Ziua Logo
  Nr. 2772 de luni, 28 iulie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Universitatea de Vara Izvoru Muresului la final
Strategii de solidaritate romano-romana
Participantii la cea de-a VI-a editie a Universitatii de Vara Izvoru Muresului, desfasurata in perioada 21-26 iulie, cer autoritatilor centrale si locale acordarea unei atentii mai mari pentru romanii din afara granitelor, asigurarea reprezentarii romanilor din Harghita si Covasna si elaborarea unei strategii pentru romano-catolicii din Bacau, Iasi si Neamt. Aceste doleante sunt cuprinse intr-o Rezolutie trimisa presedintelui Ion Iliescu, premierului Adrian Nastase, presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, si celui al Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu.
In ce priveste romanii de pretutindeni se are in vedere, printre altele, "consultarea si includerea reprezentantilor minoritatilor nationale romanesti din vecinatatea Romaniei in cadrul negocierilor bilaterale pe teme de interes major", monitorizarea respectarii drepturilor acestora in conformitate cu prevederile europene, crearea de Case ale Limbii si Culturii Romane la Chisinau, Cernauti, Vidin, Zaicear, Jula, Tirana si Skopje. In cazul romanilor din Covasna si Harghita se pronunta in principal pentru "elaborarea unei strategii unitare si coerente" si asigurarea reprezentarii la nivel de administratie locala "fara a se conditiona aceasta de cunoasterea limbii maghiare". Pentru romano-catolicii din Bacau, Iasi si Neamt se propune stimularea investitiilor economice in satele locuite de acestia si elaborarea unei strategii in beneficiul lor "in vederea stoparii maghiarizarii acestora de catre asociatii ungare".
Cea de-a VI-a editie a Universitatii a fost organizata de Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni si Despartamantul ASTRA, filiala Covasna-Harghita. La lucrari a fost prezenta si Marie Jose Orlandini, consilier de presa la Ambasada Frantei, care a prezentat participantilor modelul regional francez, care se concentreaza pe stimularea dezvoltarii economice.
Ana DINESCU 
A r h i v a
  Ariel Sharon a plecat spre SUA    
  Tahitienii prefera sa ramana francezi    
  Cristian Parvulescu reconfirmat in fruntea Pro Democratia    
  PUR nu are incredere in PSD    
  PD apreciaza delimitarea PNL fata de PSD    
  Blair - candidat la al treilea mandat    
  Iliescu - locomotiva lui Nastase    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Fiul premierului Libanului, nas la nunta Oanei Niculescu Mizil (71 afisari)
 Ioana DINULESCU (44 afisari)
 Notari cercetati penal (27 afisari)
 Crinu Olteanu si Marcelica Tudoriu, la lotul de box (26 afisari)
 Noi aventuri in seria "Cubix" (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00696 sec.