financiar.
CUZMAN-SACALUL este economistul care a pus la cale o escrocherie fabuloasa. Noua milioane de romani au fost injunghiati pe la spate, inselati, deposedati de bruma de bani pe care statul le-a oferit-o la "marea cuponiada".
CUZMAN-SACALUL a avut sase ani la dispozitie sa delapideze 10 mii de miliarde de lei. Politicieni de toate culorile, afaceristi de toate etniile, escroci din toate paturile, ofiteri si procurori au beneficiat de ingineriile financiare desfasurate sub umbrela SIF Banat-Crisana;
CUZMAN-SACALUL a manipulat de la noua milioane de romani, in 2190 de zile, in medie, aproximativ 4,5 miliarde de lei zi de zi;
CUZMAN-SACALUL se crede infailibil. Cand este la ananghie - cumpara, cand e pe val - vinde: informatii, oameni etc;
CUZMAN-SACALUL a transformat SIF Banat-Crisana intr-un veritabil stat in stat, al carui presedinte este pe viata. Folosindu-se de legislatia in vigoare, el a construit o societate pe actiuni unde banii celor noua milioane de investitori sunt folositi dupa bunul plac;
CUZMAN-SACALUL nu poate fi, practic, destituit din functia de presedinte al SIF Banat-Crisana. Conform statutului societatii pe actiuni, ar trebui ca cel putin 4,6 milioane de actionari sa se reuneasca si sa decida "decapitarea" teroristului financiar, lucru aproape imposibil de realizat. Ca si ceilalti presedinti de SIF-uri, el este "nemuritor".
CUZMAN-SACALUL a fost anchetat de redactorii ziarului nostru. Pentru a respecta legislatia romaneasca i-am adresat 117 intrebari. In scris. A fost de acord sa ne raspunda, punct cu punct, la toate solicitarile redactiei. Au trecut exact 38 de zile de la data cand i-am inmanat opisul cu cele 117 intrebari. Nu ne-a oferit nici un raspuns pana astazi, 15 septembrie 2003;
CUZMAN-SACALUL, dupa ce a citit anuntul din ziarul de sambata, ne-a trimis un comunicat prin care ne informeaza ca ne va raspunde la intrebari si ca ne va da in judecata;
CUZMAN-SACALUL este membru fondator al FSN Arad. Intr-un stil inconfundabil, machiavelic, el a infiltrat in PUR cativa lideri locali cu afinitati pesediste. Cand gluma s-a ingrosat, a ordonat "repatrierea" intrusilor la PSD. Totusi, pentru a sti tot ce misca in PUR, a lasat cativa spioni la sanul "umanistilor";
CUZMAN-SACALUL este un produs tipic al economiei coordonate de politicieni, este dictator pe banii altora, un tupeist care striga "hotii" atunci cand este controlat de functionarii statului;
CUZMAN-SACALUL a creat o piramida financiara de tip BANCOREX, o pusculita alimentata de noua milioane de romani din care se infrupta numai cei care joaca dupa cum canta el;
CUZMAN-SACALUL va fi incepand de astazi personajul principal al dezvaluirilor ZIUA legate de escrocarea a milioane de cetateni cu nu mai putin de zece mii de miliarde de lei. Va fi un serial foarte bine documentat, o ancheta realizata in trei luni de cercetari si investigatii asidue.
Lector la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad, Cuzman este din 1997 presedinte-director general al Societatii Financiare de Investitii Banat-Crisana si, din 2002, presedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv. Investigatiile ample ale reporterilor ZIUA vor fi prezentate pe parcursul unui serial la capatul caruia se va putea schita in linii clare samburele ilicit al activitatii lui Ioan Cuzman, un presedinte de Societate de Investitii Financiare care, din prima zi a mandatului si pana astazi, nu s-a supus nici unei verificari din partea organelor statului. Singura data cand autoritatile au pasit pe teritoriul SIF-ului lui Cuzman, creat ca un veritabil "imperiu financiar autonom", Parlamentul a intervenit complice, agresiv si a stopat ofensiva Curtii de Conturi. Presedintele acesteia, Dan Drosu Saguna, care a avertizat cu privire la instaurarea dictaturii financiare a lui Cuzman in judetele de la granita de vest a tarii, a fost silit sa-si retraga inspectorii din "ghena" de documente ale SIF Banat Crisana, fiind strivit de jocuri de interese mafiote.
Ioan Cuzman nu este numai un economist abil, care stie sa speculeze pe spinarea actionarilor SIF. Este infinit mai feroce, un veritabil "sacal al banului". In spatele sau s-a construit o adevarata fortareata protectoare, impenetrabila. Marturie este o replica acida pe care a trimis-o premierului Adrian Nastase, in urma cu doi ani, cand acesta a ordonat Corpului de control al Cabinetului sau sa arunce o privire in "bucataria" SIF. Cuzman l-a pus cu botul pe labe pe primul ministru, reprosandu-i impertinent in presa o situatie ireala, potrivit careia ordinul sau ar fi de fapt masura unei vendete izvorate din afacerea "Banca Agricola". Adrian Nastase n-a vrut insa sa paseasca in capcana pe care i-a intins-o Cuzman. Drept urmare, Corpul de control n-a mai intocmit nici un raport. Istoria s-a repetat de fiecare data cand Cuzman a fost "calcat pe coada". Si presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu-Saguna, a fost acuzat ca ar vrea sa se infrupte din banii unei societati de investitii private. Insa, despre lovitura miseleasca, sub centura, aplicata Curtii de Conturi, o institutie cu reputatie a statului, vom face referiri in numerele urmatoare. Vom arata asadar sub aripa cui doarme Cuzman linistit. Cu siguranta, aceasta dezvaluire va soca. Insa, toate la timpul lor.
Astazi, vom dezvalui caracatita societatilor pe care Ioan Cuzman si acolitii sai le-au fondat pentru a se hrani din portofoliile SIF si ale unei banci puternice: West Bank.
La aceasta ora, Cuzman este implicat direct in cinci societati: AVIA FLORIA HOLDING SA, ROMANIA COMBI SA, ROMANIA INVEST GROUP SA, WEST LEASING SA si WEST TRADE CENTER SA. Acestea sunt baza piramidei, prin care el a "dosit" sume fabuloase. Vom diseca insa una cate una aceste societati, asemenea unor felii de portocale, pentru a patrunde in miezul mega-escrocheriei. Vom privi pentru inceput inspre AVIA FLORIA si ROMANIA COMBI, intrucat ele au prioritate in timp.
Prima dintre cele doua societati a fost si piatra de temelie a imperiului financiar patronat astazi de Ioan Cuzman. Infiintata in 1991, la Arad, societatea are un capital colosal pentru acea vreme, respectiv 1.849.900.000 de lei. Cursul mediu al acelui an a fost de aproximativ 300 lei/1 dolar, ceea ce indica asadar un capital subscris de peste 5 milioane de dolari. De unde proveneau acesti bani, o avere asadar uriasa pentru anul '91, cand "democratia" post-decembrista avea inca dinti de lapte? Sa fi fost banii rezultatul activitatilor de contrabanda de la granita de vest de pana-n '89, activitati controlate pana la ultimul detaliu de Securitate? Nimeni nu poate sti cu exactitate, pentru ca urmele s-au sters intre timp.
In AVIA FLORIA, Cuzman s-a asociat cu mai multi "piloni" pe care se sprijina si in prezent si cu care a incheiat un "legamant de fidelitate": Zoltan Hosszu, Cornel Pirtea, Arpad Demeter, Ioan Mos ori Ioan Moldovan. Dar cine sunt acestia?
Fost senator in doua legislaturi, 1990-1992 si 1992-1996, Zoltan Hosszu este actualmente membru in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana. In paralel, Hosszu este avocat titular in cadrul Baroului Arad si consilier judetean, secretar al Comisiei Juridice a C.J. Arad.
Cornel Pirtea este fondator al West Bank, fost presedinte al Bancii Nationale Romane - sucursala Arad, confident al lui Ioan Cuzman, cu care este asociat si in alte "cardasii", legat de care vom reveni intr-un capitol separat.
Arpad Demeter, actualmente director al departamentului juridic din SIF, figureaza alaturi de Ioan Cuzman si in alte operatiuni.
Ioan Mos este si el consilier judetean in Arad. Din 1997, inginerul Mos indeplineste calitatea de membru in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana, fiind reales in 2001.
Director tehnic la AVIA, Moldovan n-a jucat decat un rol secundar. Pentru ca a fost credincios intereselor lui Cuzman, acesta l-a rasplatit cu o functie de cenzor la "Gaz Vest" (societate preluata din august 2002 de catre Cuzman, in numele SIF), precum si in alte firme.
AVIA FLORIA HOLDING a fost pana in 1996 societatea pe care Cuzman, Pirtea si ceilalti si-au "format mana".
Expansiunea imperiului financiar pana la "granitele" de astazi a fost urmare a fondarii de catre Cornel Pirtea a West Bank, dar, in special, urmare a ascensiunii lui Cuzman in functia de presedinte-director general al SIF Banat-Crisana. Aceasta societate era mostenitoarea Fondului Proprietatii Private I Banat-Crisana, iar Cuzman a controlat-o inca de la inceput, beneficiind de persoane fidele, amplasate strategic in functii de conducere, asemenea unor pioni pe tabla de sah.
Acum insa revenim la ROMANIA COMBI SA.
Ea a luat fiinta in 1996 avand obiect de activitate transporturi rutiere de marfuri si comisionare vamala si un capital social subscris de 42,5 miliarde de lei, adica 12,8 milioane de dolari, tinand seama ca in anul respectiv cursul mediu leu/dolar a fost 3300/1.
In jurul vechii garzi a lui Cuzman, Hosszu-Mos, au aparut si alti asociati: Pavel Aron, Ioan Lucian Mitariu sau Aurelia Grigore.
In ce-i priveste pe acestia din urma, se impun anumite precizari. Fost prim-secretar de partid sub regimul comunist, Aron Pavel a primit si puteri depline in admistrarea noii societati. La fel si Aurelia Gabriela Grigore. Aceasta lucra impreuna cu Ioan Cuzman inca din 1992. In 1995, cand a FPP s-a reformat si Cuzman si-a putut titulariza ortacii, ea a fost promovata pe postul de Director Finantare, pe care il detine si in prezent la SIF Banat-Crisana. In virtutea acestui statut, Grigore coordoneaza activitatea de administrare a plasamentelor monetare si de "asezonare" a acestora in raport de interesele Consiliului de Administratie. Specializata in management competitiv si financiar, ea a facut parte si din administratia West Bank, ceea ce arata ca Ioan Cuzman a avut deplina incredere in ea. Poate si de aceea, se vorbeste pe la colturi despre o relatie mult mai acentuata intre ei, aspect la care vom face referiri in numerele viitoare.
Pana atunci insa este de punctat rolul lui Ioan Lucian Mitariu. Acesta este actualmente in SIF director gestiune de portofoliu. Inginer la baza, Mitariu este absolvent al Facultatii de Drept. In plus, este specialist in management CODECS Open University, este evaluator ANEVAR pe sectiunea Intreprinderi si a obtinut o bursa la Institutul WIFI din Viena, cumul de titluri care-l recomanda ca un adevarat "mercenar". Si el lucreaza in echipa lui Cuzman din 1992. In 1994, a fost avansat in functia de Sef serviciu, pentru ca din 1995 sa devina Director gestiune de portofoliu. Mitariu gestioneaza asadar portofoliul de actiuni al SIF Banat-Crisana.
O prima inginerie marca "Cuzman"
Aspectul esential in ce priveste ROMANIA COMBI SA este ca SIF a fost inclus in societate ca asociat-persoana juridica cu 94% din actiuni. Cu alte cuvinte, Cuzman pusese bazele unei societatii folosindu-se de fondurile actionarilor de la SIF care-l mandatasera sa-i reprezinte cu loialitate. Daca afacerea functiona, atunci el avea parte de o "halca" din profit. Daca nu, n-avea nimic de pierdut, principalii pagubiti fiind actionarii SIF.
(Va urma)
Adrian ARTENE Dan COSTE 
 Afisari: 154  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
pt San Blass   de IonIon
articol - balon cu aer!   de calmdown
Cuzman Sacalul   de nemuritor
cuzman si restul baronilor SIF   de si totusi...
Felicitari Capcaunului   de Curiosul
Cursurile de araba se tine pe Bv. Anishoara Pauker nr 15 colt   de IonIon
un lucru e clar   de capcaunu
Pina acum numai 15 mesaje ? De ce nu luati lectii   de IonIon
Din articol imi lipseste "ce a facut ?"   de IonIon
si asta nu e totul!   de 'om de bine'
INTREBARE PENTRU ZIUA   de 
Go Planet!   de Deratizarea
E usor a scrie kaka   de Aladin
Nu vad care e problema   de Haraba Bura
s-o fi certat cuzman cu patriciu?.............   de adaniel
Ceva mi-a sarit in ochi in articolul dvs.   de Atamild
A r h i v a
  Subiectul "SIF" la adresa: "investigatii-ziua@hotmail.com"    
  Iata ce veti putea citi in episodul viitor    
  Shabak-ul ar vrea sa-l ucida pe Arafat    46 comentarii
  Reglare de conturi in stil mafiot la Constanta    
 Top afisari / comentarii 
 Au invadat "Pitici si tatici" la Prima (193 afisari)
 Coborarea din turnul de fildes (156 afisari)
 CUZMAN-SACALUL (154 afisari)
 Complexul aristocratiei (114 afisari)
 Reglare de conturi in stil mafiot la Constanta (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01618 sec.