Ziua Logo
  Nr. 2678 de luni, 7 aprilie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Bagdadul a fost incercuit
Musca si fugi!
-- Americanii se vor concentra asupra centrelor de comanda si control din interiorul capitalei * Dupa fiecare lovitura, militarii se vor retrage pe pozitiile anterioare * Trupele americane detin "un control ferm" asupra aeroportului din Bagdad * CENTCOM sustine ca a provocat irakienilor pierderi grele in timpul incursiunilor in capitala * Trupele speciale americane iau cu asalt galeriile subterane * Bagdadul va fi survolat in permanenta
Militarii americani au reusit ieri sa incercuiasca Bagdadul, dupa ce trupe de infanterie, care au plecat din sud-vestul capitalei irakiene, au ajuns in partea de nord a orasului. De asemenea, Aeroportul International Bagdad se afla in mainile aliatilor, paza sa fiind asigurata cu ajutorul a 7.000 de militari si zeci de blindate. Desi orasul cu peste 5 milioane de locuitori este departe de a fi cucerit, zilele regimului condus de Saddam Hussein sunt numarate. De fapt, oficialii de la CENTCOM au anuntat in ultimele zile ca vor evita sa ia cu asalt capitala irakiana si vor folosi tactica "Musca si fugi!". Mai precis, folosindu-se de informatiile obtinute cu ajutorul satelitilor si avioanelor de spionaj, precum si de cele furnizate de agentii si informatorii din teren, se vor baza pe lovituri puternice si precise. Potrivit declaratiilor sefilor CENTCOM, nu conteaza foarte mult daca Saddam Hussein este in viata. Si, deocamdata, cel mai important este ca fortele coalitiei sa distruga centrele de comanda si control ale regimului si ale Garzii Republicane. Indeplinirea acestor obiective ar face ca razboiul sa se incheie foarte repede.Fortele coalitiei au preluat duminica controlul asupra a doua autostrazi importante care permit iesirea din Bagdad si au bombardat intens periferiile orasului, in operatiunile pentru incercuirea capitalei, eliminarea rezistentei irakiene din zona si protejarea liniilor de aprovizionare, informeaza Reuters. Aproximativ 50 de tancuri Abrams si 70 de vehicule de lupta de tip Bradley au preluat controlul asupra autostrazii nr. 1, care duce catre iesirea prin nord din Bagdad, si a autostrazii nr. 10, care merge spre vest, au anuntat surse militare americane.
Trupele americane detin "un control ferm" asupra aeroportului din Bagdad si, de aici, se vor extinde in toate directiile, a declarat duminica, citat de BBC, Jim Wilkinson, purtator de cuvant al generalului american Tommy Franks. Wilkinson a mai spus ca intre 2000 si 3000 de luptatori irakieni au fost ucisi in timpul unor lupte dure, in timp ce Divizia 3 Infanterie s-a deplasat sambata catre sud-vestul capitalei irakiene, patrunzand in oras pentru scurt timp. Raidul de sambata a reprezentat prima incursiune in Bagdad si, la incheierea acestuia, Garzile Republicane irakiene, unitati ale fedayinilor si alte trupe si-au facut simtita prezenta in Bagdad pentru prima oara.
Lupte sub pamant
Raidul de sambata al coloanei de blindate americane nu reprezinta inceputul unui asalt frontal asupra capitalei, ci asupra centrelor subterane ale lui Saddam. Potrivit agentiei israeliene Debka, o prima incursiune in interiorul acestor mici orase subterane a avut loc vineri, dupa ocuparea aeroportului, sub care se afla un vast labirint de galerii, unde se poate patrunde pe la capatul pistei. Surse din cadrul serviciilor secrete precizeaza ca aceste buncare ocupa suprafete cuprinse intre 7 si 10 kilometri patrati, avand chiar si propriile sisteme de sosele subterane.
Amenintarea cu actiuni "neconventionale", lansata vineri de ministrul irakian al informatiilor - sustin corespondentii militari ai Debka - s-ar putea referi la faptul ca din acele labirinturi subterane ar putea fedaiynii sa lanseze atacuri sinucigase impotriva militarilor americani. Ieri, Sahhaf a declarat ca aeroportul a fost recucerit. Chiar daca nu se stie care este situatie exacta, in mod sigur, acolo, ieri, s-au dat in continuare lupte.
Doua dintre palatele subterane ale lui Saddam Hussein se afla sub strazile Bagdadului, unul in zona cartierului Karah, in apropiere de un aerodrom, iar celalalt se afla in districtul Dora, la sud de Tigru si Universitatea Bagdad. Serviciile secrete americane sunt sigure ca aceste doua buncare sunt legate de o sosea subterana, pe sub fluviu.
Restrictii de circulatie in Bagdad
Avioanele militare americane patruleaza de sambata in permanenta deasupra Bagdadului pentru a furniza sprijinul necesar trupelor americane din capitala irakiana, potrivit comandantului american al campaniei aeriene in Irak, generalul Michael Moseley, citat de Rompres. De asemenea, artileria americana a continuat sa bombardeze fara incetare Bagdadul, pe cand tancuri si alte vehicule de lupta inconjurau orasul, in care traiesc cinci milioane de oameni. Zeci de obuze au lovit duminica o zona comerciala si rezidentiala din centrul Bagdadului, la numai cativa kilometri nord de hotelul in care se afla cazati ziaristii. Circa 100 de jurnalisti au fugit din zona, cand au auzit deasupra capetelor zgomotul produs de avioanele americane, dar si ceea ce pareau a fi focuri de avertisment. Este pentru prima data in 18 zile de razboi cand obuze au cazut chiar in centrul capitalei irakiene.
Autoritatile irakiene intentioneaza sa interzica, incepand de duminica noaptea, iesirea si intrarea in Bagdad in intervalul orar 06.00 p.m. - 06.00 a.m. (17.00 - 05.00 ora Romaniei), pe masura ce fortele americane incercuiesc capitala irakiana, informeaza Reuters. "Pana la noi ordine, s-a hotarat ca va fi impusa o interdictie de circulatie a vehiculelor si a oamenilor din si catre capitala Bagdad in intervalul de tip 6 p.m. - 6 a.m.", a anuntat un prezentator al postului de televiziune irakian
Irakienii se arata optimisti
Trupele irakiene au distrus in totalitate sau partial circa 16 tancuri americane in apropiere de aeroportul din Bagdad, in noaptea de sambata spre duminica, si au ucis circa 50 de militari americani, a anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, ministrul irakian al informatiilor, Mohammed Said al-Sahhaf. Ministrul irakian a adaugat ca fortele irakiene au doborat doua elicoptere americane de tip Apache, intr-un oras situat la sud de Bagdad, si mai multe tancuri, in timpul unor ciocniri cu trupele americane in sudul si centrul Irakului. De asemenea, irakienii sustin ca au reusit sa ii alunge pe americani de pe aeroportul international.
Televiziunea irakiana a prezentat imagini cu grupuri de civili si militari care s-au adunat in jurul unui tanc american distrus sambata pe o autostrada care conduce spre iesirea sudica din Bagdad, unde oficiali irakieni au anuntat ca patru soldati americani au fost ucisi.
Marius BATCA 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
LASATI OMUL SA MOARA LINISTIT -PT CETATEANUL (B)EU   de MOAB
pentru eroii de la tastatura   de cetatean EU
Evenimentul Zilei == Scinteia   de Ionel
guvern iresponsabil   de luigi
THIS IS IT ...! GOOOOOO YANKEEEEE !   de 
pt domnii Aladin si Dadu   de Nicolae
Musca si fugi.   de Aladin
Cosmarul Bagdadului   de Dracula
TANCUL NU ZBOARA   de GOGU
genial, dupa cum v-am mai spus...   de dadu
A r h i v a
  Britanicii au intrat in Basra    2 comentarii
  Ambasadorul Rusiei atacat in Irak    5 comentarii
  Kurzi si americani morti intr-un "atac prietenesc"    2 comentarii
  Papa s-a rugat pentru victime    1 comentariu
  SUA instaleaza noua administratie la Umm Qasr    2 comentarii
  Saddam in "faza finala"    2 comentarii
  UE, interesata in reconstructia Irakului    2 comentarii
  Consultari Bush - Blair la Belfast    1 comentariu
  Wolfowitz: Formarea guvernului va dura minimum sase luni    1 comentariu
  200 de cadavre in sud    1 comentariu
  America testeaza locatii in Europa de Est    3 comentarii
  Tarile anti-razboi acceptate la reconstructie    
  "Intrarea tancurilor in Bagdad are un efect psihologic"    1 comentariu
  SUA nu au gasit arme de distrugere in masa    6 comentarii
  Infanterist marin ucis in ambuscada    
  Kurzii avanseaza spre Mosul si Kirkuk    
  Voluntari arabi de partea irakienilor    4 comentarii
  Yemenul deplange inertia lumii arabe    
  Atac la "Ali chimistul"    1 comentariu
  Militarii SUA au ajuns in centrul Kerbalei    
 Top afisari / comentarii 
 Cristina Podoreanu (143 afisari)
 32.Sonete "usor idilizante" si proza comerciala (141 afisari)
 Mariana (MADI) Marin (31 afisari)
 Monumentul tablitelor de la Tartaria (17 afisari)
 Otilia Badescu este campioana Europei (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02033 sec.