Ziua Logo
  Nr. 2796 de luni, 25 august 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Corespondenta din Italia, de la Claudia STANILA
Relatiile italo-germane "au fost intotdeauna excelente"
Berlusconi si Schröder, in orasul indragostitilor
Intalnirea premierului italian, Silvio Berlusconi, cu omologul sau german, Gerhard Schröder, desfasurata, sambata, la sediul prefecturii Verona, a reusit sa capteze interesul opiniei publice, presei si analistilor politici, desi a avut loc la finele unei saptamani marcate, la nivel international, de evenimente extrem de grave. Subiectele discutate au vizat relatiile bilaterale, probleme europene, indeosebi cea a viitoarei Constitutii europene, si probleme internationale de interes actual, precum situatia din Afganistan, din Irak si din Orientul Mijlociu. In conferinta de presa comuna sustinuta dupa intrevederea de aproximativ o ora, seful cancelariei berlineze a calificat intalnirea drept "foarte amicala". Gerhard Schröder a tinut sa mentioneze relatiile foarte bune ale Germaniei cu "minunata" Italie, in domeniile economiei, stiintei, culturii comunicarii interumane. La randul sau, amfitrionul, Silvio Berlusconi, a declarat: "Nu se poate vorbi despre o ameliorare a relatiilor dintre cele doua tari pentru nu a existat niciodata o deteriorare a lor; relatiile dintre tarile noastre au fost intotdeauna excelente".
Declaratiile celor doi au fost insotite de zambete joviale, iar traditionala strangere oficiala de mana s-a prelungit putin peste uzante, pentru a fi mai convingatoare.
Se stie ca, in ultima perioada, relatiile italo-germane au fost supuse unor mici incercari. La preluarea presedintiei rotative a UE, Silvio Berlusconi l-a comparat pe europarlamentarul social-democrat german Martin Schulz, cu un "kapo" dintr-un lagar nazist. La scurt timp, un responsabil guvernamental italian a formulat aprecieri mai mult decat caustice la adresa turistilor germani. In replica, Schröder a anuntat ca renunta la proiectul de a-si petrece vacanta in Italia.
Cu o seara inaintea intalnirii cu Berlusconi, Schroder asistase la spectacolul cu opera Carmen de Bizet, la arena din Verona, in compania presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, cel care l-a invitat pe cancelarul german in Italia. Desi Berlusconi nu a facut parte din public (dupa cum a explicat ulterior, pentru a nu creea ocazia unor eventuale manifestatii "antidemocratice"), iar manifestarea a avut un caracter absolut privat, in deschiderea spectacolului, orchestra a intonat imnurile celor doua tari.
A r h i v a
  PD ar putea cere suspendarea lui Iliescu    13 comentarii
  Sesiune parlamentara extraordinara    1 comentariu
  Alianta Civica picheteaza Senatul    1 comentariu
  Nastase a vanat legal in Ungaria    1 comentariu
  Actiunea Populara vrea un pol crestin-democrat    2 comentarii
  Iliescu a primit cadou o motocicleta    1 comentariu
  Schimbarile de prefecti vor continua    1 comentariu
  Defrisarile ar putea fi interzise trei ani    
  Arafat si Sharon vor sa se lichideze reciproc    34 comentarii
  Sharon amenintat cu moartea    
  Drumul spre justitie in Irak    
  Se reia procesul Milosevici    
  Franta se concentreaza asupra politicii externe a UE    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 DANIELA CRaSNARU (205 afisari)
 diligenta cu luneta (60 afisari)
 Revista Cercului Literar (58 afisari)
 Dezlegarea de pacate prin Connex (34 afisari)
 Scandal intre tiganii camatari din Sibiu (33 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01051 sec.