Ziua Logo
  Nr. 2772 de luni, 28 iulie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
-- Masuri antiseceta
Principalele masuri care trebuie luate in viitor impotriva secetei sunt reimpadurirea padurilor si refacerea perdelelor de protectie, care au disparut in majoritatea zonelor tarii, a declarat ministrul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, Ilie Sarbu, citat de Rompres. "In ultimul timp ne-am gandit la o serie de masuri speciale in ceea ce priveste seceta. Trebuie sa ne gandim in primul rand la cauzele acestui fenomen si apoi la efecte (...). In prezent, Romania si tarile din jur sunt afectate de seceta, iar la nivel global 110 tari au de suferit din cauza acestui fenomen. Primele masuri necesare impotriva acestui fenomen sunt reimpadurirea anumitor zone si refacerea retelelor de protectie", a afirmat Ilie Sarbu, in cadrul unei emisiuni televizate. Ministrul a subliniat ca, indiferent de programele autoritatilor, fara participarea locuitorilor, a producatorilor, masurile nu vor avea efectul scontat. "Trebuie sa ne conjugam eforturile pentru a inlatura cauza acestui fenomen, iar principala problema este cea a padurilor. Seceta este un fenomen global, care pune probleme omenirii", a spus Ilie Sarbu. (Luminita MOROIANU)
Consens pentru sanatate
In perioada 28-31 iulie, Ministerul Sanatatii va organiza, in centrele universitare traditionale din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara, "intalniri zonale" cu toti factorii responsabili din sistemul de sanatate si cu reprezentantii autoritatilor publice centrale si locale pentru a evalua starea sistemului de servicii medicale. Concluziile acestor intalniri vor sta la baza elaborarii Planului National de actiuni in vederea rezolvarii problemelor cu care se confrunta sistemul sanitar la ora actuala. "Se doreste initierea procesului de obtinere a consensului tuturor institutiilor cu responsabilitati in sistemul de sanatate, precum si infiintarea de comitete strategice regionale si judetene care sa cuprinda reprezentantii tuturor autoritatilor publice locale si centrale cu implicatii in sistem", se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis redactiei de Biroul de presa al Ministerului Sanatatii. (M.J.)
Tabara clandestina
Cei aproape 200 de elevi din Baia Mare, care fusesera cazati, in weekend, in tabara clandestina din hotelul Turist din Eforie Sud, au fost transferati, cu ajutorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), la tabara de copii din Navodari, transmite corespondentul Mediafax. Presedintele ANPC, Rovana Plumb, care s-a deplasat la fata locului a reusit sa discute cu profesorii si sa-i convinga pe copii sa se imbarce in mai multe autocare care i-au transportat la Navodari. Hotelul Turist a fost inchis definitiv, iar patronul, Horia Giurgiu, a fost amendat cu 25 de milioane de lei. Tabara de elevi clandestina a fost descoperita de Rovana Plumb la hotelul Turist, unitate pe care inspectorii OJPC Constanta o inchisesera de miercuri, 23 iulie a.c.. (M.J.)
Amenzi pentru frizeri
Mai mult de trei sferturi din saloanele de cosmetica si frizeriile controlate de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au incalcat normele igienico-sanitare sau cele privind eliberarea bonurilor fiscale, primind amenzi totale de aproape doua miliarde de lei. Potrivit unui comunicat al ANPC remis redactiei, inspectorii Autoritatii au controlat 676 de firme, constatand nereguli la 526 din ele. Pentru abaterile constatate, inspectorii ANPC au aplicat amenzi totalizand 1,87 miliarde lei. Mai mult, 295 de societati au fost inchise temporar, iar alte 23 au fost inchise definitiv. Potrivit ANPC, in aproape 40% din cazuri, firmele verificate incalcau normele igienico-sanitare, iar aproape un sfert din firmele controlate nu eliberau bonuri fiscale. Principalele abateri constatate au fost lipsa autorizatiei sanitare, a celei de mediu sau de protectie a muncii ori lipsa afiselor cu tarifele practicate. (M.J.)
Mai multe canale
Operatorii de cablu Tv vor avea la dispozitie, incepand cu 1 august, o noua banda de frecvente, care va permite transmiterea a 20 - 21 de canale, fata de 7-8 cat este capacitatea maxima in acest moment, a declarat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica. Ministrul s-a intalnit sambata, la Panciu, cu reprezentantii a 50 de companii de televiziune prin cablu din comune si orase mici si mijlocii pentru a discuta probleme specifice ale acestei industrii la nivel local. "Am anuntat cu acest prilej ca, incepand cu 1 august 2003, va fi pusa la dispozitia operatorilor o noua banda de frecvente, care va permite transmiterea a 20 - 21 de canale, fata de 7-8 cat este capacitatea maxima in acest moment. Activitatea operatorilor CATV este o preocupare importanta la nivelul Guvernului, avand in vedere rolul pe care acestia il joaca in cresterea gradului de acces la informatii, mai ales in mediul rural", a spus Dan Nica. Decizia legata de noua frecventa are la baza cererile cetatenilor de a avea acces la un numar cat mai mare de posturi, in prezent fiind transmise 17 canale romanesti si 11 titrate in limba romana. (I.T.)
Impacare la Sidex
Federatia Sindicala a Siderurgistilor (FSS) si Administratia ISPAT Sidex au convenit, sambata seara, sa stinga conflictul de munca declansat in instanta de sindicalisti in urma cu doua luni, informeaza corespondentul Rompres. Cele doua parti s-au angajat ca incepand cu 1 octombrie sa demareze negocierile pentru noul Contract Colectiv de Munca, iar FSS sa isi retraga de la Curtea de Apel Galati plangerea indreptata impotriva conducerii combinatului. Mircea Scantei, liderul FSS, a declarat, duminica, corespondentului Rompres, ca sporul de nocivitate solicitat de otelari va fi subiect de negociere odata cu noul contract, dar ca s-a obtinut de la administratie majorarea la 53 mii lei a valorii bonului de masa ceea ce inseamna un plus de 7,5 miliarde lei la nivelul intregului combinat. (C.P.)
A r h i v a
  Zeci de delfini morti la Sulina    1 comentariu
  Ministerul Muncii reglementeaza serviciile sociale    
  Caravana admiterii prin Republica Moldova    
  Burse in Ucraina    
  In Maramures se retrocedeaza padurile    
  La Spitalul din Slatina nu exista deficiente    
  Mega Image se extinde    
  Ambulante fara medici si soferi    
 Top afisari / comentarii 
 Fiul premierului Libanului, nas la nunta Oanei Niculescu Mizil (71 afisari)
 Ioana DINULESCU (44 afisari)
 Notari cercetati penal (27 afisari)
 Crinu Olteanu si Marcelica Tudoriu, la lotul de box (26 afisari)
 Noi aventuri in seria "Cubix" (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00997 sec.