Ziua Logo
  Nr. 2760 de luni, 14 iulie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Ingineria Cuzman
-- Ilievici, tapul ispasitor
Aflat in vizorul Directiei Cercetari Penale, presedintele SIF Banat-Crisana incearca sa-i impinga pe anchetatori pe o pista falsa * El sustine ca investitia in cea mai mare societate privata de gaze naturale din Romania este rentabila, dar ca ar fi fost inselat * Probele ZIUA arata insa o alta fata a afacerii "Gaz Vest" * Cuzman a determinat participarea SIF la majorarea de capital al "Gaz Vest", cunoscand pana la ultimul detaliu situatia societatii * In calitate de membru in Consiliul de Administratie al "WestBank", actualul presedinte al SIF aprobase anterior credite pentru "Gaz Vest" si actionarul principal al acestei firme, "Comera" * "Tapul ispasitor" gasit de Cuzman in persoana lui Liviu Ilievici nu a fost schimbat din functie, asa cum sustine presedintele SIF, ci si-a dat demisia din cauza ca tripleta Cuzman - Pool - Doruc a vrut sa acapareze administrarea
ZIUA a dezvaluit vineri faptul ca presedintele SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman, a fost audiat la Directia Cercetari Penale a IGP in legatura cu afacerea "Gaz Vest", unde este acuzat de abuz in serviciu, fals si uz de fals si folosirea cu rea-credinta a creditului societatii. Cuzman a reactionat si a tinut sa faca anumite precizari pe marginea articolului referitor la administrarea celei mai importante societati private de distributie de gaze naturale din Romania. El incearca, printr-un tertip ieftin, sa ne convinga ca realitatea este alta, sustinand ca "este vorba despre o cercetare ce are la baza reclamatia facuta de Ilievici Liviu, fost presedinte si director general al SC "Gaz Vest" SA, care a fost schimbat din aceasta functie dupa ce SIF Banat-Crisana a investit in societate, pentru nereguli grave in conducerea firmei". Totodata, Ioan Cuzman adauga: "Paradoxal este faptul ca Ilievici reclama nevarsarea celei de-a doua transe a capitalului subscris de SIF Banat-Crisana ca fiind o culpa a mea si a celor nominalizati in articol, desi motivele nevarsarii banilor sunt aceleasi care au condus si la necesitatea schimbarii sale din functie". In plus, presedintele SIF sustine ca pentru continuarea investitiei esalonat ar fi existat si acordul actionarului SC "Comera" si ca, in paralel, "s-a urmarit clarificarea neregulilor constatate dupa demararea investitiei SIF, aspecte pe care Ilievici le-a ascuns sau le-a prezentat diferit in timpul analizarii oportunitatii de a investi in societate. Ca urmare a masurilor luate de noua conducere, situatia economica generala a SC "Gaz Vest" s-a imbunatatit evident". De asemenea, Cuzman se dezvinovateste si cu privire la actiunile concertate cu Adam Pool (cercetat si el in dosarul de la IGP, in calitate de reprezentant al actionarului strain EPI Amsterdam in "Gaz Vest"), declarand ironic ca acestea ar fi existat, dar ar fi vizat "imbunatatirea situatiei economice si financiare a firmei".
In realitate, contraatacul lui Cuzman nu se fondeaza pe probe concrete, ci pe acuzatii exclusive impotriva fostului presedinte al Consiliului de Administratie al "Gaz Vest", Liviu Ilievici, acuzatii care - asa cum vom arata - cad una dupa alta.
Interesant este ca referitor la dosarul de la IGP, a carui existenta nu este negata de Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana omite sa spuna ca a fost audiat personal, in 9 iulie, in legatura cu savarsirea unor fapte deosebit de grave si nicidecum pentru vreo verificare de rutina, cum lasa sa se subinteleaga. De asemenea, Cuzman uita sa spuna si ca, a doua zi, ofiterii Directiei Cercetari Penale l-au luat la intrebari si pe actualul presedinte al C.A. "Gaz Vest", Doru Doruc. Acesta este si el cercetat pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals, dar si pentru eventuala complicitate cu Ioan Cuzman.
Altfel, presedintele SIF reia o teza mai veche in care il scoate unic vinovat de ilegalitatile patronate de noua conducere a "Gaz Vest" pe fostul presedinte al C.A., Liviu Ilievici. Cuzman incearca astfel sa se delimiteze de fostul sau asociat, de care il leaga amintiri mult mai vechi decat momentul preluarii managementului "Gaz Vest", cei doi fiind parteneri la firma "Evanston Teknolemn" SA. Aceasta societate a fost imprumutata in perioada negocierilor "SIF-Gaz Vest" cu suma de 25.000 de dolari de catre Ilievici, insa nici pana astazi Ioan Cuzman si ceilalti asociati nu i-au inapoiat banii. De asemenea, atat "Comera" (actionar principal in "Gaz Vest"), cat si "Gaz Vest" au obtinut mai multe credite in intervalul 2000-2002 de la "WestBank" (pana sa intre in calcule SIF), unde presedinte era Pirtea, un alt actionar al "Evanston Teknolemn". In plus, in "WestBank", SIF Banat-Crisana era actionar cu 22 la suta, iar "Gaz Vest" si "Comera" isi aveau conturile principale la aceasta banca.
Colac peste pupaza, in perioada respectiva, Ioan Cuzman era membru in Consiliul de Administratie al "WestBank", deci a avut acces la informatii concrete despre "Comera" si "Gaz Vest".
Cuzman stia perfect situatia de la "Gaz Vest"
In acelasi sens, in spritul unei documentatii corecte, pe care insusi Ioan Cuzman ne-a solicitat-o, se impune sa mai aratam in legatura cu afirmatiile presedintelui SIF (potrivit caruia ar fi fost indus in eroare de Ilievici cu privire la situatia reala a firmei), ca in intervalul decembrie 2001-august 2002, asupra firmei "Gaz Vest" a fost efectuata o analiza completa de catre un grup de specialisti ai SIF Banat-Crisana, condusi de "mana dreapta" a lui Cuzman, Doru Doruc. Totodata, Cuzman a incercat sa ne dezinformeze si atunci cand a insistat asupra faptului ca Liviu Ilievici ar fi fost schimbat din functie in urma constatarii unor asa-zise grave nereguli, cand, de fapt, Ilievici si-a dat demisia din functia de director general al "Gaz Vest", in interesul firmei, in octombrie 2002. Ilievici n-a mai rezistat, intrucat SIF conditionase plata celei de-a doua transe de 1.500.000 de dolari, scadenta la 30 septembrie 2002, de preluarea managementului. Este de precizat de altfel, ca nici pana astazi transa in discutie n-a mai fost platita, singurul lucru recunoscut de Cuzman in replica lui. De altfel, neachitarea la timp de catre SIF a banilor care urmau sa fie folositi pentru dezvoltarea "Gaz Vest" a inrautatit grav situatia economica a societatii, realitatea fiind asadar alta decat cea pe care Cuzman o prezinta acum. Marturie este si faptul ca, in opt luni de cand tripleta Cuzman-Pool-Doruc a pus mana pe "Gaz Vest", societatea n-a finalizat nici una dintre cele 14 investitii demarate in timpul mandatului lui Ilievici si a pierdut (prin reziliere), pe de alta parte, 20 de contracte de concesiune incheiate in judetul Satu Mare si alte doua contracte in Ilfov. In aceeasi ordine de idei, sub mandatul Cuzman-Doruc, "Gaz Vest" n-a reusit sa branseze in opt luni mai mult de 200 - 300 de consumatori, in 12 localitati, spre deosebire de 2.500 cati fusesera racordati anterior, in nici un an si jumatate.
Cuzman se razbuna pe Bucuresti si Ilfov
Nici perspectivele nu sunt mai imbucuratoare decat cele opt luni de "stapanire" SIF asupra "Gaz Vest". Ca razbunare impotriva partenerilor sai din sud, Ioan Cuzman a acceptat deja rezilierea contractelor incheiate anterior cu primariile din Pantelimon si Cornetu, iar, la Snagov, desi lucrarile realizate de Ilievici depasesc jumatate din investitie si pot fi finalizate in maximum patru luni, el s-a opus finantarii investitiei. Drept urmare, Cuzman a determinat rezilierea contractului de concesiune a serviciului de distributie gaze, incheiat de Liviu Ilievici cu Primaria Snagov. Mai grav, la sfarsitul saptamanii trecute, in toiul anchetei IGP, afland ca Ilievici a gasit in alta parte finantarea necesara pentru executarea proiectului Snagov, Cuzman si-a trimis emisarii - directorul tehnic al "Gaz Vest", Zoltan Covaci, si directorul general Doru Doruc - sa genereze populatiei sentimentul de neincredere fata de efectuarea lucrarilor. Astfel, cei doi s-au deplasat, joi dupa-amiaza, in comuna cu autoturismele B-32-GZV si AR-10-GZV, au intrat in casele oamenilor si le-au spus ca lucrarile nu vor fi finalizate mai devreme de 2005 si ca banii platiti deja pentru executarea instalatiilor de bransare, tocmai "Gaz Vest"-ului, sunt aruncati pe apa Sambetei. Iata asadar ca Ioan Cuzman este altceva decat se pretinde si ca face tot posibilul sa ascunda o realitate flagranta, mintind atat opinia publica, cat si, probabil, pe anchetatori. De altfel, asteptam reactia acestora cu privire la cele semnalate.
(Vom reveni)
Adrian ARTENE 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Cuzman   de Cosor
A r h i v a
  Piramide otravite    6 comentarii
  Cele trei dictaturi    1 comentariu
  Urmatorul pe lista PNA, directorul economic al Tribunalului Mures    
 Top afisari / comentarii 
 Ingineria Cuzman (32 afisari)
 Anna Gavalda, "O iubeam" (30 afisari)
 Piramide otravite (27 afisari)
 Portavionul USS Ronald Regan a fost lansat la apa (26 afisari)
 bucataria de carte (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.12886 sec.