Ziua Logo
  Nr. 2772 de luni, 28 iulie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Judecatoarea Ciuca acuza
-- Fostul presedinte al Tribunalului Mures a depus o plangere penala impotriva procurorilor PNA care i-au instrumentat dosarul * Capul de afis este Gheorghe Suhan, adjunctul lui Amarie, acuzat ca a incalcat prezumtia de nevinovatie * Judecatoarea contesta si conditiile imposibile de ancheta si detentie * Lista neagra a lui Ciuca este completata de procurorul delegat al PNA Marin Sandu si inspectorii principali Anticoruptie Remus Postolache si Alexandru Campeanu * Judecatoarea cere despagubiri morale de 350.000 de euro
Arestarea fostului presedinte al Tribunalului Tg. Mures, judecatoarea Andreea Ciuca si asocierea numelui acesteia cu fapte de coruptie deosebit de grave, printre care legaturi cu mafia italiana, s-ar putea intoarce ca un bumerang impotriva procurorilor PNA care au instrumentat acest dosar. Andreea Ciuca a depus pe masa procurorului general Joita Tanase o plangere penala care-l priveste, in principal, pe adjunctul sefului PNA. Actualul procuror-sef al Sectiei de Combatere a infractiunilor conexe din PNA, Gheorghe Suhan, este acuzat ca ar fi efectuat acte abuzive de cercetare, ar fi administrat probe in acuzare fara sa instiinteze apararea, ar fi constrans martorii sa depuna anumite declaratii si ar fi ordonat ca judecatoarea sa fie supusa unor violente psihice de nedescris. Plangerea judecatoarei, care se insira pe 52 de pagini, fiind un adevarat rechizitoriu, este insotita si de o cerere de constituire de parte civila. Andreea Ciuca considera ca este indreptatita sa primeasca despagubiri morale de 350.000 de euro in schimbul abuzurilor comise de Suhan si de ceilalti trei anchetatori PNA care au luat masuri in dosarul ei, Marin Sandu, Remus Postolache si Alexandru Campeanu. Ciuca apreciaza astfel ca a fost victima unei inscenari.
Conditii draconice de ancheta si detentie
Judecatoarea arata ca anchetatorii i-au nesocotit prezumtia de nevinovatie si ca, din capul locului, procurorul-sef Suhan i-a spus "Sunt convins ca mintiti", dupa ce ea ii atrasese atentia anchetatorului ca priveste denuntul lui Viorel Tibrea ca pe "un adevar absolut". De asemenea, in cursul confruntarii din 8 iunie 2003 dintre Ciuca si Tibrea, Gheorghe Suhan i s-ar fi adresat magistratului cu apelativul "mituita", ceea ce dovedea clar ca ancheta are un deznodamant cunoscut dinainte.
Ciuca a adaugat in plangerea sa ca adjunctul lui Ioan Amarie s-ar face vinovat si de transmiterea catre presa a unor informatii masluite, care i-au prejudiciat grav imaginea.
O alta acuzatie lansata de Ciuca impotriva anchetatorilor ei se refera la conditiile draconice de ancheta si de detentie. Fostul presedinte al Tribunalului Mures sustine asadar ca i s-a emis un mandat de arestare dupa 12 ore de audiere, iar la Penitenciarul Rahova, acolo unde s-a aflat incarcerata, a ajuns la aproape 18 ore de la retinere. Ea marturiseste ca a trait, vreme de doua saptamani, un cosmar: "Celelalte detinute urlau la mine, tipau, imi injurau familia. Pentru fiecare dintre condamnarile lor imi atribuiau o ura cumplita!"
Marturii sub santaj
In plus, Ciuca spune ca anchetatorii PNA nu i-au permis in 36 de ore sa se odihneasca decat o ora si un sfert, iar familia n-a avut acces la ea, pentru a-i aduce haine de schimb sau un sapun si un sul de hartie igienica. Totodata, Ciuca a mai subliniat ca, la confruntarea cu denuntatorul sau Viorel Tibrea, a fost "sechestrata" peste 10 ore in sediul Parchetului National Anticoruptie. Judecatoarea acuza prin urmare atitudinea dura a procurorilor fata de un inculpat, care, prin lege, ar trebui sa beneficieze de prezumtia de nevinovatie, sa fie tratat ca un infractor de drept comun, ci ca un posibil faptuitor. Pe langa faptul ca Andreea Ciuca contesta si probele de la dosar, ea sustine ca i-a fost incalcat si elementarul drept la aparare. In acest sens, a tinut sa precizeze ca n-a fost lasata sa discute cu avocatii si ca atunci cand a incercat sa le trimita acestora un bilet prin care le sugera cum sa-i construiasca apararea a fost acuzata ca ar fi vrut sa sustraga acte de la dosar. De asemenea, Ciuca le imputa procurorilor-inculpati si faptul ca au luat declaratii care o incrimineaza, sub santaj. "Sunt in masura sa prezint persoane care arata ca au fost amenintate, santajate sau supuse unui tir incrucisat de presiuni pentru a declara ca m-au mituit, in incercarea disperata a anchetatorilor de a-mi proba faptele la care PNA face referire", a mai scris Ciuca in plangerea sa. (A.A.)
A r h i v a
  Esecul CIA dupa 11 septembrie    4 comentarii
  Omorata de propriul frate    
  Notari cercetati penal    
  Politistii-infractori s-au intors in celulele de la Rahova    1 comentariu
  Puci esuat in Filipine    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Fiul premierului Libanului, nas la nunta Oanei Niculescu Mizil (71 afisari)
 Ioana DINULESCU (44 afisari)
 Notari cercetati penal (27 afisari)
 Crinu Olteanu si Marcelica Tudoriu, la lotul de box (26 afisari)
 Noi aventuri in seria "Cubix" (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00885 sec.