Ziua Logo
  Nr. 2772 de luni, 28 iulie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Presedintele considera ca declaratiile sale au fost interpretate "trunchiat"
-- Ion Iliescu nu isi retrage afirmatiile prezentate in interviul pentru cotidianul "Haaretz" * El spune ca in lagarele naziste au murit nu numai evrei, dar si rusi, ucraineni, polonezi, cehi, iugoslavi, francezi, italieni, romani, tigani, dar si homosexuali, handicapati, detinuti politici * Liderul de la Cotroceni este pentru retrocedarea in natura a proprietatilor evreilor, cu precizarea ca despagubirile in bani sa fie esalonate in timp
Biroul de presa al Administratiei Prezidentiale ne-a trimis la redactie un comunicat cu declaratia presedintelui Ion Iliescu, pe care il prezentam integral.
"Domnul Ion Iliescu, Presedintele Romaniei, a primit cu surprindere si mahnire reactiile unor oficiali ai Statului Israel, ca si cele ale unor ziaristi si comentatori romani, care au interpretat in mod trunchiat afirmatiile sale cuprinse in interviul acordat cotidianului israelian "Haaretz".
Departe de a fi lipsit de sensibilitate, sau, si mai grav, de a bagateliza Holocaustul, domnul Ion Iliescu a tinut sa circumscrie un fenomen de un tragism fara egal in istoria moderna a umanitatii, Holocaustul, intr-un cadru mai larg, cel al totalitarismului nazist, caruia i-au cazut victime zeci de milioane de cetateni ai Europei. Ei aveau ca unica vina faptul ca erau diferiti, ca nu apartineau rasei superioare, harazita "sa conduca lumea". In acest sens, este evident ca nu putem uita ca in lagarele de exterminare naziste au murit, alaturi de evrei, si rusi, ucraineni, polonezi, cehi, iugoslavi, francezi, italieni, romani, tigani, dar si homosexuali, handicapati, detinuti politici, credinciosi de diferite rituri.
Faptul ca evreii au fost vizati cu predilectie de politicile criminale ale Germaniei naziste si ale satelitilor sau aliatilor ei este un adevar care nu trebuie pus la indoiala sub nici un motiv. Pentru poporul evreu, Holocaustul este un traumatism colectiv, o tragedie care nu poate fi uitata. Din nefericire, intr-un moment dramatic al existentei sale, statul roman a fost si el partas la tragedia Holocaustului poporului evreu. Conducerea democratica a Romaniei, inclusiv prin vocea sefului statului, domnul Ion Iliescu, si-a asumat aceasta raspundere, a recunoscut raul care a fost facut evreilor si a luat toate masurile pentru a impiedica repetarea unor fapte asemanatoare, pentru a prezenta tinerei generatii semnificatia Holocaustului, pericolele negationismului si ale antisemitismului.
Domnul Ion Iliescu a subliniat de nenumarate ori ca este inadmisibil ca un om sa sufere din cauza rasei sale, a convingerilor sale politice sau religioase si, in acest context, a tinut sa mentioneze ca evenimentele din perioada anilor '30 si '40 ai secolului trecut sunt cu atat mai dureroase cu cat un stat, Romania, a provocat suferinte cetatenilor sai, pentru toti - evrei deportati in Basarabia si in Transnistria sau supusi unui tratament degradant in numele "romanizarii", tigani, oponenti politici (social-democrati, comunisti, pro-occidentali) - erau cetateni romani, care ar fi trebuit sa se bucure de protectia sa, de drepturile si libertatile inscrise in Constitutia din acea vreme.
Asa cum nu avem voie sa uitam sau sa banalizam Holocaustul, nu avem voie sa uitam responsabilitatile celor care au condus statul roman in acea perioada. Adevarul istoric trebuie spus in integralitatea sa, subliniind ceea ce trebuie subliniat: unicitatea, prin finalitatea politicilor antisemite si cruzimea mijloacelor, a tratamentului aplicat de nazisti evreilor peste tot in Europa ocupata de ei sau in tarile aliate Germaniei.
Pe de alta parte, avem datoria sa spunem ca multi romani si-au riscat viata pentru a-i salva pe concetatenii lor evrei de soarta pe care le-o harazisera conducatorii iresponsabili ai statului din acea vreme. Acele exemple de solidaritate umana au facut posibile bunele relatii care au existat si exista intre Romania si Statul Israel inca de la infiintarea acestuia din urma.
Inchiderea ranilor totalitarismului fascist si ale celui comunist nu este un lucru usor si de scurta durata. Un prim pas a fost facut in ceea ce-i priveste pe evreii din Romania, imediat dupa 23 august 1944, cand s-a revenit la Constitutia din 1923, iar averile confiscate sau supuse "romanizarii" au fost inapoiate proprietarilor de drept. Valurile succesive de emigranti catre Israel a cetatenilor romani de origine evreiasca au generat multe probleme legate de proprietate.
Dupa multe ezitari si controverse, s-a creat, in sfarsit, un cadru legal care permite rezolvarea acestor probleme pentru toti cei indreptatiti. Comunitatea evreilor din Romania isi primeste bunurile confiscate sau nationalizate, la fel cu toti ceilalti cetateni romani. Problema retrocedarilor este insa complicata de o serie de factori. Dintre ei, cel mai important este cel al resurselor pe care le poate aloca statul pentru despagubiri.
Seful statului nu a pus nici un moment in discutie legitimitatea si moralitatea cererilor celor indreptatiti la reparatii si la retrocedarea bunurilor, dar a atras atentia ca, in conditiile Romaniei de astazi, in care unu din trei romani traieste in saracie, a plati circa 9-10 miliarde de dolari intr-un timp scurt poate provoca grave dezechilibre economice si sociale. De aceea, presedintele Ion Iliescu este pentru retrocedarea in natura a proprietatilor existente si pentru o esalonare in timp a despagubirilor in bani. Acest punct de vedere al domnului Ion Iliescu nu este nou si, intelegand nerabdarea proprietarilor, seful statului nu poate trece cu vederea constrangerile bugetare si nevoia de a nu genera prin retrocedare noi suferinte si inechitati sociale. Prin dialog si prin cautarea inteligenta a unor compromisuri reciproc acceptabile se pot gasi solutii oricaror probleme, inclusiv celei a proprietatilor evreiesti din Romania. Spunand aceste adevaruri cititorilor ziarului "Haaretz", domnul Ion Iliescu nu a dovedit "lipsa de sensibilitate" si nu a adoptat o pozitie "nepotrivita", cum s-au grabit sa afirme unii.
Relatia romano-israeliana este una trainica, bazata pe valori si interese comune, pe principii solide, iar ea a rezistat tuturor incercarilor istoriei.
Seful statului, domnul Ion Iliescu, este ferm convins ca, citite cu atentie, afirmatiile sale vor fi intelese ca expresia dorintei de a invata din lectiile trecutului, a angajamentului de a face tot ceea ce sta in puterea noastra pentru a nu mai permite repetarea Holocaustului, pentru a repara nedreptatile trecutului si pentru a nu uita pretul pe care l-am platit pentru ca am abdicat de la valorile democratiei si umanismului."
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
O intoarce...   de Gargantua
Dece nu spuneti adevarul?   de gica contra
Cinste Dlui Iliescu   de Ctin
PTR. ILIESCU - GO HOME !   de ILVAIRA
A r h i v a
  Si-a aprins paie in cap    47 comentarii
  Jerusalem Post cere izolarea lui "Iliescu - Haider"    4 comentarii
  ADL il acuza pe Iliescu de necinste    1 comentariu
  Ce este ADL?    4 comentarii
  B'nai B'rith fata in fata cu seful diplomatiei romane    1 comentariu
  PNL ingrijorat de incalcarea proprietatii    1 comentariu
  Haaretz: "De la Bucuresti, Holocaustul pare altfel"    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Fiul premierului Libanului, nas la nunta Oanei Niculescu Mizil (71 afisari)
 Ioana DINULESCU (44 afisari)
 Notari cercetati penal (27 afisari)
 Crinu Olteanu si Marcelica Tudoriu, la lotul de box (26 afisari)
 Noi aventuri in seria "Cubix" (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01141 sec.