Ziua Logo
  Nr. 2660 de luni, 17 martie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Corespondenta din Franta
Blair risca izolarea si chiar excluderea din randul Socialistilor Europeni
Socialistii francezi au dezbatut sambata, in cadrul ultimului Consiliu National inaintea Congresului de la Dijon, criza irakiana. Fostul ministru al Apararii din Guvernul Jospin, Alain Richard, a dezvaluit cu acest prilej ca exista o dezbatere interna care vizeaza izolarea sau chiar excluderea Partidului Laburist din Partidul Socialistilor Europei (PES). Desigur, fostul ministru se declara impotriva unei asemenea masuri, pentru ca "Partidul Laburist nu inseamna Tony Blair", si exista destule minti limpezi in acest partid. Alte voci ridica insa aceeasi problema pentru Marea Britanie in sanul Uniunii Europene.
Secretarul General al PS, Francois Hollande, a trimis saptamana trecuta o scrisoare presedintelui PES care, intamplator este britanic (Robin Cook) in care cerea convocarea de urgenta a conducerii pentru a dezbate criza irakiana. Cum Cook a ocolit un raspuns, Francois Hollande a luat inititiva de a organiza la Paris, la 27 martie, aceasta reuniune care se va transforma, practic, intr-un meeting impotriva razboiului. Va fi un prim pas spre izolarea lui Tony Blair care, se pare, nu a fost invitat.
Intr-adevar, socialistii sunt pacifisti prin traditie iar laburistii lui Tony Blair sunt singurii, in sanul UE, care sa sustina calea razboiului. Aznar este de dreapta (ca si Berlusconi) si se intereseaza prea putin de efectele pe care atitudinea sa o poate avea asupra popularitatii, pentru ca nu are intentia de a se reprezenta in alegeri. Partidul sau este de altfel acuzat ca este constituit din fosti franchisti sau urmasi ai franchistilor. Francezii sunt extrem de puternici in instantele socialiste internationale. In ceea ce priveste partidele socialiste sau social democrate din est care s-au raliat pozitiei americane, Hollande incearca sa le gaseasca circumstante atenuante, daca acestea se vor arata flexibile. Socialistii francezi au decis sa trimita delegatii de partid in statele candidate la UE, pentru a dezbate asupra crizei irakiene. (Fair Press)
A r h i v a
  Ultima zi    
  Turcia incurca planurile Pentagonului    
  Saddam mai asteapta doar atacul    
  Germania se teme ca ONU devine unealta SUA    
  Resentimentele batranei Europe    
  Proteste mondiale anti-razboi    
  SUA rasplatesc Pakistanul    
  Batalia pentru UFD    
  Iliescu, apelat sa ceara reexaminarea pachetului anticoruptie    
  AC propune amanarea referundum-ului pe Constitutie    
  Gheorghe Onisoru, premiul "Secera si Ciocanul"    
  Bela refuza Forumul lui Tökes    
  O propunere pentru Guvern    
 Top afisari / comentarii 
 Topmodel dupa gratii (342 afisari)
 Actrita Elena Albu a murit (306 afisari)
 Sustinatorii parintelui Calistrat sunt prigoniti (276 afisari)
 Denisa Mirena PiScu (169 afisari)
 Bordel mascat (73 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00789 sec.