Ziua Logo
  Nr. 2688 de vineri, 18 aprilie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Vedere din rusosfera
"Suveranitate si praf"
-- Cand mor hegemonii
Izvestia: Conducerea belarusa considera ca dezbaterile privind intrarea tarii noastre in componenta Rusiei au ajuns la capat. "Acesta nu este obiect de negocieri. Calea inghitirii celor mici de catre cei mari se cheama anacronism istoric, si nu are rost sa ne intoarcem la o asemenea etapa", a declarat Aleksandr Lukasenko, in mesajul sau catre parlament. El a mai spus ca poate propune "o alta varianta, mai radicala de edificare a Uniunii". El isi va prezenta ideile presedintelui Putin.
Pentru a doua oara, Procuratura generala a Rusiei a sesizat Ministerul de Justitie al Turciei in legatura cu extradarea unuia dintre liderii separatistilor ceceni, Movladi Udugov. Prima cerere de acest gen, transmisa inca din vara anului 2001, a ramas fara raspuns. Desi in noiembrie 2002, Ankara a refuzat sa-i acorde viza de intrare ideologului combatantilor, Moscova este convinsa sa Udiugov se ascunde in Turcia.
Retinerea afisata in relatiile cu America are la baza nu atat teama ca indraznetii vor fi imediat facuti una cu pamantul, cat mai degraba preocuparea ca prabusirea unei asemenea case va fi extrem de periculoasa. Daca o noua Atlantida ar dispare in ceata, n-ar fi nici o pierdere, la dracu cu ea. Pacatul insa ar veni din vartejul de o putere nemaiintalnita pe care o asemenea scufundare l-ar antrena si care ar duce la fund nu numai Atlantida. In cazul in care hegemonul devine el insusi o sursa de dezordini - cu cat mai departe, cu atat mai multa - dorinta de a accepta nedreptatea mariei sale devine tot mai mica. Iar campania din primavara lui 2003, SUA au demonstrat cu varf si indesat justetea acestei logici ilogice.
Gazeta.ru: Pentagonul il cumpara ieftin pe Hussein. Pentagonul a anuntat ca este gata sa plateasca 200.000 de dolari pentru orice informatii legate de locul in care se afla Saddam. Este de 125 de ori mai putin decat suma promisa de FBI pentru capul lui ben Laden. Intre timp, trupele fidele liderului irakian se predau cu miile. Insusi ministrul american al Apararii a decis sa vada cu proprii lui ochi minunea.
UE anuleaza vizele pentru cetatenii Rusiei
Uniunea Europeana va primi in randurile sale zece noi state, inclusiv Letonia, Lituania si Estonia. Drept compensatie pentru extinderea Uniunii pana la granitele Rusiei si care, printre altele, ingreuneaza la modul cel mai serios posibil circulatia cetatenilor rusi in Kaliningrad, a fost creat un grup de lucru, care va elabora un plan de trecere a Rusiei si a Uniunii Europene la un regim fara vize, in anul 2007.
Vremia novostei: Moscova si Astana au nevoie de "patru libertati". Vladimir Putin nu renunta la obiceiurile lui. Ieri, el a intarziat o jumatate de ora la o intrevedere cu presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev. Acesta nu a pierdut timpul in zadar, parcurgand o parte din programul pregatit, participand inclusiv la o intalnire cu comunitatea kazaha din Omsk, care arata destul de impresionant.
Unde se duc drepturile omului
Consiliul Dumei de Stat a dat startul oficial pentru procedura de desemnare de candidati pentru functia de imputernicit pentru drepturile omului in Rusia. Cei doi pretendenti mai importanti - actualul titular, Oleg Mironov, si deputatul fractiunii Uniunii Fortelor de Dreapta, presedintele comitetului pentru legislatie din Duma, Pavel Kraseninnikov, au trecut deja cateva teste. Mironov a avut timp sa-si expuna raportul de activitate in fata deputatilor fractiunilor "Edinstvo" si a comunistilor. Kraseninnikov s-a intretinut cu grupul "Regiunile Rusiei".
"Tanar, neexperimentat si periculos"
Guvernul Siriei condamna amenintarile si acuzatiile absolut nefondate formulate de SUA si care se fac cu scopul de a "influenta asupra deciziilor Damascului". In acest timp, premierul israelian, cel mai interesat participant al conflictului americano-sirian in plina desfasurare, a cerut Washingtonului sa exercite asupra "Siriei o puternica presiune diplomatica si economica".
Legile militare vor trece repede
Ministrul Apararii, Serghei Ivanov, s-a intalnit cu liderii fractiunilor centriste din Duma de Stat. Ce anume a vrut sa obtina Ivanov de la parlamentari a devenit imediat clar. La inceput, stapanul cladirii albe pe de Arbat a declarat asistentei ca in perioada cuprinsa intre 2004 si 2007, o serie de unitati militare vor incepe sa functioneze pe baza sistemului de contracte inviduale. Este vorba, in primul rand, despre trupele terestre, fortele de interne si infanteria marina.
Scoala militara a democratiei
Imediat ce tunurile au incetat sa mai traga in Irak, Washingtonul s-a apucat sa faca ordine in teritoriile invinse. Ieri au inceput primele discutii pe aceasta tema. Special pentru aceasta reuniune, din Kuweit a sosit seful viitoarei Adminstratii americane a Irakului, generalul Jay Garner. Au fost prezenti in jur de 100 de irakieni - siiti, sunniti, kurzi. Jumatate din Irak, cealalta - din diaspora irakiana de peste hotare.
Nezavisimaia gazeta: Summitul de la Atena a fost afectat de razboi. In domeniul afacerilor externe si a securitatii, "Noua Europa" isi orienteaza politica in special spre Washington, si nu spre unitatea europeana. Acest lucru poate determina aparitia de crize si in viitor, daca respectivele conflicte se vor transforma, pe fondul disputelor transatlantice in "cai troiani" ai SUA pentru cucerirea "cetatii" Uniunii Europene.
"Tot timpul ni se da la cap"
Prietenia dintre Rusia si Uniunea Europeana se termina acolo unde incep interesele economice ale UE. La aceasta concluzie au ajuns participantii colegiului Ministerului pentru politica antimonopol. In pofida faptului ca UE a recunoscut Rusia tara cu economie de piata, numarul masurilor discriminatorii la adresa exportatorilor rusi nu scad.(M.P.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Similitudini   de 
A r h i v a
  Ce nu poate spune dl Ambasador    12 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  "Alianta lui Blair cu Bush este o greseala"    1 comentariu
  Dupa dictatura    
  PSD in Irak    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Traficanti de droguri prinsi dupa sase luni (99 afisari)
 Politia face anchete pentru Vadim (45 afisari)
 Incepe concesionarea pescuitului (31 afisari)
 UE insista pentru rolul ONU in Irak (27 afisari)
 "Aspirina saracului", cu vin si Mambo Siria (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01946 sec.