Ziua Logo
  Nr. 2796 de luni, 25 august 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Explozia de la sediul ONU ii viza pe spionii americani de la hotelul Canal
"Armata lui Mahomed" revendica atentatul de la sediul ONU
-- Teroristii, imbracati in uniformele "Fedayinilor lui Saddam" si difuzati de un post libanez de televiziune, au amenintat armata SUA cu "o lectie de neuitat" * Ramiro Lopes da Silva este succesorul lui Sergio Vieira de Mello * Trei militari britanici au fost ucisi intr-o ambuscada langa Basra
Secretarul general al Natiunilor Unite, Kofi Annan a anuntat, vineri, in Consiliul de Securitate, intentia sa de a-l confirma pe Ramiro Lopes da Silva pentru a asigura, cu titlu interimar, functiile lui Sergio Vieira de Mello, ucis in atentatul comis, martea trecuta, la sediul ONU din Bagdad. Este vorba doar despre o formalitate. Lopes da Silva, care era numarul doi al ONU in Irak, asigura de fapt functiile de reprezentant special al lui Koffi Annan, dupa decesul lui Vieira de Mello. Numirea lui Lopes da Silva, anuntata intr-o scrisoare a dlui Annan facuta publica vineri, trebuie confirmata de Consiliul de Securitate.
Annan la priveghiul lui de Mello
O ceremonie pentru repatrierea ramasitelor pamantesti ale lui Sergio Vieira de Mello, s-a desfasurat, vineri, pe aeroportul din Bagdad. La cererea familiei, trupul demnitarului brazilian a fost transportat in Franta, pentru a fi inhumat la Thonon-les-Bains, in apropierea frontierei elvetiene. In drumul spre Franta, cosciugul a poposit in Brazilia, la Rio de Janeiro. Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a participat, alaturi de presedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, la priveghiul diplomatului ucis.
O inregistrare video in care un grup clandestin irakian, autointitulat "Armata lui Mahomed", revendica atentatul comis, martea trecuta, la sediul ONU din Bagdad, a fost prezentata, sambata, de postul libanez de televiziune LBCI. Autorii mesajului video, cu o durata de 10 minute, au lasat sa se inteleaga ca atacul a fost dirijat, in special, impotriva agentilor serviciilor secrete americane, prezenti la hotelul Canal, unde se afla birourile Natiunilor Unite, din capitala irakiana. Inregistrarea prezinta sapte barbati cu cagule, purtand uniformele "Fedayinilor lui Saddam" (o forta paramilitara a regimului irakian), inarmati cu lansatoare de rachete de tipul RPG. Doi dintre acestia rostesc mesajul revendicativ, amenintand fortele americane cu "o lectie de neuitat", daca nu vor parasi Irakul. In final, personajele mascate aduc un omagiu liderului miscarii islamiste palestiniene Hamas, Ismail Abou Shanab, ucis joi intr-un raid israelian, in Fasia Gaza, si se angajeaza sa cucereasca si sa redea Ierusalimul musulmanilor.
Gruparea "Armata lui Mahomed" a fost mentionata, pentru prima oara, pe data de 9 august, cand activisti afirmand ca fac parte din diferite miscari islamiste irakiene au declarat razboiul sfant impotriva "fortelor de ocupatie americano-britanice". Vinerea trecuta, atentatul de la sediul ONU din Bagdad mai fusese revendicat, prin intermediul televiziunii Al-Arabiya, si de o alta grupare, necunoscuta pana in prezent, "Avangarda celei de-a doua armate a lui Mahomed".
Seful "armatei Ierusalimului" arestat
Fortele americane l-au arestat, ieri, in zori, la Hit (175 de kilometri vest de Bagdad), pe Sobhi Kamal Erzeyek, general in fosta armata irakiana. Erzeyek era si sef al "armatei Ierusalimului", creata de Saddam Hussein, la izbucnirea celei de-a doua Intifade palestiniene.
Trei militari britanici au fost ucisi si un altul, grav ranit, intr-o ambuscada organizata de agresori inarmati, sambata dimineata, la Basra, in sudul Irakului. Agresorii se aflau la bordul unui automobil Toyota, de culoare alba.
In urma unor perchezitii care au permis confiscarea a importante cantitati de arme si munitii, politia irakiana a arestat, sambata, la Bagdad, 10 persoane, intre care si doi fosti agenti ai serviciilor secrete ale lui Saddam Hussein. Generalul Ibrahim, care supervizeaza noua politie creata de coalitia anglo-americana, a precizat ca a fost vorba despre o operatiune condusa doar de politia irakiana, fara sprijin american.
Surse guvernamentale londoneze au confirmat, sambata, evacuarea Ambasadei britanice la Bagdad, inca de miercurea trecuta, la o zi dupa atentatul de la sediul ONU. Nu s-a precizat pentru cand ar fi prevazuta intoarcerea la posturi a diplomatilor britanici
Americanii recruteaza fosti spioni
Trupele straine detasate in Irak au initiat o campanie discreta de recrutare si pregatire a spionilor irakieni pentru a-i ajuta la identificarea gruparilor de rezistenta care ataca fortele americane, relateaza, in numarul de ieri, ziarul The Washington Post. Se pare ca sunt vizati, in special, fosti agenti ai Mukhabarat, temutele servicii irakiene de informatii. Decizia de a recruta agenti care au facut candva parte din serviciile secrete ale lui Saddam Hussein demonstreaza ca oficialii americani recunosc din ce in ce mai mult ca, fara sprijin, fortele americane nu pot preveni atacuri de genul celui comis saptamana trecuta, comenteaza Washington Post, citat de Rompres.
Eforturi pentru identificarea cadavrelor
In timp ce Statele Unite incearca sa identifice motivele atentatului de saptamana trecuta, pe strazile Bagdadului nimeni nu se mira: toti stiu ca Saddam Hussein i-a invatat pe irakieni ca Natiunile Unite sunt vinovate de saracia si nenorocirile lor, comenteaza agentia spaniola de presa EFE, receptionata de Rompres.
Teoria urii fata de ONU, ca motivatie principala a atentatului, pare sa se concretizeze in doua piste, pana acum neconfirmate.
Potrivit SUA, membri ai garzii de securitate, care lucrau la sediul ONU din Bagdad, sunt implicati in atacul criminal, prin aceea ca ar fi permis patrunderea camionului incarcat cu explozibli si i-ar fi informat pe teroristi ca seful misiunii ONU la Bagdad, Vieira de Mello, se va afla, in acea zi si la acea ora, in biroul sau.
In plus, reminiscentele metalice par sa confirme ca materialul folosit provenea din arsenalele fostei armate a lui Saddam Hussein. Trebuie luat insa in calcul si faptul ca cele mai multe dintre depozitele de armament au fost jefuite in timpul si imediat dupa inlaturarea regimului Hussein. In prezent, in intreg Irakul, atat armamentul greu, cat si cel de calibru usor, pot fi procurate, fara dificultate, pe piata neagra.
Reprezentanti ai Natiunilor Unite continuau, ieri, eforturile pentru identificarea trupurilor celor ucisi in atentatul sinucigas cu camion-capcana. Rudele victimelor au fost solicitate sa puna la dispozitia expertilor fise dentare si radiografii, descrierile persoanelor disparute nefiind suficiente pentru identificare. De asemenea, se lucreaza la prelevarea probelor de ADN de la trupurile neidentificate pentru a le compara cu cele puse la dispozitie de rude. Din cele 24 de persoane care si-au pierdut viata in atentatul de martea trecuta, pana ieri fusesera identificate numai 12. Nu este exclusa nici posibilitatea descoperirii unui numar mai mare de cadavre printre mormanele de moloz.
Ileana CORNEA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
arabii   de tractorist
A r h i v a
  Romania in criza energetica    11 comentarii
  Al-Queda pregateste lovituri in Marea Britanie    4 comentarii
  WWF cere Comisiei Europene stoparea canalului ucrainean    1 comentariu
  Bezna la Helsinki    
  Bush a declarat New York-ul in stare de urgenta    
  Guvernul francez nu crede c-au murit 10.000 de oameni    
  Probleme de navigatie    
  Incendii si furtuni peste Ocean    1 comentariu
  Romanii, laudati de comandantii italieni din Irak    
 Top afisari / comentarii 
 DANIELA CRaSNARU (205 afisari)
 diligenta cu luneta (60 afisari)
 Revista Cercului Literar (58 afisari)
 Dezlegarea de pacate prin Connex (34 afisari)
 Scandal intre tiganii camatari din Sibiu (33 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00934 sec.