Ziua Logo
  Nr. 2772 de luni, 28 iulie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Sondaj de opinie INSOMAR
Iliescu - locomotiva lui Nastase
-- Adrian Nastase, favorit pentru Cotroceni * PSD conduce detasat in preferintele electoratului * Alianta PD-PNL nu are perspective deocamdata * Restructurarea Guvernului, operatiune electorala
Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru functia de presedinte, premierul Adrian Nastase ar avea cele mai mari sanse de castig. Un sondaj de opinie al Institutului National pentru Studii de Opinie si Marketing - INSOMAR, realizat la nivel national in perioada 17-21 iulie si dat publicitatii duminica, releva faptul ca 48 la suta dintre cei intervievati l-ar vota pe actualul sef al Executivului. Adrian Nastase i-ar avea contracandidati pe liderul PNL, Theodor Stolojan - 17 la suta si pe cel al PRM, Corneliu Vadim Tudor - 13 la suta. 7 la suta dintre romani i-ar vota, in egala masura, pe presedintele PD, Traian Basescu, si pe seful diplomatiei romane, Mircea Geoana. Fostul sef al statului, Emil Constantinescu, ar primi, conform sondajului, doar 2 la suta din voturi. Aceste procente au fost stabilite dupa excluderea de pe lista posibililor candidati a presedintelui Ion Iliescu. In cazul in care actualul sef al statului ar putea candida pentru un nou mandat, lista preferintelor electoratului ar fi urmatoarea: Adrian Nastase - 32 la suta, Ion Iliescu - 23 la suta, Theodor Stolojan - 14 la suta, Corneliu Vadim Tudor - 11 la suta, Traian Basescu - 7 la suta, Mircea Geoana - 5 la suta si Emil Constantinescu - 2 la suta.
Romanii nu stiu ca Iliescu nu mai poate candida la prezidentiale
Conform sondajului, cei mai multi dintre romani - 54 la suta, nu stiu ca, in conformitate cu Constitutia Romaniei, Ion Iliescu nu mai poate candida pentru un nou mandat. Cele mai multe din voturile pe care le-ar obtine actualul sef al statului - 74 la suta, ar merge, conform sondajului, catre premierul Adrian Nastase. Opt la suta i-ar reveni lui Mircea Geoana, in timp ce Corneliu Vadim Tudor si Theodor Stolojan ar obtine cate 7 procente. Emil Constantinescu ar primi 2 la suta din voturile sustinatorilor lui Ion Iliescu, iar Traian Basescu 1 la suta.
PSD ramane in frunte
Partidul Social Democrat conduce detasat in preferintele electoratului, 49 la suta dintre subiecti declarand ca, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, ar vota in favoarea actualului partid de guvernamant. PSD conduce si in topul increderii in partidele politice, 44 la suta dintre subiecti declarand ca au incredere multa sau foarte multa in aceasta formatiune. Partidul National Liberal si Partidul Romania Mare sunt singurele formatiuni care depasesc 10 la suta din intentiile de vot, fiind cotate cu 15 si respectiv 14 la suta din preferintele electoratului. UDMR ramane constant la procentul de 7 la suta, PD este cotat la 9 la suta in timp ce PNTCD cumuleaza 2 la suta din electorat.
Alianta PD-PNL, sanse reduse
In privinta posibilei aliante PD-PNL, 46 la suta dintre subiectii intervievati nu voteaza aceasta formula si 26 la suta cred ca nu o voteaza. Electoratul care sustine sigur varianta PD-PNL este de 11 la suta, iar 17 la suta cred ca ar vota-o.
Situatia economiei nu se va schimba
Un procent de 48 la suta dintre subiectii sondajului de opinie sustin ca anul acesta situatia economica va fi la fel, insa un segment important al respondentilor, 38 la suta, cred ca va cunoaste o usoara crestere, iar 11 la suta prevad o usoara decadere.
Traiul mai bun, o speranta slaba
Perceptia electoratului in legatura cu viata personala din prezent comparativ cu anul trecut este ca lucrurile nu s-au schimbat. 51 la suta dintre subiecti nu simt nici o schimbare, 31 la suta spun ca este mai proasta, iar 7 la suta sustin ca au o viata mult mai proasta. La intrebarea "cum credeti ca veti trai in anul viitor?", 43 la suta cred ca la fel in timp ce 35 la suta considera ca o vor duce mai bine. 18 la suta apreciaza ca vor trai mai rau, 3 la suta mult mai rau si doar 1 la suta mult mai bine.
Mass-media si armata, activitate apreciata
Un procent de 26 la suta dintre respondenti sunt total nemultumiti de activitatea partidelor parlamentare aflate la guvernare, 24 la suta voteaza in acelasi fel fata de activitatea Parlamentului, iar 22 la suta au aceeasi atitudine fata de Guvern. Presa si armata este perceputa de subiecti cu o activitate multumitoare, peste 50 la suta, iar NATO si UE beneficiaza de aceeasi perceptie la nivelul de peste 38 la suta.
Restructurarea Guvernului nu-i va influenta activitatea
Cei mai multi dintre romani considera ca ultimele modificari in componenta Executivului nu vor avea nici un fel de influenta in activitatea viitoare a Cabinetului. 29 la suta dintre subiecti apreciaza ca modificarile la nivelul Guvernului vor influenta in bine activitatea viitoare a Executivului, in timp ce, 53 la suta cred ca acest lucru nu va avea nici o influenta. 11 la suta dintre romani cred ca ultimele schimbari de ministri si ministere vor influenta, "in general mai rau" activitatea viitoare a Guvernului. Conform sondajului, cei mai multi dintre romani nu sunt decat "in mica masura" - 35 la suta, sau "in foarte mica masura sau deloc" - 26 la suta, la curent cu ultimele schimbari efectuate in componenta Guvernului. Doar 10 la suta dintre subiecti au declarat ca sunt la curent "in foarte mare masura" cu ultimele evolutii la nivel guvernamental, alti 29 la suta spunand ca cunosc "in destul de mare masura" aceasta tema.
Apropierea alegerilor si imaginea PSD, motivele schimbarilor in Executiv
Intrebati care cred ca au fost motivele pentru care s-au efectuat aceste schimbari in Guvern, cei mai multi dintre respondenti - 16 la suta, au apreciat ca "apropierea alegerilor si crearea unei bune imagini PSD". Alte motive indicate de cei intervievati au fost: "incompetenta ministrilor demisi" - 12 la suta, "jocurile politice si lupta pentru putere si imbogatire" - 9 la suta, "coruptia si incercarea de reducere a acesteia" - 8 la suta, "numarul prea mare de ministere" si "respectarea cerintelor UE" - 7 la suta. Sase la suta dintre subiecti considera ca aceste schimbari la nivelul echipei guvernamentale s-au facut pentru "eficientizarea activitatii Guvernului", iar 3 la suta pentru "binele tarii si al populatiei". Alti 3 la suta dintre respondenti au indicat "bugetul redus", ca principal motiv al acestor modificari, in timp ce 2 la suta sunt de parere ca motivatia a fost legata de "conflicte de interese si neintelegeri in Guvern". Un numar de 4 la suta dintre cei intervievati au apreciat ca aceste schimbari in Guvern s-au facut "pentru a deruta populatia, sa lase impresia ca schimba ceva". Sondajul - POLITUS 2003 a fost realizat pe un esantion de 1148 de persoane din 50 de localitati urbane si 55 rurale din 40 de judete si municipiul Bucuresti. Marja de eroare este de plus-minus 2,7 la suta.
Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Presedinte tarii, Dvs. pe cine ati vota?
Ion Iliescu 23%
Theodor Stolojan 14%
CV Tudor 11%
Traian Basescu 7%
Mircea Geoana 5%
Altcineva 6%
Emil Constantinescu 2%
Adrian Nastase 32%
Stiati ca Ion Iliesc, conform Consititutiei Romaniei nu mai poate la viitoarele alegeri?
(pentru cei care au raspuns Ion Iliescu la intrebarea precedenta)
Da 46%
NU 54%
Acum, stiind ca Ion Iliescu nu mai are dreptul sa candideze, dvs. perosnal pe cine ati vota?
(pentru cei care au raspuns Ion Iliescu la intrebarea precedenta)
Mircea Geoana 8%
Theodor Stolojan 7%
CV Tudor 7%
Traian Basescu 1%
Altcineva 1%
Emil Constantinescu 2%
Adrian Nastase 74%
Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Presedinte tarii, Dvs. pe cine ati vota?
(rezultate dupa reorientarea alegatorilor lio Ion Iliescu catre alti candidati)
Theodor Stolojan 17%
CV Tudor 13%
Traian Basescu 7%
Mircea Geoana 7%
Altcineva 3%
Emil Constantinescu 2%
Adrian Nastase 48%
Marko Bela 1%
Victor Ciorbea 1%
Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, dvs. cu ce partid sau alianta poliitca ati vota?
PNL 15%
PRM 14%
PD 9%
UDMR 7%
PNTCD 2%
Alt partid 2%
Partidul Ecologist 1%
Alianta PNL-PD 1%
PSD 49%
Dvs personal ati vota aceasta alianta (PD-PNL)?
Cred ca nu 26%
Cred ca da 17%
Sigur da 11%
Sigur nu 46%
Cum este viata dvs din prezent comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut?
Mai proasta 31%
Mult mai proasta 7%
Mult mai buna acum 2%
Mai buna acum9%
La fel 51%
Cum credeti ca veti trai anul viitor?
Mai rau 18%
Mult mai rau 3%
Mult mai bine 1%
Mai bine 35%
La fel 43%
Care credeti ca au fost motivele pentru care s-au desfasurat aceste schimbari in Guvern?
Apropierea alegerilor si crearea unei bune imagini PSD 16%
Incimpententa ministrilor demisi 12%
Jocurile politice si lupta pt putere si imbogatire 9%
Coruptia si incercarea de reducere a acesteia 8%
Numarul prea mare de ministere 7%
Respectarea cerintelor UE 7%
Eficientizarea activitatii guvernului 6%
Pentru a deruta populatia, s alase impresia ca se schimba ceva 4%
Bugetul redus 3%
Binele tarii si al populatiei 3%
Confliecte de interese si neintelegeri in guvern 2%
Cat de multumit sunteti de activitatea�
Mass-media radio
Deloc multumit 5%
Nu prea multumit 13%
Destul de multumit 53%
Foarte multumit 21%
Nu pot aprecia 8%
Mass-media televiziuni
Deloc multumit 6%
Nu prea multumit 16%
Destul de multumit 52%
Foarte multumit 21%
Nu pot aprecia 5%
Armatei
Deloc multumit 8%
Nu prea multumit 12%
Destul de multumit 53%
Foarte multumit 20%
Nu pot aprecia 7%
Mass - media presa scrisa
Deloc multumit 8%
Nu prea multumit 20%
Destul de multumit 47%
Foarte multumit 20%
Nu pot aprecia 5%
NATO
Deloc multumit 5%
Nu prea multumit 17%
Destul de multumit 41%
Foarte multumit 22%
Nu pot aprecia 15%
Uniunii Europene
Deloc multumit 7%
Nu prea multumit 22%
Destul de multumit 38%
Foarte multumit 19%
Nu pot aprecia 14%
Consiliului Europei
Deloc multumit 9%
Nu prea multumit 25%
Destul de multumit 33%
Foarte multumit 11%
Nu pot aprecia 22%
Intreprinderilor private
Deloc multumit 22%
Nu prea multumit 30%
Destul de multumit 29%
Foarte multumit 7%
Nu pot aprecia 12%
Guvernului
Deloc multumit 22%
Nu prea multumit 35%
Destul de multumit 26%
Foarte multumit 7%
Nu pot aprecia 10%
Partidelor politce aflate la guvernare
Deloc multumit 26%
Nu prea multumit 37%
Destul de multumit 25%
Foarte multumit 7%
Nu pot aprecia 5%
Banciii Mondiale
Deloc multumit 11%
Nu prea multumit 22%
Destul de multumit 27%
Foarte multumit 3%
Nu pot aprecia 37%
Fondului Monetar International (FMI)
Deloc multumit 21%
Nu prea multumit 30%
Destul de multumit 24%
Foarte multumit 3%
Nu pot aprecia 22%
Parlamentului Romaniei
Deloc multumit 24%
Nu prea multumit 44%
Destul de multumit 19%
Foarte multumit 6%
Nu pot aprecia 7%
Partidelor de opozitie
Deloc multumit 29%
Nu prea multumit 40%
Destul de multumit 17%
Foarte multumit 3%
Nu pot aprecia 11%
Partidelor neparlamentare
Deloc multumit 33%
Nu prea multumit 33%
Destul de multumit 10%
Foarte multumit 2%
Nu pot aprecia 22%
Considerati ca anul acesta
Economia va cunoaste o usoara crestere 38%
Economia va creste puternic 1%
Economia va decade puternic 2%
Economia va cunoaste o usoara decadere 11%
Situatia economica va fi la fel 48%
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
PSD vesnic?   de george
uite si segmentele   de dan toader
sondajele PSDului   de BaSePoate
Mai bine Tractor si remorca   de Tractorist
trei coceni   de cotrofelnitza
Interpretarea sondajului   de Birkoff
ALEGERI   de m
A r h i v a
  Ariel Sharon a plecat spre SUA    
  Tahitienii prefera sa ramana francezi    
  Cristian Parvulescu reconfirmat in fruntea Pro Democratia    
  PUR nu are incredere in PSD    
  PD apreciaza delimitarea PNL fata de PSD    
  Strategii de solidaritate romano-romana    
  Blair - candidat la al treilea mandat    
 Top afisari / comentarii 
 Fiul premierului Libanului, nas la nunta Oanei Niculescu Mizil (71 afisari)
 Ioana DINULESCU (44 afisari)
 Notari cercetati penal (27 afisari)
 Crinu Olteanu si Marcelica Tudoriu, la lotul de box (26 afisari)
 Noi aventuri in seria "Cubix" (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01831 sec.