Ziua Logo
  Nr. 2772 de luni, 28 iulie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
ZIUA publica un interviu-document cu presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania
Radiografia lui Ticu Dumitrescu
-- PNTCD nu este un partid de conjuctura
Vicepresedintele PNTCD marturiseste cum a gasit clasa politica romaneasca la aproape cinci ani de la despartirea de ea * Ticu Dumitrescu pune degetul pe rana in cazul "Miron Cozma" si-l condamna pe Iliescu pentru ca s-a dat in stamba in cazul gratierii * In urma unui periplu de trei luni prin tara, unde a luat pulsul filialelor PNTCD, dar si al celorlalte partide, Constantin Ticu Dumitrescu vorbeste despre "traseistii" politici, despre manechinele PSD si despre "priboii" de la guvernareVicepresedintele PNTCD Constantin Ticu Dumitrescu a acceptat sa discute cu ZIUA despre viata politica romaneasca asa cum se prezinta, la aproape cinci ani, de cand fostul senator s-a detasat de ea din pricina masacrarii Legii deconspirarii Securitatii. Revenit in PNTCD ca vicepresedinte, Ticu Dumitrescu s-a aflat in ultimele trei luni intr-un "maraton" pe la filialele partidului, de unde a luat pulsul atat al organizatiilor PNTCD, cat si al celorlalte partide. Liderul taranist vorbeste despre "traseistii" politici, pragmatismul feroce al acestora, "priboii" de la guvernare si despre parada PSD-ista. De altminteri, Ticu Dumitrescu considera ca s-au grabit cei care au cantat prohodul PNTCD, un partid despre care simte ca regenereaza, intrucat "nu este unul de conjunctura, ci vine din istoria indepartata a Romaniei". N-a scapat discutiei nici subiectul "Miron Cozma", Ticu Dumitrescu fiind de parere ca seful statului, Ion Iliescu, a oferit o reprezentatie grotesca prin declaratia "premeditat-spontana". Presedintele reales al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR) a aratat in acest sens ca un curent deosebit de negativ ar putea sa urmeze gratierii lui Cozma, care nu este un detinut politic, cum s-a autointitulat, ci un infractor de drept comun. (Adrian ARTENE)
ZIUA: Cu ce ochi priviti declaratia presedintelui Ion Iliescu referitoare la Miron Cozma?
C.T.D.: Cred ca darile in stamba ale domnului Iliescu n-ar trebui sa mai mire pe nimeni, pentru ca ele vin dintr-o structura mentala si politica care-l defineste. Oricum, un presedinte de tara ar trebui sa fie foarte circumspect atunci cand se refera la actul de justitie, chiar daca de data aceasta totul a fost bine regizat. A mai avut o rabufnire acum cativa ani, care gasind ecou la un procuror general de aceeasi talie politica a declansat acele recursuri in anulare, de pe urma carora tara trage si acum la Strasbourg.
In ceea ce priveste mineriadele si bineinteles cazul "Miron Cozma", chiar in aceasta saptamana Comitetul de Conducere al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania a dezbatut problema respectiva. Noi n-avem voie sa uitam ca acele mineriade au provocat in special bucurestenilor rani inca nevindecate, iar pe plan extern au adus prejudicii ireparabile imaginii Romaniei. Eliberarea infractorului de drept comun Miron Cozma trebuie privita insa dincolo de sentinta judecatoreasca. Fiindca in afara barbariilor care au adus si imaginii minerilor un imens deserviciu, periculozitatea lui Cozma a fost scoasa in special in evidenta la Targu-Jiu, la Costesti, etc., cand existenta statului roman a fost mai amenintata ca niciodata dupa Revolutie. Oare acei cativa ani de detentie in conditii de lux si ultraprivilegii l-au facut pe Miron Cozma sa-si regrete faptele, pentru ca o data iesit afara sa nu se puna la dispozitia celor care-l asteptau cu sufletul la gura in 1999, la Bucuresti? Sau poate a nu-stiu-caror forte oculte?
Aceasta-i intrebarea pe care presedintele Ion Iliescu trebuia sa si-o puna inainte de a-si da cu parerea si la care i-as cere acum sa raspunda public. Si ar mai fi una: Oare atunci cand a afirmat ca Miron Cozma nu este singurul vinovat sa-si fi reamintit domnul Ion Iliescu de rolul pe care l-a avut in chemarea si organizarea celor patru mineriade?
ZIUA: V-am ruga sa ne vorbiti, acum, despre cum gasiti clasa politica la cinci ani de cand v-ati despartit de ea? Puteti face o radiografie?
C.T.D.: Interesant, dar si dificil de raspuns la intrebarea dumneavoastra. Pentru oameni ca mine exista anumite greutati in a intelege si explica unele dintre situatiile actuale. Pentru ca eu am intrat in viata politica ca tanar idealist, care intelegea sa se daruie luptei pentru apararea valorilor democratiei, sub steagul unui partid care venea din istoria tarii.
ZIUA: Si ce constatati astazi?
C.T.D.: Desi sufleteste nu m-am desprins niciodata de PNTCD, totusi dupa o lipsa de contacte de aproape cinci ani, era nevoie sa merg in tara si sa ma intalnesc printre altele si cu organizatiile partidului. De aceea, timp de trei luni de zile, am strabatut tara cum s-ar spune in lung si in lat (Timisoara, Constanta, Suceava, Pitesti, Galati, Baia Mare, Tr. Severin, Zalau, Buzau, Cluj-Napoca, Slobozia, Sighet, Targu-Mures, Brasov, Botosani, s.a.m.d.). Ce am constatat? Daca ma refer la PNTCD, pot sa afirm - in pofida sondajelor - ca acest partid, prin filialele sale, activeaza si are capacitatea de a se regenera. Pentru ca PNTCD nu este un partid de conjunctura si are oameni care nu gandesc prezenta si activitatea lor in functie de sondaje sau nu-stiu-ce rezultate electorale.
Asta nu inseamna ca n-am avut, fata de mentalitatea mea, si deziluzii, intalnind oameni stapaniti de un pragmatism feroce. Pentru ei, care nu stiu ce-i un ideal, nu conteaza valoarea morala sau doctrina partidelor, ci numai ce sanse are acel partid de a ajunge in Parlament si mai ales la Guvernare. Asa se face ca, spre exemplu, in scurta noastra perioada de viata politica post-revolutionara, sa intalnesti acesti "traseisti", care au trecut pana acum prin doua, trei, patru sau chiar cinci partide.
ZIUA: Ca o prima concluzie?
C.T.D.: Traim o perioada cand lucrurile incep sa se clarifice. Adevaruri alta data contestate sau bine camuflate nu se mai ascund. Spre exemplu, PSD nu se mai sfieste sa defileze la brat cu oamenii lui Verdet sau Vadim, pentru ca in ceea ce priveste priboii a facut-o intotdeauna pe fata. Asa cum o face cu toti baronii sai, al caror prizonier ramane.
Si in PNTCD, cei care n-au avut nimic comun cu acest partid, au "negociat" si au trecut fie la PD, fie la alte partide, care au oferit mai mult. Beneficiind insa de o mediatizare nejustificata. Si poate, cine stie, vor mai fi si unii care vor trece la PSD? Depinde de oferta! Eu cred insa in destinul PNTCD-ului si in rolul acestui vechi partid crestin democrat in aducerea Romaniei in Europa, ceea ce ma determina sa cred ca ar fi normal ca partidele care vorbesc despre crestin-democratie sa vina pana la urma in jurul PNTCD-ului.
Condamnare penala pentru generalul Plesita
ZIUA: Domnule presedinte ce s-a intamplat cu procesul de insulta si calomnie intentat de dumneavoastra generalului Plesita?
C.T.D.: Ca si in procesul cu Vadim Tudor, asa cum era si normal am castigat. Diferenta o constituie numai suma data drept condamnare penala. Sentinta in cazul "Plesita" suna astfel: "Condamna pe inculpat la 20 de milioane de lei amenda penala si il obliga (nota red. - pe gen. Plesita) la plata catre partea vatamata a 15 milioane de lei daune morale". Vreau sa precizez insa ca nu ma bucura castigarea acestor procese dupa 3-5 ani de tergiversari, daca cei vinovati nu vor invata sa nu se mai foloseasca in viata politica de calomnie si insulta. Sau de alte metode. Pentru ca asa cum se stie dupa initierea legii deconspirarii Securitatii eu am devenit tinta unor actiuni organizate, amenintari cu moartea, accidente, etc. Si asa cum s-a dovedit in cazurile in care am actionat in Justitie, a unui lant de calomnii si insulte.
ZIUA: Fiindca ati vorbit anterior despre AFDPR, ce ne puteti spune despre recentul Congres de la Poiana Brasov?
C.T.D.: Cetatenii Brasovului ne-au primit ca adevarate gazde, iar autoritatile judetului si municipiului ne-au tratat drept cetateni de onoare. Si asta ne-a impresionat profund. Cat priveste Congresul in sine, el a fost din toate punctele de vedere (al prezentei: 42 de filiale, al atmosferei de fratietate, s.a.m.d.) cu adevarat exceptional si e o dovada de solidaritate rar intalnita altundeva.
Ca presedinte reales, va trebui, asa cum s-a hotarat in Congres, sa urmaresc sprijinirea din punct de vedere politic a partidului care ne reprezinta cel mai mult.
In ceea ce priveste reparatiile modeste acordate prin D.L. 118/1990, intrucat a devenit o practica (inca de 4-5 ani) ca aceasta lege ordinara sa fie nerespectata sau modificata arbitrar prin tot felul de Ordonante, Decizii, etc., a fost formata o comisie juridico-sociala. Aceasta Comisie va actiona in Justitie toate aceste practici, mergand pana la forurile internationale, unde ca victime ale torturii exista reglementari destul de clare.
In privinta acordarii medicamentelor gratuite, constatam ca noul ministru al Sanatatii, domnul Beuran, a inceput sa-si respecte promisiunile si speram ca aceasta problema sa intre cat mai repede in normalitate.
ZIUA: In incheiere, spuneti-ne ce se intampla la CNSAS? Dar cu propunerea facuta dumneavoastra de primul ministru?
C.T.D.: Am sperat ca, in urma demisiei domnului Gheorghe, activitatea Colegiului sa se reia, dar situatia se afla tot in blocaj ca inainte. Privitor la propunerea domnului prim-ministru, eu mi-am prezentat public punctul meu de vedere.
A r h i v a
  Adrian Severin: Am fost lasat in ofsaid    9 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Fiul premierului Libanului, nas la nunta Oanei Niculescu Mizil (71 afisari)
 Ioana DINULESCU (44 afisari)
 Notari cercetati penal (27 afisari)
 Crinu Olteanu si Marcelica Tudoriu, la lotul de box (26 afisari)
 Noi aventuri in seria "Cubix" (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01348 sec.