Ziua Logo
  Nr. 2772 de luni, 28 iulie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Literara
Diligenta cu luneta
* Din Cluj, Gabriel BARAC ne-a vizitat, in carne si oase, neanuntat, la redactie. Tip brun, mai degraba naltut decat masiv, sfios-retractil, vadit lucrat de ceva lecturi adancite si viziuni nepermise, cu expresia din ochii lui Apollinaire in dimineata trepanarii, poetul si-a luat curaj sa ne spuna ca, in carne si oase, Gabriel este Sebastian. SEBASTIAN SIFFT. Asa, cu numele din buletin o sa apara versurile lui in "Z.l." (numarul viitor). La fel va semna volumul de debut pe care dl Dan Cristea promite sa-l editeze la Cartea Romaneasca, in toamna. Titlul volumului, stabilit dupa a doua halba pe terasa MLR, e un vers/poem abrupt melancolizant: Inchideti, nebunilor, cartea. Asta e! Adio, Gabriel Barac, bine ai venit, Sebastian Sifft!
* Tot in trecere, din Ramnicu Valcea spre Bourg en Bresse (Franta), ne-a onorat scurt cu prezenta - deh, chiar cu ochii pe ceas? - prietenul Cenaclului si al "Z.l.", medicul Nicolae RADU. Autor al volumelor Rugaciune pentru cuvinte (versuri) si Cerbul de la tufanul traznit (proza), dl doctor Radu ne viziteaza, la saptezeci de ani, pentru a doua oara in ultimele luni. Desi traieste bine mersi, cu tot confortul, in tara lui Voltaire! Prima oara, incitat de cronica cenaclului, a venit anume sa vorbeasca in Sala Oglinzilor. A vorbit, cu o prezenta de spirit notabila. De aceasta data ne-a lasat un roman in dactilograma. Il vom "ochi", nu ca n-am avea altceva de facut. La a treia vizita "rapida" o sa-l poftim pe nou-noutul scriitor fie sa-si uite ceasul acasa, in Franta, fie sa-l arunce pe fereastra, la "pescarul". Altfel, cum o sa stam de vorba cu foile pe masa!?
* Ne scrie raspuns spasit(a) senior Anda MORALES, sper ca n-ati uitat(-o): " ... recunosc ca m-ati nimerit din plin. Si totusi, pe undeva e pacat - ma chinuiam de atata timp sa gasesc un bzeudonim acatarii! Lui George Sand i-a mers mult mai usor decat mie. Ce mai calea-valea, ma cunoaste nenea Iancu! Felix Nicolau ma numesc si va mai trimisesem eu de unele si altele... Oricum, nu cred sa va deranjez daca functionez pe sistemul Dr. Jekyll si Mr. Hyde. Ziceam ca daca devin si eu =fustangiu+, precum divinul Ahile, reusesc sa evit plecarea la Troia, unde, Doamne fereste, te mai calca vreo diligenta. Ce va trimit acum e tot ce-am putut strange la repezeala de pe fundul putineiului...".
Draga Anda si dulce Felix, onorabile Dr. Jekyll si scumpe Mr. Hyde, iubite Ahile si adorabila Troia - puteti semna cum poftiti, deghizati-va in fel si chip, de la o corespondenta la alta: ce conteaza musai e scrisul. Mie "bucatile" de pe fundul putineiului, acum ca v-ati si demascat la pielea goala in fata noastra, mi-au placut o data in plus. Stefan Agopian decide aparitia prozelor in foaie. Cum lui ii plac deghizamentele in pielea goala, o sa vedem. Va pun o vorba, daca-mi spuneti: Felix Nicolau al cui "bzseudonim" este?
* La poemele publicate in numarul precedent, Anton JUREBIE anexeaza o scrisoare scurta si sobra: "Intr-adevar am participat cu un volum in manuscris la Festivalul "Sensul iubirii", editia de anul acesta, de la Turnu-Severin. Presedintele juriului a fost dl Gheorghe Grigurcu (care si-a exprimat interesul de a ma cunoaste personal). Din pacate n-am putut face deplasarea la Festival din motivele cunoscute. Neobosita doamna Ileana Roman imi va scoate si o carte. Volumul se intituleaza Elegii distrugatoare, a trecut deja faza corecturii si e la tipar (la Craiova). Nu stiu ce perspective de publicare are manuscrisul Subvietuitorul pe care vi l-am trimis in primavara. Spun asta pentru ca am convenit cu doamna Ileana Roman sa le lansam pe amandoua odata daca nu va fi prea mult timp de asteptat... Aici, la Tr. Severin toata lumea recunoaste rolul pe care l-ati avut in scoaterea mea din anonimat".
Draga poete, daca toata lumea recunoaste, m-ai linistit. Faptul ca n-ai bani nici sa circuli de la Balta Verde la Severin, sa dai mana cu un critic ca Gheorghe Grigurcu, este - putin spus - deplorabil. Dar, de ce n-ai luat-o la picior, fratioare!? Oricum, cat de mizera situatiunea, pe-atat de inspirat titlul volumului ce va sa-ti apara la "Prier". Cand va iesi Subvietuitorul, e la decizia unuia dintre acesti bravi editori: Dan Cristea, Marin Mincu sau Gabriela Vranceanu Firea. Inca putin, nu stiu ce sa zic! Daca e sa cad in genunchi in fata cuiva pentru recunoasterea, intre coperti, mult prea mult amanata, a unui poet adevarat, ei bine, il rog pe Dan Cristea, directorul Cartii Romanesti, sa considere ca, in ochii lui si ai celor 50.000 de cititori zilieri, am facut-o deja! De o suta, de o mie, de 100 002 ori!.. Pana una-alta, bravos celor de la "Prier"! Jos palaria, doamna I.R.! Totusi, cum naiba de nu s-au gasit, in toata Drobeta, niste bani amarati pentru deplasarea poetului la festival? A, da, poetul nu se transporta cu bani. Merge pe jos, zboara sau ramane incremenit locului, statuie de cal-cazut-intr-o-fantana-seaca-din-Balcani... Cred ca in locul poetului Jurebie, la prima intalnire cu Grigurcu, as fi mers o saptamana pe jos. Deceptia, deziluziile vin, sau nu, mereu dupa. Dar la prima intalnire nu se face sa nu-ti acorzi o sansa, sa nu te duci...
* Ne scrie iar, dezampacat, anuntandu-si vizita la redactie, poetul Valentin PREDESCU, din Pitesti. Figura, e putin spus. Lapte si miere, o pelicula fina peste o mare verzuie, cabrata, gata sa ne inghita in venin statut, rascopt: "Ma uimiti, spre exemplu, cum puteti sa va entuziasmati, sincer si-atat de intens, dvs. ca om dar si ca poet, in fata productiunilor altora!? Ma rog, asta o fi!...". Fatalitate, 'pai da. Insa nu in fata "productiunilor altora" ma aprinsei, draga poete, ci a poeziei, indiferent cine-o scrie, acolo unde o scrie, cand se intampla sa dau de ea. Cum e si cazul cu paginile domniei voastre, bunaoara. Daca vreti sa faceti singur selectia poemelor destinate foii, cine va tine? Ba, ce-ar fi sa scrieti si niscai diligente, un timp, sa pot pleca linistit intr-o scurta vacanta? Asta, evident, dupa vizita istorica. Daca aveti si umor, si pix, si celelalte, nu ezitati. Daca nu, nu. Lasand gluma deoparte, chiar va astept cu interes intact. Sa vanzolim nitelus marea aia, cine stie ce monstri zac in ea croiti sa ne haleasca fragila diligenta cu foaie cu tot...
(lunetistul de Z.l.) 
A r h i v a
  Nicolae PRELIPCEANU    
  Omul sau cartea?    
  Desueta singuratate a scriitorului    
  Ziua Literara va recomanda    
  O autolivrare viscerala    
  Scrisori despre un secol    
  Ioana DINULESCU    
  Lucian Perta Parodii    
  FARMECUL REFLECTIEI LA MICROFON    
  Antologie poetica Z.L.    
  Dumitru Augustin DOMAN    
 Top afisari / comentarii 
 Fiul premierului Libanului, nas la nunta Oanei Niculescu Mizil (71 afisari)
 Ioana DINULESCU (44 afisari)
 Notari cercetati penal (27 afisari)
 Crinu Olteanu si Marcelica Tudoriu, la lotul de box (26 afisari)
 Noi aventuri in seria "Cubix" (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01107 sec.